Tobey Maguire

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tobey Maguire
Tobey Maguire september 2014.
Tobey Maguire september 2014.
FöddTobias Vincent Maguire
27 juni 1975 (46 år)
Santa Monica, Kalifornien, USA
Aktiva år1989–
MakaJennifer Meyer (2007–2017)
Barn2
Betydande roller
David i Välkommen till Pleasantville
Homer Wells i Ciderhusreglerna
Peter Parker / Spider-Man i Spider-Man-filmerna
IMDb SFDb

Tobias Vincent "Tobey" Maguire, född 27 juni 1975 i Santa Monica, Kalifornien, är en amerikansk skådespelare och filmproducent. Maguire är bland annat känd för Spiderman-trilogin och Ciderhusreglerna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Maguires föräldrar skildes när han var liten. Tillsammans med modern flyttade han runt ofta och bodde under uppväxten i bland annat Kalifornien, Oregon och Washington. Han hoppade av skolan efter nionde klass för att satsa helhjärtat på karriären som skådespelare. Maguire hade från början tänkt att bli kock men valde att satsa på skådespeleriet istället. Till en början blev det bara reklamfilmer, men senare fick han allt större roller i TV-serier och filmer. Hans första långfilmsroll var i filmen En främling i familjen från 1993. Maguire följde upp med framgångarna The Ice Storm från 1997 och Välkommen till Pleasantville från 1998. 1999 följde rollen som Homer Wells i Lasse Hallströms filmatisering av John Irvings roman Ciderhusreglerna.

Senare har han bland annat gjort sig känd för Spiderman-trilogin 2002-2007. 2003 följde han upp den första Spiderman-filmen med huvudrollen i Seabiscuit.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Maguire har varit gift med Jennifer Meyer, dotter till Universal Studios-chefen Ron Meyer. Tillsammans har de en dotter född 2006 och en son född 2009.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]