Toshiro Mifune

Från Wikipedia
Toshiro Mifune, 1950.

Toshiro Mifune (ja. 三船 敏郎, Mifune Toshirō), född 1 april 1920 i Qingdao i Shandong, död 24 december 1997 i Tokyo, var en japansk skådespelare.

Toshiro Mifune föddes i den kinesiska staden Qingdao av japanska föräldrar och växte upp i Dalian i Kina. Han satte inte sin fot i Japan förrän vid 21 års ålder. Hans far var kommersiell fotograf och Mifune arbetade ett tag i faderns studio. Mifune tog värvning i det japanska flygvapnet, där han sysslade med flygfotografering under andra världskriget.

Efter att ha gjort en provfilmning fick Mifune år 1947 en roll i filmen These foolish times (ja: Shin Baka Jidai). En kort tid senare mötte han regissören Akira Kurosawa och de inledde ett samarbete som skulle visa sig bli Japans mest framträdande regissör/skådespelare-konstellation. Den första gemensamma filmen var Den berusade ängeln (1948). Därefter medverkade Mifune i sexton av Kurosawas filmer, av vilka de flesta har blivit världskända klassiker. Genom rollen i Demonernas port (1950) blev han den mest kände japanske skådespelaren i världen.

Under inspelningen av Rödskägg (1965) ledde personliga motsättningar till att samarbetet med Kurosawa upphörde. Mifune fortsatte dock att göra framstående roller i stora filmer såväl i Japan som i utlandet. Under senare år blev Mifune ånyo berömd i västvärlden för rollen som Toranaga i den amerikanska miniserien Shōgun.

Mifune utsågs två gånger till "Bäste skådespelare" vid Venedigs filmfestival; för Yojimbo (Livvakten) (1961) och Rödskägg (1965). Han medverkade sammanlagt i nära tvåhundra filmer under sin karriär.

Filmografi (urval)[redigera | redigera wikitext]

Följande lista använder den svenska titeln om en sådan existerar, annars den mest välkända engelska titeln och i sista hand den japanska titeln.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]