Spider-Man 2

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Spider-Man 2
Spider-Man 2
Genre action
science fiction
äventyr
Regissör Sam Raimi
Producent Avi Arad
Laura Ziskin
Manus Alvin Sargent
Alfred Gough
Miles Millar
Michael Chabon
Baserad på Spider-Man
av Stan Lee
Steve Ditko
Skådespelare Tobey Maguire
Kirsten Dunst
James Franco
Alfred Molina
Rosemary Harris
J.K. Simmons
Originalmusik Danny Elfman
Produktionsbolag Columbia Pictures
Laura Ziskin Productions
Marvel Studios
Distribution Columbia Pictures
Sony Pictures
Premiär
Speltid 127 minuter
Land USA
Språk engelska
Budget $200 miljoner[1]
Intäkter $783 766 341[1]
Föregångare Spider-Man
Uppföljare Spider-Man 3
IMDb SFDb

Spider-Man 2 är en amerikansk superhjältefilm om Spider-Man som hade biopremiär i USA den 30 juni 2004[1], i regi av Sam Raimi efter ett manus av Alvin Sargent. Filmen är en uppföljare till Spider-Man (2002).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Två år efter det stora äventyret har Peter Parker (Tobey Maguire) börjat på universitetet men har problem på flera fronter när allt händer på en gång med bland annat hyra, studier och att han håller på att förlora kärleken Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) som förlovat sig med en annan; samt inte minst att han är superhjälten Spider-Man. Peters idol, forskaren Otto Octavius (Alfred Molina) råkar samtidigt ut för en olycka som gör honom till ärkeskurken Doctor Octopus. Samtidigt som Doktor Octopus går fri börjar plötsligt Peters krafter försvinna under vissa perioder och till slut helt. Han slänger dräkten eftersom han nu längre inte är Spider-Man, men hela tiden dyker det upp människor i Peters nya liv som verkligen ber om att Spider-Man måste komma tillbaka och skydda dem från brottsligheten som ständigt ökar. Och när Doctor Octopus kidnappar Mary Jane för att locka fram Spider-Man, måste Peter ta tillbaka sin dräkt och få sina krafter tillbaka annars riskerar inte bara Mary Jane att dö utan även hela New York från Doktor Octopus domedagsmaskin.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c] ”Spider-Man 2” (på engelska). Box Office Mojo. 30 juni 2004. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=spiderman2.htm. Läst 26 oktober 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]