Thomas Telford

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Telford porträtterad på gravyr från 1838

Thomas Telford, född 9 augusti 1757 i Westerkirk, Dumfriesshire (i nuvarande Dumfries and Galloway), död 2 september 1834 i London, var en brittisk (skotsk) arkitekt och ingenjör. Telford var mycket framgångsrik och produktiv och hann under sin livstid konstruera och anlägga ett stort antal vägar, broar och kanaler i England, Skottland och Wales, men även i andra länder som bl a Sverige. Många av Telfords verk är alltjämt i bruk och då bör nämnas Caledonian Canal i Skottland, Menai Suspension Bridge, Conwy Bridge, Waterloo Bridge i Betws-y-Coed och Pontcysyllte kanalakvedukt vid Llangollen i Wales. Telford ligger begravd i Westminster Abbey i London.

Till Sverige kom Telford på kunglig inbjudan 1806 för att tillsammans med sina ingenjörer leda och genomföra projekteringen av Göta kanal. Det var kanalens initiativtagare Baltzar von Platen som tillsammans med sin övermekanikus Samuel Bagge kommit i kontakt med den brittiske ingenjören och arkitekten. von Platen, som inte var utbildad ingenjör, fick sedermera genom en omfattande brevväxling med Telford stöd i det fortsatta kanalarbetet.

En relativt ny skildring av denna kommunikation görs i en doktorsavhandling, skriven av Lektorn i teknikhistoria i Linköping, Lars Strömbäck. "Baltzar von Platen, Thomas Telford och Göta kanal" 1993.

Telford invaldes 1821 som utländsk ledamot nummer 228 av Kungliga Vetenskapsakademien.

Bibliografi. Verk på svenska[redigera | redigera wikitext]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]