Träskonäbb

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Träskonäbb
Status i världen: Sårbar[1]
Schuhschnabel fg02.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Pelikanfåglar
Pelecaniformes
Familj Träskonäbbar
Balaenicipitidae
Bonaparte, 1853
Släkte Balaeniceps
Gould, 1850
Art Träskonäbb
B. rex
Vetenskapligt namn
§ Balaeniceps rex
Auktor Gould, 1850
Hitta fler artiklar om fåglar med

Träskonäbb (Balaeniceps rex) eller Abu Markub (arabiska: "Skons far") är en fågel som traditionellt har placerats i ordningen storkfåglar men som idag ofta placeras i ordningen pelikanfåglar.[2] Träskonäbben är den enda fågeln i sitt släkte och sin familj.

Taxonomi[redigera | redigera wikitext]

Träskonäbb på ett zoo i Belgien.

Träskonäbben är ett svårklassificerat taxa. Traditionellt har den placerats i ordningen storkfåglar (Ciconiiformes). Sentida studier visar att den är besläktad med hägrarna och pelikanfåglarna varför den tillsammans med hägrarna (Ardea) har placerats i ordningen pelikanfåglar (Pelecaniformes).[3][4]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Näbben är stor och bred med en ljust rosa till orangeaktig grundton med mörka fläckar. Näbbens likhet med nosen hos en val är anledning till fågelns vetenskapliga namn. Med kroppslängd på 150 cm är träskonäbben en av världens största fåglar. Den är kraftigt byggd med långa ben och tår med kraftiga klor. De adulta fåglarna är övervägande grå med ljusa bräm medan ungfåglarna är brunare.

Utbredning och biotop[redigera | redigera wikitext]

Fågeln förekommer i östra Afrika i länderna Sudan, Etiopien, Kongo-Kinshasa, Rwanda, Uganda, Tanzania och Zambia. Den vadar genom stora sumpmarker i stora flockar.

Föda[redigera | redigera wikitext]

Dess föda består huvudsakligen av fisk, framför allt lungfiskar, som den fångar i leriga vattendrag. På menyn står, om än i mindre utsträckning, även grodor, ödlor och ormar samt i enstaka fall också vattenlevande fåglar och gnagare.

Denna fågel bedriver sin jakt genom att blickstilla, med näbben nedåtriktad, avvakta bytets annalkande, varpå den helt enkelt låter sin massiva näbb och kroppsmassa falla ner på bytet.

Häckning[redigera | redigera wikitext]

Den lägger sitt bo direkt på marken och lägger vanligtvis två ägg, varav det andra är en försäkring, då endast den först kläckta ungen ges någon större omsorg.

Status[redigera | redigera wikitext]

Världspopulationen beräknas till mellan 5000 och 8000 individer, där majoriteten återfinns i Sudan. BirdLife International har klassat den som "sårbar" (Vulnerable) och det största hotet mot arten är skövling av deras habitat, störning och jakt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Balaeniceps rex Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  3. ^ Mayr, 2003
  4. ^ Hagey et al., 2002

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Delar av informationen är hämtad från engelska wikipedias artikel Shoebill
  • Bengt Berg, Abu Markúb: på jakt efter jordens märkvärdigaste fågel, Norstedts Förlag 1924 (2:a upplagan 1926).
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]