Till en annan värld

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skulpturen Till en annan värld från 2008 uppsatt på rondellen i korsningen Södra Kungsvägen-Lejonvägen på Lidingö.

Till en annan värld är en staty som är skapad 2008 efter en 66 cm hög bronsskiss av Carl Milles som aldrig blev färdigställd i full skala under hans levnad. Den beställdes av Lidingö kommun i avsikt att resas vid infarten till Lidingö som en symbol för Lidingös uttalade hälsoprofil. Skulpturen restes i oktober 2008 på rondellen vid infarten till Lidingö i korsningen Södra Kungsvägen-Lejonvägen.

Skulpturen har tidigare inte gjutits i full skala utan endast funnits på Millesgården som en 66 centimeter hög staty. Den 240 cm höga kopian har skapats med hjälp datorinscanning från det mindre originalet och är gjuten i brons av Herman Bergmans konstgjuteri i Enskede, Stockholm. Konstnärerna Ziggy Berglund och Susanne Jansson arbetade med finslipningen av detaljer på skulpturen. Invigningen skedde den 10 oktober 2008 i närvaro av Lena Adelsohn Liljeroth, kommunalrådet i Lidingö Paul Lindquist, dåvarande museidirektören för Millesgården Isabella Nilsson och Lidingö kommunfullmäktiges ordförande Kjell Treslow.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Milles' bronsskiss

I Falls Church i delstaten Virginia, USA, finns National Memorial Park. Där uppfördes Fountain of Faith – på svenska Uppståndelsefontänen, som invigdes 1952. Det är Carl Milles mest omfattande arbete och består av 38 skulpturer i en stor vattenbassäng. I ett brev 1944 skrev han; "Mitt nog förnämsta arbete jag någonsin gjort". Till denna fontängrupp gjorde Carl Milles också ett antal förlagor i liten skala, däribland en 66 cm hög skulptur av ett ungt par som springer hand i hand som han kom att kalla "Till en annan värld". Förlagan finns på Millesgården vid Susannadammen. Konstkännare anser att det utmärkande för flera av skulpturerna i Uppståndelsefontänen, liksom det unga paret, är ett uttryck av vitalitet och livsglädje. Enligt kommunen är skulpturen vald med tanke på att symbolisera Lidingös uttalade hälsoprofil med de tre hörnstenarna; fysisk, psykisk och social hälsa, där Lidingöloppet och Bosöns idrottshögskola utgör två viktiga delar som Lidingö kommun aktivt stödjer för att främja den fysiska hälsan i samhället.

Genom bland andra Rolf Milles, brorson till Carl Milles, vet man att det unga paret skall föreställa Carl Milles och hans hustru Olga Milles.

Källor[redigera | redigera wikitext]