Tobey Maguire

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tobey Maguire
Tobey Maguire september 2014.
Tobey Maguire september 2014.
Född Tobias Vincent Maguire
27 juni 1975 (41 år)
Santa Monica, Kalifornien, USA
Aktiva år 1989–
Maka Jennifer Meyer (2007–)
Barn 2
IMDb SFDb

Tobias Vincent "Tobey" Maguire, född 27 juni 1975 i Santa Monica, Kalifornien, är en amerikansk skådespelare och filmproducent. Maguire är bland annat känd för Spiderman-trilogin och Ciderhusreglerna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Maguires föräldrar skildes när han var liten. Tillsammans med modern flyttade han runt ofta och bodde under uppväxten i bland annat Kalifornien, Oregon och Washington. Han hoppade av skolan efter nionde klass för att satsa helhjärtat på karriären som skådespelare. Magiure hade från början tänkt att bli kock men valde att satsa på skådespeleriet istället (mammans förslag). Till en början blev det bara reklamfilmer, men senare fick han allt större roller i TV-serier och filmer. Hans första långfilmsroll var i filmen En främling i familjen från 1993. Maguire följde upp med framgångarna The Ice Storm från 1997 och Välkommen till Pleasantville från 1998. 1999 följde rollen som Homer Wells i Lasse Hallströms filmatisering av John Irvings roman Ciderhusreglerna.

Senare har han bland annat gjort sig känd för Spiderman-trilogin 2002-2007. 2003 följde han upp den första Spiderman-filmen med huvudrollen i Seabiscuit.

Privatliv[redigera | redigera wikitext]

Maguire är gift med Jennifer Meyer, dotter till Universal Studios-chefen Ron Meyer. Tillsammans har de dottern Ruby Sweetheart Maguire (född den 10 november 2006) och sonen Otis Tobias Maguire (född den 8 maj 2009).

Maguire är vegan.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]