Träskonäbb

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Träskonäbb
Status i världen: Sårbar[1]
Entebbe Shoe Bill Stork.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassFåglar
Aves
OrdningPelikanfåglar
Pelecaniformes
FamiljTräskonäbbar
Balaenicipitidae
Bonaparte, 1853
SläkteBalaeniceps
Gould, 1850
ArtTräskonäbb
B. rex
Vetenskapligt namn
§ Balaeniceps rex
AuktorGould, 1850
Synonymer
Hitta fler artiklar om fåglar med

Träskonäbb[2] (Balaeniceps rex) är en mycket unik afrikansk fågel, den enda i sitt släkte och sin familj. Traditionellt har placerats i ordningen storkfåglar men anses idag vara nära släkt med pelikaner och förs därför numera till ordningen pelikanfåglar.[3]

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Träskonäbben systematik har varit omdiskuterad. Traditionellt placerades den i ordningen storkfåglar (Ciconiiformes), men sentida studier indikerar att den är besläktad med hägrarna och pelikanfåglarna varför den har placerats i ordningen pelikanfåglar (Pelecaniformes).[4][5]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Träskonäbb på zoo i Belgien.

Näbben är stor och bred med en ljust rosa till orangeaktig grundton med mörka fläckar. Näbbens likhet med nosen hos en val är anledning till fågelns vetenskapliga namn. Med kroppslängd på 150 cm är träskonäbben en av världens största fåglar. Den är kraftigt byggd med långa ben och tår med kraftiga klor. De adulta fåglarna är övervägande grå med ljusa bräm medan juvenila individer är brunare.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Fågeln förekommer i östra Afrika i Sudan, Etiopien, Kongo-Kinshasa, Rwanda, Uganda, Tanzania och Zambia.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Träskonäbben lever i stora sumpmarksområden i stora flockar. Dess föda består huvudsakligen av fisk, framför allt lungfiskar, som den fångar i leriga vattendrag. Den äter även, om än i mindre utsträckning, grodor, ödlor och ormar samt i enstaka fall också vattenlevande fåglar och gnagare. Den födosöker genom att blickstilla med näbben nedåtriktad, avvakta bytet. Sen låter träskonäbben, med sin massiva näbb och kroppsmassa falla ner på bytet.

Den placerar sitt bo direkt på marken och lägger vanligtvis två ägg, varav det andra är en försäkring, då endast den först kläckta ungen ges någon större omsorg.

Status och hot[redigera | redigera wikitext]

Den globala populationen beräknas till mellan 5000 och 8000 individer, där majoriteten återfinns i Sudan. BirdLife International har klassat den som sårbar (VU) och det största hotet utgör habitatförstöring, störning och jakt.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Delar av informationen är hämtad från engelskspråkiga wikipedias artikel Shoebill
Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Balaeniceps rex Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Sveriges ornitologiska förening (2017) Officiella listan över svenska namn på världens fågelarter, läst 2017-08-14
  3. ^ Clements, J. F., T. S. Schulenberg, M. J. Iliff, D. Roberson, T. A. Fredericks, B. L. Sullivan, and C. L. Wood (2015) The eBird/Clements checklist of birds of the world: Version 2015 http://www.birds.cornell.edu/clementschecklist/download, läst 2016-02-11
  4. ^ Mayr, 2003
  5. ^ Hagey et al., 2002

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]