Tolkning (översättning)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Tolkning är att översätta muntligt tal, eller teckenspråk, till ett annat språk. Tolken tar in budskapet och gör direkt en tolkning till det andra språket.

Olika tolkningsmetoder[redigera | redigera wikitext]

Det finns olika sätt att tolka, som lämpar sig i olika situationer.

Konsekutiv tolkning innebär att yttrandet tolkas först efter att det har avslutats. Vanligen innebär det att tolken först lyssnar på det som sägs på det ena språket och därefter levererar en tolkning på det andra språket, ofta med hjälp av stödanteckningar.

Simultantolkning, där tolken återger yttrandet samtidigt som talaren talar, innebär att man direkt översätter kontinuerligt avlyssnat tal, ofta vid internationella sammankomster där flera språk talas. Det är tidsbesparande eftersom tolkningen genomförs utan de pauser som är nödvändiga för tolken vid konsekutiv tolkning. Metoden kräver elektronisk utrustning i form av mikrofoner och hörsnäckor samt en ljudisolerad kabin som tolken sitter i, så att tolken slipper bli störd av både talaren och lyssnaren. Simultantolkning med elektronisk utrustning genomfördes första gången under Nürnbergrättegångarna (1945–1949). Simultantolkens val av språkinriktning bör bygga på tolkens bästa språk, det vill säga modersmålet eller det så kallade A-språket, som är det språk man behärskar bäst, skriver Hanne Skaaden i Den tvåpartiska tolken (2017). Forskning om simultantolkning har bedrivits av bland andra Barbara Moser-Mercer, Bistra Alexieva och Gelij Tjernov.

Skillnad på tolkning och översättning[redigera | redigera wikitext]

Tolken arbetar oftast med det talade språket, till skillnad från översättaren som arbetar med det skrivna. Översättaren får dessutom mer tid till att jobba igenom materialet, och kan till exempel slå i ordböcker eller fråga om råd, medan tolken arbetar här och nu. Därför handlar tolkning ofta om att förmedla samma budskap på det andra språket, snarare än att ge en ordagrann översättning.

Se även[redigera | redigera wikitext]