Spider-Man

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spindelmannen
Spiderman warner.jpg
Publikationsinformation
Originalnamn Spider-Man
Förlag Marvel Comics
Första framträdande Amazing Fantasy #15 (augusti 1962)
Skapad av Stan Lee
Steve Ditko
Karakteristiskt
Alter ego Peter Parker
Art Människa
Hemvärld Jorden
Anslutningar New Avengers
Daily Bugle
Future Foundation
Egenskaper
 • Övermänsklig styrka och smidighet
 • Förmågan att fästa sig vid de flesta ytorna
 • Genial intellektnivå
 • Förutseende spindelsinne
 • Använder nätskjutare för att avfyra starka strängar av spindelnät från handlederna
 • Kan bära saker upp till 10 gånger sin egen vikt
För andra betydelser, se Spider-Man (olika betydelser).

Spider-Man, på svenska även kallad Spindelmannen, är en superhjälte från Marvel skapad av Stan Lee och Steve Ditko.

Spindelmannen gjorde sin debut i den amerikanska serietidningen Amazing Fantasy #15 (augusti 1962). I Sverige publicerades Spindelmannen (eller Spindeln som han då kallades) första gången i serietidningen Marvelserien #1, 1967. I nya svenska publikationer används sedan 1999 enbart det engelska originalnamnet Spider-Man.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Den nördige tonåringen Peter Parker började sin karriär som superhjälte i New York där han, under en föreläsning/experiment i skolan, blev biten av en radioaktiv spindel. Detta medförde att han fick övermänskliga krafter som liknas vid en spindels förmågor. Han fick "en spindels proportionella styrka". Övermänsklig styrka, vighet, spänst och reaktionsförmåga är några av egenskaperna som Spindelmannen förknippas med. Krafterna medförde inte (i början i alla fall) egenproducerat nät, utan Parker lyckades framställa en nätliknande substans som han använde till att svinga sig runt i New York med.

Parker valde till en början att försöka tjäna pengar på sina krafter och äntligen få uppmärksamhet. Spindelmannen blev ett känt namn och många kom för att se honom uppträda. Efter en föreställning lät han bli att stoppa en rånare som sprang rakt förbi honom. Samma rånare kom senare att döda hans farbror Ben. Efter den dagen lärde sig Peter att som farbror Ben sa, "med stora krafter följer ett stort ansvar" och han bestämde sig för att gottgöra farbror Bens död, genom att varje dag bekämpa brottsligheten som Spindelmannen.

Efter att ha slagits mot rånare, inbrottstjuvar och andra vanliga kriminella, fick Spindelmannen så småningom mer motstånd av superskurkar med superkrafter precis som han själv. En av de första superskurkar han kom i kontakt med var Doktor Octopus. En vetenskapsman som hanterar livsfarliga experiment på avstånd tack vare 4 mekaniska armar kontrollerade från hans torso. Efter en olycka integrerades armarna och doktorns kropp samtidigt som sinnet fick en rejäl törn. Maktgalen och på jakt efter världsherravälde söker han nu hämnd på Spindelmannen. (Amz Spi nr3)

Senare kom han att möta en mängd andra superskurkar såsom Vulture, Kraven, Chameleon, Electro, Sandman m.fl. En del skurkar visade sig extra motiverade att krossa Spindeln och förstöra hans liv, bland annat den mentalt instabile Green Goblin som är en av de få som fått reda på Spindelmannens riktiga identitet och genom det kunnat få tag i hans nära och kära. Dåvarande flickvännen Gwen Stacy, bästa vännen Harry och dottern May är några av dem som dött på grund av Green Goblin.

Förutom att han nu var en superhjälte hade Peter sitt vanliga liv som student att tänka på. Han var mycket intelligent och flitig som tonåring, men hade inte så många vänner. Peter var hemligt förälskad i Mary Jane Watson och efter han blivit biten av spindeln och fått sina nya krafter vågade han gå fram och prata med henne, och slutligen också bli tillsammans med henne. Förutom skolan var han också fotograf för dagstidningen Daily Bugle med den grinige chefredaktören J. Jonah Jameson i spetsen. På The Bugle tjänade Peter de flesta pengarna på bilder av Spindelmannen som han själv tagit på sig själv under strider.

Hans tilltrasslade liv, faktumet att han var rätt nördig och hans underdog-position gjorde att många av läsarna kunde känna igen sig i Peter. För att försöka glömma sin rädsla och nervositet i strider brukar Spindelmannen för det mesta dra skämt om och reta sina motståndare.

Under seriens gång utvecklas Parker, går från high school till universitetet, vinner slutligen sin älskades hjärta och börjar även jobba som lärare.

Civil War - One More Day[redigera | redigera wikitext]

Under Civil War avslöjar Peter sitt ansikte i tv när han drar av sig masken. Enligt Tony "Iron Man" Stark skulle människorna acceptera Peter men istället blir han jagad av samma människor han litade på. Peter, Mary Jane och May gömmer sig på ett hotell och May blir skjuten av en lönnmördare lejd av Wilson "Kingpin" Fisk. Peter drar då på sig sin gamla svarta dräkt för att sätta skräck i den undre världen. Peter sticker senare till fängelset där Kingpin sitter och deras slutgiltiga strid börjar. Kingpin har ingen chans mot en ilsken Peter och istället för att besegra Spindelmannen som Kingpin sade han skulle göra blir han istället misshandlad av Peter. Peter berättar för Kingpin att när May dör, kommer han tillbaka och dödar Kingpin.

Efter det blir Peter och Mary Jane tvungen att smuggla May till ett annat sjukhus eftersom polisen var dem i hälarna. Peter går senare till Tony Stark och ber honom att strunta i deras bråk och hjälpa honom med pengar till May. Tony vägrar men ångrar sig till slut och donerar närmare två miljoner dollar till sjukhuset. Men Peter måste hitta ett sätt att rädda May. Han besöker både Dr. Reed Richards, Beast, Dr. Octopus, och Dr. Doom men alla säger att de inte kan hjälpa Peter. Han gör ett sista försök med att be Dr. Strange om hjälp. Men även han säger att han inte kan göra något. I allra mörkaste stund dyker Mephisto upp. Han erbjuder Peter och Mary Jane att han kan rädda May, men i utbyte vill han ha Peters och Mary Janes äktenskap. Peter och Mary Jane säger ja till Mephistos erbjudande och i slutet visar Mephisto vad som skulle vara Peters och Mary Janes första barn. Men barnet blir nu aldrig efter deras val att rädda May. Peter vaknar senare upp i sin säng utan ett enda minne av hans och Mary Janes äktenskap. Det sista han minns av Mary Jane var ett bråk som gjorde att de splittrades. Han beger sig dock iväg till en välkommen hem-fest för Harry Osborn, som varit i Europa, men som nu kommit hem. Här i denna stund dyker två nya personer upp. Harrys nya tjej, Lily Hollister och hennes vän Charlie Cooper. Det hela slutar med att Peter, Harry, Lily och Charlie skålar för gamla och nya vänner, och en ny dag.

Brand New Day[redigera | redigera wikitext]

Brand New Day öppnas med ett avslöjande om att Spindelmannen inte synts till under 100 dagar och brottsligheten är låg. Spindelmannen är efterlyst av polisen. Spindelspårare har hittats på olika mordoffer i New York och Spindeln blir självklart huvudmisstänkte eftersom det är hans spårare. En rånare dyker upp i New York utklädd till Spindelmannen och kallar sig Spindel-Mugger. Peter är pank och måste ha pengarna som Daily Bugle är skyldig honom. Peter skäller ut J. Jonah Jameson och han drabbas av en hjärtattack. Robbie säger till Peter att det enda som kan rädda Bugle från konkurs är Spindelmannen på första sidan av tidningen. Peter blir tvungen att ta på sig sin dräkt och hitta skurken som klär sig som Spindelmannen. Men istället dyker den riktige Spindelmannen upp på fel ställe vid rätt tillfälle. Spindelmannen stötter på mästerskurken Mister Negative som gör ett gift som ska döda de största gangsterklanerna i New York. Spindelmannen lyckas inte rädda männen men han räddar undan barnen och kvinnorna från giftet. Spindelmannen hittar senare Spindel-Mugger mördad.

Sedan dyker Menace upp. Menace är en ny Goblin i New York och hotar borgmästarkandidaterna till livet. Spindelmannen slår sig ihop med Jackpot, en ny hjälte i staden för att stoppa Menace. Hon påstår att Menace är hennes skurk. Menace kidnappar Lisa Parfrey, en av kandidaterna. Jackpot slår av Menace och Spindelmannen från Menaces glidare och den flyger in i Parfrey. Sedan dyker Freak upp. Han är en knarkare som råkar injicera stamceller från Dr. Curt Conners forskning och blir istället ett monster. Freak brinner nästan upp i ett brinnande hus, och han misstänks ha brunnit upp, men han har förvandlat sig till en puppa där han stannar kvar i tills han är återställd. Peter får ett uppdrag av Dexter Bennet, den nya ägaren av Daily Bugle. Han ska få en bild på superstjärnan Bobby Carrs flickvän som ingen vet vem det är. Dock hamlar Spindelmannen i slagsmål mot förföljaren Piper. Piper är också känd som Paper Doll. Hon blev platt efter att hon av en olyckshändelse hamlat i hennes pappas uppfinning. Hon förföljer Carr och hon gör av som helst för honom. Peter lyckas stoppa Paper Doll och få ett foto på flickvännen. Men när Peter ska lämna över USB-minnet till Dexter har Peter sönder det framför honom. I ren ilska sparkar Dexter Peter från Bugle. Peter flyttar in till Vin Gonzales, en vän till honom och Charlie Cooper. Flickvännen till Carr åker senare tillbaka till L.A. och visar sig vara självaste Mary Jane Watson.

Vin Gonzales blir sedan kidnappad av Kraven the Hunters dotter. Eftersom Vin har Peters sista Spindelmannendräkt blir han tvungen att låna Matt Murdocks Daredevildräkt och räddar undan Vin från Kravens dotter och Vermin.

New Ways to Die[redigera | redigera wikitext]

Thunderbolts, som leds av Norman Osborn kommer till New York för att jaga Spindelmannen, som har pekats ut för en rad mord. Samtidigt, på F.E.A.S.T. som drivs av Martin Li/Mister Negative blir den cancersjuke Eddie Brock frisk efter att Martin Li rört honom. När Thunderbolts spårar Spindelmannen till F.E.A.S.T., reagerar Brock till Venoms hand och förvandlar honom till Anti-Venom som börjar attackera både Venom och Spindelmannen för att avlägsna alla spår av Venomsymbioten från båda. Spindelmannen och Anti-Venom slår sig ihop för att ta ner Thunderbolts och efter en kamp mellan Spindelmannen och Green Goblin och en kamp mellan Anti-Venom och resten av Thunderbolts som leder till att Oscorp huvudkontor kollapsar. Songbird berättar för Spindelmannen att ligga lågt för de närmaste dagarna. Osborn har sedan en presskonferens för att berätta att Spindelmannen har dött i kollaps. Eddie går sedan i exil för att ha hjälpt Spindelmannen men ska rensa gatorna som Anti-Venom.

Förmågor, krafter och vapen[redigera | redigera wikitext]

Spindelmannens förmågor sägs vara proportionerliga till en vanlig spindel, så att han har övermänsklig styrka*(* Han har proportionell styrka precis som en spindel. Han är kapabel att lyfta ungefär 10 ton. Styrkan sitter dock inte bara i armarna utan i benen också, Detta gör att han kan hoppa ungefär 7 m rakt upp i luften.), snabbhet*(*Han kan röra sig ca 10 gånger snabbare än en vanlig människa och då ingår det att springa 10 gånger fortare och hastiga rörelser) och smidighet. Dessutom har han en spindels förmåga att klänga sig fast vid de flesta ytor, och ett spindelsinne som varnar honom för faror.

Dessa förmågor kan dock bli påverkade av gaser och superbovar som kommit på ett sätt att undvika spindelmannens spindelsinne.

För att dölja sin identitet har Peter en röd och blå dräkt (inklusive mask) med spindelvävsmönstrad front, en svart spindel på bröstet, samt en stor röd spindel på ryggen.

Som teknisk kunnig har Parker även tillverkat mekaniska anordningar som han har dolda på handlederna under dräkten, och som han använder för att skjuta iväg en vätska, som stelnar ögonblickligen till ett starkt nät för att svinga sig i, eller att fånga skurkar, et cetera. Sedan Spindelmannen kysstes av Queen har han dock kunnat skjuta ut sina spindelnät naturligt från underhanden.

När Peter och Mary Jane gjorde en deal med Mephisto om att deras äktenskap skulle splittras i gengäld att faster May fick överleva sina skottskador och ingen skulle minnas att Peter Parker är Spindelmannen försvinner även alla förändringar hans kropp genomgick när han kysstes av Queen. Nu använder han sina nätkastare för att skjuta ut sitt nät igen.

I The Amazing Spider-Man #654 släpps historien "Revenge of the Spider-Slayers, part 3: Self-Inflicted Wounds." The Spider-Slayers är tillbaka med Alistair Smythe och Scorpion i fronten för att döda Spindelmannen. Spindelmannen blir tvungen att använda en maskin för att störa ut Spider-Slayers "insekts-sinnen" men det får förödande skador på även Spindelmannen, hans spindel-sinne förstörs och försvinner. Det är fortfarande oklart om förmågan kommer återkomma eller är för evigt borta.

I filmerna Spider-Man, Spider-Man 2 och Spider-Man 3 är inte Spider-Mans nätkastaranordning mekanisk utan liksom hans andra förmågor ett resultat av spindelbettet från en genetiskt manipulerad spindel. Det är alltså ingen radioaktiv spindel i filmerna. I alla filmerna spelas Peter Parker av Tobey Maguire.

Vänner[redigera | redigera wikitext]

Mary Jane
Är Peter Parkers stora kärlek och hustru; moder till May Parker. Mary Jane och Peters hjärtberörande och kraftfulla äktenskap bryts av djävulen Mephisto i "One More Day". En stor gåta fanns hos många fans som löd: "Vad gjorde Mephisto för att splittra Mary Jane och Peter?" Svaret kom i storyn "One Moment in Time".
May Parker (Faster May)
Peter Parker växte upp hos henne och hennes man, Ben Parker.
Ben Parker (Farbror Ben, mördad av Burglar)
Gift med den äldre May Parker. Peter Parker växte upp hos dessa.
Felicia Hardy/Black Cat (Svarta Katten)
En ung kvinnlig student vid Peter Parkers universitet vid namn Felicia Hardy som också är superhjältinna/superskurk.
Ben Reilly
Den under en period som ansågs vara den äkta Spiderman, medan Peter ansågs vara en klon. Senare avslöjades det dock att Peter var den äkta varan och Ben klonen då han dödades i en strid mot Green Goblin. Ben är inte den enda klonen av Peter Parker utan många andra har också gjorts av den onde vetenskapsmannen Miles Warren som senare tog identiteten som superskurken Jackal.
Fantastic Four
En superhjältegrupp bestående av Mr. Fantastic, Invisible Woman, Thing och Human Torch.
Gwen Stacy
Hon var en före detta skönhetsdrottning och fästmö till Peter Parker. Green Goblin mördade henne genom att kasta henne från en bro. Hon dog i Spindelmannens armar. Dock klonades hon och kom tillbaka för en tid.
Jessica Drew
Jessica Drew var den första Spindelkvinnan. Hon var dotter till Dr. Jonathan Drew och de hittade tillsammans de avlägsna ruinerna efter staden Wundagore. Jonathan Drew fick dock betala ett högt pris för sin upptäckt när hans dotter blev förgiftad av ett radioaktivt gift. I sin desperation för att bota Jessica gav han henne ett spindelserum, tyvärr levde inte föräldrarna länge nog för att se dottern bli frisk igen många år senare. Men medicinen hade även bieffekter som att alla män blev märkvärdigt attraherade av henne vilket slutade med att hon råkade döda en man i en liten by. Hon kunde även klättra på väggar och göra andra saker likt Spindelmannen. Jessica Drew kan glidflyga med sin dräkts "vingar", hon är immun mot gifter och radioaktivitet, samt attraherar alla män i sin närhet men äcklar andra kvinnor. Hennes krafter är: superstyrka, snabbhet och kondition. Kan även klättra på väggar och en bioelektrisk "venom blast" som är väldigt stark på uppemot 25 meter. Hon bär inte några vapen.
Julia Carpenter
Julia Carpenter är den andra spindelkvinnan i Marvels värld. Hon fick sina superkrafter, som är lika Spindelmannens krafter, när hon på grund av ekonomiskt trångmål blev agent för Commission on Superhuman Activities (CSA). Under sin tid hos kommissionen experimenterade de med henne genom att använda ovanliga djungelblommor och spindelgift. Hon fick därmed superkrafter. Hennes superstyrka gör att hon kan hoppa extremt långt och högt. Hon är även attraktiv. Julia Carpenter kan använda energinät och kontrollera molekylernas attraktion mellan två ihopsittande objekt vilket resulterar i att hon kan klättra på väggar. Hon använder aldrig vapen.
Captain America
Morbius
Vampyren Michael Morbius har i serien varit omväxlande en fiende och partner till Spindelmannen. När de två var fiender lyckades Spindelmannen avbryta Morbius under hans jakt ett flertal gånger, och Morbius lyckades alltid lämna Spindelmannen i ett inte allt för sönderslaget skick (kanske ett tecken på viss vänskap). Morbius är egentligen ingen riktig vampyr utan lider av en sällsynt blodsjukdom som gör att han måste ha blod för att överleva. Därför kan han inte bli dödad som vanliga vampyrer blir, till exempel med vigvatten eller pålar. Morbius kan flyga och läker snabbt fysiska skador, han är överlägset stark och snabb. Han kan dessutom förvandla andra till vampyrer. Morbius bär inga vapen.
May Parker (Spider-Girl)
May Parker är Peter Parkers dotter och en av spindelkvinnorna.
Matt Murdock/Daredevil (Våghalsen)
En man som har varit med om nästan allt hemskt som kan hända en person, helt blind men med hjälp av de andra hyperkänsliga sinnen tar han sig fram. Har sitt territorium i Hell's Kitchen där han också är en advokat. Lärde känna Peter Parker/Spindelmannen då de båda blev inblandade i "Sin Eater" historien där kapten Jean Dewolf, blev nedskjuten. Matt Murdock kunde höra i rättsalen att Peter Parkers hjärtslag var de liknande som Spindelmannen hade när de gemensamt försökte fånga mördaren, Sin Eater.
Sally Avril
En gammal vän till Peter Parker som också blir superhjältinna under namnet Bluebird.
Silver Sable
Ledare för ett gäng tungt beväpnade legosoldater vid namn Wild pack, som grundades av hennes far för att jaga reda på nazistiska krigsförbrytare. När dottern tog över specialiserade de dock sig på att bli elitprisjägare. De har bland annat varit ute efter Spindelmannen och Venom. Efter att hon bevittnat mordet på sin mor blev hennes hår konstant silverfärgat. Hon anser att Spindelmannen är en amatör som inte kan hantera sina superkrafter. Silver Sable är väldigt skicklig i närstrid, men har inte några speciella superkrafter. Hennes dräkt är helt skottsäker. Som vapen bär hon chias (ungefär som kaststjärnor) och hon är expert på alla sorters eldvapen. Hon har ett jetpack och kan få tag på alla sorters vapen hon vill ha.
Spindelkvinnan
Flera kvinnliga figurer med spindelmansliknande krafter kallas för Spindelkvinnan.
X-Men
En superhjältegrupp bestående av mutanter. X-Men har många medlemmar, bl.a. Wolverine, Cyclops, Iceman, Nightcrawler, Colossus, Gambit, Rogue, Storm, Jean Grey/Phoenix, Beast, Bishop m.fl.

Fiender[redigera | redigera wikitext]

Nedan följer en lista på antagonister som förekommer i Spindelmannen-serierna. Figurer som har egna artiklar har länkar till dessa, de som inte är väldigt centrala karaktärer i serien kan med fördel infogas med ett eget stycke under den här rubriken i den här artikeln. Ny text om mindre karaktärer skrivs också med fördel direkt i den här artikeln.

Utgivning[redigera | redigera wikitext]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Spindelmannen gjorde sitt första framträdande i Amazing Fantasy #15 i augusti 1962 (tidningen kostade då $.12 och värderas idag till ungefär $42 500). Marvelledningen var skeptisk till Lees idé om en ung och alltför alldaglig hjälte med spindelkrafter. Därför trycktes det första äventyret i sista numret av Amazing Fantasy - eftersom tidningen skulle läggas ner ansåg man att ha råd med detta experiment. Försäljningssiffrorna blev förvånansvärt goda och Spindelmannen fick sin egen tidning, The Amazing Spider-Man, våren 1963 (även denna såldes för $.12 och värderas idag till $32 000). Spindelmannens popularitet fortsatte att öka och under 1970-talet tillkom flera nya titlar. I Marvel Team-Up (1972) mötte Spindeln en ny hjälte i varje nummer och Spidey Super Stories (1974) var ett försök till en mer barnvänlig tidning. Ytterligare två år senare kom Peter Parker, the Spectacular Spiderman (1976) som inriktade sig på Peter Parkers privatliv och 1977 kom en dagsstrippserie som fortfarande (2005) publiceras dagligen. Under slutet av 1990-talet hade försäljningssiffrorna av samtliga spindeltitlar dalat kraftigt. Flera moderniseringsförsök gjordes, bland annat kallades John Byrne in som tidigare hade gjort storverk för Stålmannen. Inga resultat blev dock särskilt lyckade och en idé att starta ett helt nytt Marveluniversum kom till. Istället för att behöva ta hänsyn till fyrtio år av komplicerad historia och intriger blev Ultimate Universe en nystart av hela serien i en mer modern tappning. I oktober 2000 kom således Ultimate Spider-Man (Snart kom även Ultimate titlar på andra marvelfigurer) som ges ut parallellt med de övriga Spindel-titlarna.

Pågående amerikanska titlar[redigera | redigera wikitext]

 • The Amazing Spider-Man - titeln har givits ut med vissa uppehåll sedan mars 1963. Den första volymen publicerades fram till nummer 441 (mars 1963-november 1998) och återstartades igen med volym 2, nummer 1 i januari 1999. 58 nummer gavs ut fram till december 2003 varefter man valde att återta den äldre numreringen med nummer 500 i januari 2004. Denna 2:a volym avslutades med nummer 700 i december 2012. Tidningen ersattes av Superior Spider-Man men återuppstod som volym 3, nummer 1 i januari 2014.
 • Superior Foes of Spider-Man, författad av Nick Spencer och tecknad av Steve Lieber och behandlar ett band av superskurkar ledda av Boomerang (utgiven sedan juli 2013).
 • Spider-Man 2099 volym 2, nummer 1- pågående (utgiven sedan juli 2014). Behandlar Spider-Man från år 2099, Miguel O'Hara, som fastnat i nutiden.
 • Marvel Universe Ultimate Spider-Man, utgiven sedan april 2012. Handlingen bortser från den officiella kontinuiteten och följer istället kontinuiteten från tv-serien Ultimate Spider-Man.
 • Miles Morales: The Ultimate Spider-Man utgiven sedan maj 2014). Utspelar sig i det alternativa Ultimate Marvel universumet.
 • Astonishing Spider-Man, utgiven sedan november 1995 och innehåller redan utgivet, repriserat material.

Nedlagda amerikanska titlar[redigera | redigera wikitext]

Spindeln har också förekommit i flera andra titlar som blivit nedlagda eller bytt namn:

 • Friendly Neighborhood Spider-Man påbörjades i oktober 2005 och avslutades i oktober 2007. Författad av Peter David och tecknad av Mike Wieringo.
 • Marvel Knights Spider-Man, författad av Reginald Hudlin. Påbörjades i juni 2004 och hade en mer vuxen framtoning med bl.a. mer våld än de andra delarna av spindelsagan.
 • Marvel Team-Up, en tidning där Spindelmannen i varje nummer mötte en ny superhjälte. Tidningen ersattes av Web of Spider-Man (1985). 1997 kom en ny version av tidningen men den var ingen renodlad Spindeltitel.
 • The Sensational Spider-Man, nedlagd efter nr. 33, 1998. Samtidigt lades även Spectacular Spider-Man ner och Amazing Spider-Man och Peter Parker: Spider-Man återstartades.
 • The Spectacular Spider-Man, titeln var från början Peter Parker, the Spectacular Spider-Man vid starten 1976 men bytte namn 1988 med nummer 134. Tidningen lades ner med nummer 263 (1998). År 2003 nylanserades titeln (den ersatte Peter Parker: Spider-Man) för att läggas ner 2005 efter bara 27 nummer (den ersattes då av Friendly Neighborhood Spider-Man).
 • Spider-Man, en tidning som skapades 1991 speciellt för Todd McFarlane, den bytte senare namn till Peter Parker: Spider-Man. Tidningen återstartades med ny numrering efter nummer 98 (1998) och tidningen lades ner 2002 med volum 2 nummer 58 (titeln ersattes med återstarten av Spectacular Spider-Man år 2003).
 • Spider-Man: Chapter One en maxiserie där John Byrne återberättade Lees och Ditkos tidiga äventyr i modern form. Publicerades i 13 nummer åren 1998–1999.
 • Spider-Man's Tangled Web en antologi där bland annat serieskapare som inte vanligtvis förknippas med genren kunde berätta alternativa historier om spindelmannen. Den ersattes 2004 av Marvel Knights Spider-Man efter 22 nummer mellan 2001 och 2003.
 • Spider-Man Unlimited, visade upp Spindelmannen i äventyr skrivna av nya författartalanger.
 • Untold Tales of Spider-Man, en tidning med nyskrivna äventyr från Spindelmannens tidiga år. Mellan åren 1995 och 1997 gavs 27 reguljära nummer och två "annuals-nummer" ut.
 • Web of Spider-Man, lanserades 1985 och lades ner 1995 med nummer 129, den ersattes av The Sensational Spider-Man.

Den svenska utgivningen[redigera | redigera wikitext]

Den första svenska tidningen som innehöll Spider-Man (eller "Spindeln" som han då kallades) var Marvelserien som gavs ut av Williams Förlag 1967–1970[1]. Från det första numret var "Spindeln" huvudserie i vartannat nummer och från nummer sju i varje. Totalt kom 39 nummer ut. Tidningen Seriepressen innehöll under 1971 och några nummer 1972 en Marvel-serie i varje nummer. I nr 1/1971, 1/1972 och 6/1972 var det Spindelmannen. Serierna var kraftigt omredigerade för att passa tidningens tabloidformat. År 1974 startade serieförlaget Red Clown utgivning av Spindelmannen, alltså den första svenska tidning som hade figurens egna namn i titeln. Tidningen lades ner 1975 efter 13 nummer[2].

År 1978 återuppstod tidningen Spindelmannen i Atlantics regi och fortsatte utkomma månadsvis till 1984[3]. Mellan 1978 och 1979 var Spindelmannen också huvudserie i nr 2, 6 och 9 av Atlantic Special[4]. 1984 tog Semic över rättigheterna att ge ut Spider-Man och därmed finns nummer 1-3/1984 utgivna i två olika versioner: Atlantics tidningar från januari-mars, och Semics från oktober-december[5]. År 1989 tog Semics dotterbolag, SatellitFörlaget över utgivningen av tidningen Spindelmannen men 1995 återgick återigen utgivningen till Semic som gav ut den fram till 1997 då Egmont Kärnan köpte upp Semic. Egmont fortsatte utgivningen och 1999 bytte tidningen namn till Spider-Man och sedan dess har det engelska originalnamnet använts i princip alla nya svenska publikationer. År 2007 tog Schibsted Förlagen över utgivningen men tidningen lades ner 2009 efter att ha utkommit oavbrutet i Sverige i mer än 30 år och passerat 400 utgivna nummer under 2009 (räknat huvudtiteln från Atlantic, Semic, SatellitFörlaget, Egmont Kärnan och Schibsted Förlagen). Egmont Kärnan tog över utgivningen igen år 2010 men tidningen lades återigen ner 2013.

Vid några tillfällen har det gjorts försök att starta upp en andra svensk Spider-Man-titel. The Amazing Spider-Man (1991), Spindelklassiker (1992), Spindelmannen Special (1996) och Ultimate Spider-Man Special (2002–2003) var fyra försök att starta en sådan titel. De utkom bara med två nummer vardera, förutom den sista som hann med fyra nummer. Spider-Man Kidz, startades av Egmont Kärnan 2006, och innehöll serier som riktade sig till yngre publik än den reguljära Spider-Man. Serierna hämtades från den brittiska tidningen Spectacular Spider-Man Adventures. Förutom serier innehöll Spider-Man Kidz pysselsidor och medföljande leksak. Schibsted Förlagen gav ut tidningen 2007–2009 och Egmont en vända till 2012–2013.

Spider-Man har även förekommit i ett flertal seriealbum och seriepocketar med mera. Spindelmannen Presentalbum gavs ut med fyra nummer mellan 1978 och 1980 (Två av albumen kallades Jättealbum istället för Presentalbum). Spindeln var en albumserie från Carlsen som utkom 1979 med två nummer. Spindelmannen Superseriepocket och Spindelmannen Superseriealbum gavs ut av Atlantic i elva respektive tolv nummer mellan åren 1979 och 1984. Semic gav även ut Marvelpocket mellan 1984 och 1985 vilken innehöll klassiska Marvelserier med olika figurer. Spindelmannen var huvudserie i nr 1/1984, 2/1985 och 4/1985. Spindelmannen årsalbum, även den från Semic, kom i tre nummer 1988, 1989 och 1991. Marvels Universum (1987–1991) och Mega Marvel (1992–2005) har flera gånger haft Spindelmannen som huvudserie eller som gästartist. Fox Kids Magasin, efter första numret omdöpt till Fox Kids Mix, utgavs av Egmont med minst fyra nummer 2002 och hade en Spindelmannen-serie (med det traditionella namnet) i varje nummer.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Tobey Maguire spelade Spindelmannen mellan 2002 och 2007

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ ”Marvelserien”. Grand Comics Database. http://www.comics.org/series/9999/. Läst 30 juli 2014. 
 2. ^ ”Spindelmannen (Red Clown)”. Grand Comics Database. http://www.comics.org/series/9998/. Läst 31 juli 2014. 
 3. ^ ”Spindelmannen (Atlantic Förlag)”. Grand Comics Database. http://www.comics.org/series/7685/. Läst 31 juli 2014. 
 4. ^ ”Atlantic Special”. Grand Comics Database. http://www.comics.org/series/10474/. Läst 31 juli 2014. 
 5. ^ ”Spindelmannen (Semic)”. Grand Comics Database. http://www.comics.org/series/10417/. Läst 5 oktober 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]