Träskonäbb

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Träskonäbb
Status i världen: Sårbar[1]
Entebbe Shoe Bill Stork.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Pelikanfåglar
Pelecaniformes
Familj Träskonäbbar
Balaenicipitidae
Bonaparte, 1853
Släkte Balaeniceps
Gould, 1850
Art Träskonäbb
B. rex
Vetenskapligt namn
§ Balaeniceps rex
Auktor Gould, 1850
Synonymer
Hitta fler artiklar om fåglar med

Träskonäbb (Balaeniceps rex) är en fågel som traditionellt har placerats i ordningen storkfåglar men som idag ofta placeras i ordningen pelikanfåglar.[2] Träskonäbben är den enda fågeln i sitt släkte och sin familj.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Träskonäbben systematik har varit omdiskuterad. Traditionellt placerades den i ordningen storkfåglar (Ciconiiformes), men sentida studier indikerar att den är besläktad med hägrarna och pelikanfåglarna varför den, tillsammans med hägrarna (Ardea), har placerats i ordningen pelikanfåglar (Pelecaniformes).[3][4]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Träskonäbb på zoo i Belgien.

Näbben är stor och bred med en ljust rosa till orangeaktig grundton med mörka fläckar. Näbbens likhet med nosen hos en val är anledning till fågelns vetenskapliga namn. Med kroppslängd på 150 cm är träskonäbben en av världens största fåglar. Den är kraftigt byggd med långa ben och tår med kraftiga klor. De adulta fåglarna är övervägande grå med ljusa bräm medan juvenila individer är brunare.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Fågeln förekommer i östra Afrika i Sudan, Etiopien, Kongo-Kinshasa, Rwanda, Uganda, Tanzania och Zambia.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Den lever i stora sumpmarksområden i stora flockar. Dess föda består huvudsakligen av fisk, framför allt lungfiskar, som den fångar i leriga vattendrag. Den äter även, om än i mindre utsträckning, grodor, ödlor och ormar samt i enstaka fall också vattenlevande fåglar och gnagare. Den födosöker genom att blickstilla med näbben nedåtriktad, avvakta bytet. Sen låter träskonäbben, med sin massiva näbb och kroppsmassa falla ner på bytet.

Den placerar sitt bo direkt på marken och lägger vanligtvis två ägg, varav det andra är en försäkring, då endast den först kläckta ungen ges någon större omsorg.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Den globala populationen beräknas till mellan 5000 och 8000 individer, där majoriteten återfinns i Sudan. BirdLife International har klassat den som sårbar (VU) och det största hotet utgör habitatförstöring, störning och jakt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Delar av informationen är hämtad från engelskspråkiga wikipedias artikel Shoebill

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Balaeniceps rex Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  3. ^ Mayr, 2003
  4. ^ Hagey et al., 2002

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]