Tommie Smith

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tommie Smith
Tommie Smith
Friidrott, herrar
Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Guld Mexico City 1968 200 meter
Prisutdelningen: guldmedaljören Tommie Smith i mitten, bronsmedaljören John Carlos till höger och silvermedaljören Peter Norman till vänster.

Tommie C. Smith, född 6 juni 1944 i Clarksville i Texas, är en amerikansk före detta friidrottare som vann 200 meter i olympiska spelen 1968. Smith satte världsrekord med tiden 19,83 sekunder vilket var gällande rekord fram till 1979 och OS-rekord till 1988.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Smith blev mest känd för att han tillsammans med bronsmedaljören John Carlos gjorde "Black Power"-gesten på prispallen, som en demonstration mot rasförtrycket i USA. De bar var sin svart handske och svarta strumpor utan skor. På grund av detta blev de uteslutna av den amerikanska olympiska kommittén och fick inte fortsätta tävla i OS. Efter karriären som friidrottare spelade Smith amerikansk fotboll i laget Cincinnati Bengals.

I efterhand har Smith, Carlos och Peter Norman (som var silvermedaljör) hedrats för sina insatser. En staty avtäcktes 2005 som hedrar deras kamp för mänskliga rättigheter. 2007 publicerade Smith sin självbiografi Silent Gesture.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Tommie Smith, 8 juli 2008.

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]