Millesgården

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Millesgården
Millesgården 1908.jpg
Millesgården i juni 1908, akvarell av Karl M. Bengtson.
Information
Typ av museumKonstnärsmuseum
PlatsLidingö, Sverige
Etablerat1936 (invigning)[1]
Besökare per år131 625 (2017)[2]
MuseichefOnita Wass
Webbplats
millesgarden.se

Millesgården är ett konstmuseum och samtidigt en skulpturparkLidingö, ursprungligen konstnären och skulptören Carl Milles och hans hustru Olgas bostad, ateljé och trädgård fram till 1931. På Millesgården finns främst verk av Carl Milles. År 1998 anlades "Emma Lundberg-trädgården" i trädgårdsskaparen Emma Lundbergs anda och 1999 kompletterades Millesgården med en konsthall ritad av arkitekten Johan Celsing.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Skulpturparken.
Ateljéträdgården.

År 1906 köpte konstnärsparet Carl och Olga Milles en tomt på HerserudsklippanLidingö. Här planerade de att bygga ett hem med tillhörande konstateljé. Huset ritades av arkitekten Karl M. Bengtson och invigdes 1908. Senare om- och tillbyggnader gjordes i samarbete med Carl Milles halvbror, arkitekt Evert Milles.

Under 1920-talet förvärvades angränsande tomtmark efter klippans sydsluttning. Vid tillkomsten av mellersta terrassen blev skulpturträdgården större och ännu en skulpturverkstad, Lilla Ateljén, byggdes. År 1936 gjordes Millesgården om till en stiftelse som överlämnades som gåva till svenska folket.

Skulpturparken kom till i samband med Milles hemkomst från USA 1950. Där placerades monumentala repliker av fristående skulpturer och fontängrupper från USA och Sverige. Den nedre terrassen var klar i stora drag vid Carl Milles bortgång 1955.

Annes hus[redigera | redigera wikitext]

I början av 1950-talet lät Carl Milles bygga Annes hus efter ritningar av Evert Milles. Huset planerades för Milles sekreterare, Anne Hedmark (1899–1993), som i augusti 1950 tillträdde tjänsten som Millesgårdens värdinna och intendent. Hon bodde där till 1986. Huset ritades av Evert Milles (Carl Milles halvbror) och inreddes av Estrid Ericson samt Svenskt Tenn med möbler formgivna av Josef Frank. Här bodde paret Milles på somrarna efter återkomsten till Europa 1951 och här, i musikrummet, avled Carl Milles den 19 september 1955.

Ateljéträdgården[redigera | redigera wikitext]

Området bakom Stora Ateljén kallas Ateljéträdgården, eller Emma Lundberg-trädgården, vilken invigdes 1998. Ursprungligen anlades trädgården som en köksträdgård. I ateljéträdgården finns skulpturerna Vingarna och Örnen.

Millesgården idag[redigera | redigera wikitext]

Senaste nybyggnad på Millesgården är Millesgårdens konsthall. Den finns längs ena sidan av den nedre terrassen, ritades av arkitekten Johan Celsing och invigdes i oktober 1999. I konsthallen visas utställningar av nationella och internationella konstnärer året om. Här är numera entrén till Millesgården och en liten museibutik. Den fina marmorportalen som utgör entré till Millesgården kommer från det berömda Hotell Rydberg (rivet 1914).

Skogskapellet[redigera | redigera wikitext]

Carl Milles och Olga Milles (1874–1967) är gravsatta i det så kallade skogskapellet på området. Kapellet tillkom i slutet av 1940-talet och anknyter till de "vägkapell" som är vanliga i Sydtyskland och Österrike.

Chefer i urval[redigera | redigera wikitext]

Skulpturer på Millesgården (urval)[redigera | redigera wikitext]

Byggnader på Millesgården (urval)[redigera | redigera wikitext]

Interiörer[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

För en mera omfattande beskrivning av Carl Milles skulpturer se:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Anders Bergström (2004). Millesgården - Arkitektur och trädgård. Stockholm: Atlantis. ISBN 91-7486-799-7 

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hämtat från: franskspråkiga Wikipedia.[källa från Wikidata]
  2. ^ Riksförbundet Sveriges museer (11 januari 2018). ”Svenska museibesök i topp”. Pressmeddelande. Läst 28 januari 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]