Tomistominae

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tomistominae
Tomistoma schlegelii (2).jpg
Falsk gavial, Tomistoma schlegelii
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassReptiler
Reptilia
OrdningKrokodiler
Crocodylia
ÖverfamiljCrocodyloidea / Gavialoidea
UnderfamiljTomistominae
Kälin, 1955
Arter
Hitta fler artiklar om djur med

Tomistominae är en Underfamilj av krokodiler, som omfattar endast en nu levande art, falsk gavial. Ett stort antal arter som ingår är sedan länge utdöda. De äldsta medlemmarna dog ut under Eocenepoken. Till skillnad från falsk gavial, som är en sötvattenkrokodil endast inhemsk i sydöstra Asien, hade Tomistominae en världsvid utbredning och levde i flodmynningar samt längs kuster.

Om tomistomines skall klassificeras tillsammans med krokodiler är oklart; Eftersom den tros tillhöra överfamiljen Crocodyloidea, molekylära bevis indikerar att de är nära besläktade med gavial, som tillhör överfamiljen Gavialoidea.[1]

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Tomistomines har en smal och långsträckt nos, mycket lik en gavial. Den nu levande falska gavialen lever i sötvatten och använder sin långa mun och vassa tänder för att fånga fisk, dock riktiga gavialer är bättre anpassade till fisk som huvudföda. Trots att de är mycket lika gavialer till utseendet så visar dess anatomiska benstruktur att tomistomines och krokodiler har mer gemensamt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Tomistominae, 30 september 2012.

noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Gatesy, Jorge; Amato, G.; Norell, M.; DeSalle, R.; and Hayashi, C. (2003). ”Combined support for wholesale taxic atavism in gavialine crocodylians”. Systematic Biology 52 (3): sid. 403–422. doi:10.1080/1063515035019703. http://www.faculty.ucr.edu/~mmaduro/seminarpdf/GatesyetalSystBiol2003.pdf.