Trafikmagasinet (TV-program)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För tidskriften Trafikmagasinet, se Trafikmagasinet (tidskrift).
Trafikmagasinet
OriginaltitelTrafikmagasinet
GenreTrafikprogram
ProgramledareCarl-Ingemar Perstad (1978–2001)
LandSverige Sverige
Sändning
OriginalkanalSVT
Originalvisning15 mars 1978 - 29 december 2003
IMDb

Trafikmagasinet var ett svenskt motor- och trafikprogram i SVT som sändes från 15 mars 1978 till 29 december 2003.[1] Trafikmagasinet hade en tydlig konsumentprägel med olika tester och sin betygsättning med rattsymboler. Programmet producerades i Falun.

Programhistoria[redigera | redigera wikitext]

Programmets öppningsbild i vinjetten var under många år en snötäckt bilruta där en vindrutetorkare kämpade mot snön. Programmets logotyp dubbelkopierades på en bild av en startande jumbojet, eftersom programmet under de första åren tog upp alla former av trafik.

Trafikmagasinets biltester skapade skola och konceptet kopierades av TV-bolag i de andra nordiska länderna. Programmets konsumentprägel bidrog till att flera biltillverkare nödgades förlänga garantier och erbjuda kunder att köpa tillbaka defekta exemplar av nya modeller. Programmet var genom åren en stor tittarsuccé med som mest 2,4 miljoner tittare. Trafikmagasinet nominerades flera gånger i mitten av 1990-talet till "Bästa TV-program" i sin genre av en svensk tidning. Samtidigt kritiserades programmet ibland för sin grabbiga och provinsiella stil; särskilt biltestaren Christer Glenning blev föremål för många parodier.

Trafikmagasinet byggde på en idé av Carl-Ingemar Perstad. Han fick 1987 motta Kungliga Automobilklubbens Silverplakett för sitt arbete för en säkrare trafik. Ett uppskattat inslag var när Carl-Ingemar Perstad körde bil berusad, med över en promille i kroppen, för att visa riskerna med alkohol bakom ratten. Eftersom testet inte fick göras i Sverige hyrde Trafikmagasinets team in sig hos den amerikanska statspolisen (Maryland Highway Patrol) som hade en speciell anläggning för den typen av tester.

En milstolpe i programmets historia var när en blå Škoda S100 under 1979 välte i ett undanmanöverprov i 30 km/h. Modellen klassades som "livsfarlig", och debaclet fick stor uppmärksamhet. En repris på incidenten kom 1998 när en Mercedes A-klass välte under ett test som genomfördes av Trafikmagasinet och tidningen Teknikens Värld. Mercedes försökte ursprungligen misskreditera tv-programmet och tidningen och anklagade dem för att ha manipulerat bilen. Stämningshot drogs dock tillbaka och bilen försågs med antisladdsystem innan den lanserades på nytt.

Under Trafikmagasinets sista år lämnade programmet konceptet med programledare i studio och reportagen hölls istället samman av grafik. I samband med att SVT 2003 drabbades av omfattande nedskärningar lades programmet ned.

Nyckelpersoner[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Svensk mediedatabas”. http://smdb.kb.se/catalog/search?q=Trafikmagasinet+typ%3Atv&sort=OLDEST. Läst 30 mars 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]