Spider-Man (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spider-Man
Spider-Man
Genre action
science fiction
äventyr
Regissör Sam Raimi
Producent Laura Ziskin
Ian Bryce
Avi Arad
Manus David Koepp
Baserad på Spider-Man
av Stan Lee
Steve Ditko
Skådespelare Tobey Maguire
Willem Dafoe
Kirsten Dunst
James Franco
Cliff Robertson
Rosemary Harris
Originalmusik Danny Elfman
Produktionsbolag Columbia Pictures
Laura Ziskin Productions
Marvel Studios
Distribution Columbia Pictures
Sony Pictures
Premiär
Speltid 121 minuter
Land USA
Språk engelska
Budget $139 miljoner[1]
Intäkter $821 708 551[1]
Uppföljare Spider-Man 2
IMDb SFDb

Spider-Man är en amerikansk film som hade biopremiär i USA den 3 maj 2002[1], i regi av Sam Raimi. I huvudrollerna syns bland andra Tobey Maguire, Kirsten Dunst och Willem Dafoe.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den nördige tonåringen Peter Parker (Tobey Maguire) blir biten av en genetisk muterad spindel och utvecklar krafter som gör honom till superhjälten Spider-Man. I början använder Peter krafterna för egen vinning men efter att ha låtit bli att stoppa en rånare som sedan mördar hans farbror Ben börjar han istället hjälpa andra. Men han blir tvungen att slåss mot sin bäste väns (James Franco) far Norman Osborn (Willem Dafoe) som har blivit den galne Green Goblin.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

  • När Spider-Man och Green Goblin är i luften filmas Spider-Man i en greenscreen och Green Goblin i en bluescreen, Spider-Man har en röd/blå dräkt och Green Goblin en grön dräkt, så om karaktärerna filmades tvärtom med skärmarna skulle de båda försvinna från bilden på grund av färgerna på deras dräkter.
  • Spider-Man är baserad på den tecknade serien med samma namn. Stavningen Spider-Man (med bindestreck) gjordes ursprungligen för att särskilja figuren från Superman.
  • Tobey Maguire och Sam Raimi bestämde sig att inte göra en fjärde Spider-Man film. Det kom istället en reboot som hade premiär på bio den 3 juli 2012. Marc Webb stod för regin och Andrew Garfield fick ta över rollen som Peter Parker.[2]

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Då filmen spelades in gjordes en scen som utspelade sig på World Trade Center i New York. Efter terrorattackerna i USA den 11 september 2001 ansågs det olämpligt att ha en scen där dessa byggnader fanns med. Därför blev de tvungna att göra andra scener som skulle ersätta de där World Trade Center fanns med i, bland annat syns istället den amerikanska flaggan i bakgrunderna.[3] Detta innebar i sin tur att produktionen av filmen försenades något och premiären, först planerad till november 2001, sköts upp till 3 maj 2002. World Trade Center finns dock med på vissa reklamposters för filmen som företaget Sony inte hann kalla tillbaka.

Uppföljare[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Spider-Man (2002) - Box Office Mojo”. Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=spiderman.htm. Läst 26 oktober 2014. 
  2. ^ Moviezine.se – The Amazing Spider-Man (2012) Arkiverad 17 juni 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ http://www.imdb.com/title/tt0145487/trivia
  4. ^ Nya "Spider-Man" har fått officiell titel

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]