Traveller

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Se resandefolk för det etnologiska begreppet. Se Pavee för det brittisk-irländska resandefolket.
Traveller
Författare Marc Miller med flera.
Utgivning 1977 (Klassiska Traveller)
1987 (MegaTraveller)
1993 (Traveller: The New Era)
1996 (Marc Miller's Traveller)
1998 (GURPS Traveller)
2002 (Traveller 20))
2007 (Traveller Hero)
2008 (Traveller 5)
2008 (Mongoose Traveller)
Genre Science Fiction
Språk Engelska
Format Diverse
Förlag Diverse

Traveller är en serie rollspel med science fiction-tema. De olika spelen utspelas alla i samma universum men under olika tidsåldrar. De flesta av spelen utspelas i det intergalaktiska kejsardömet det tredje imperiet. Tillverkaren Game Designers Workshop (GDW) gick 1998 i konkurs varpå rättigheterna återgick till skaparen Marc Miller. Denne sålde sedan licenser till ett flertal olika tillverkare som alla gav ut egna versioner av spelet.

Det tredje imperiet[redigera | redigera wikitext]

Det tredje imperiet, från början skapad av Marc Miller, dök för första gången upp i brädspelet Imperium som släpptes 1977 av GDW. Traveller hade från början ingen egen spelvärld utan den introducerades först som officiell Traveller-värld ett par år senare. Inspirationen till Det tredje imperiet var från början den äldre tidens mer äventyrliga och romantiska science fiction, även känd som rymdopera, än den mer moderna varianten som var förhärskande på 1970-talet.

Imperiet självt är ett feodalt kejsardöme som sträcker sig över stora delar av vintergatan ungefär 3.000 år in i framtiden. Dess stora yta i kombination med vissa teknologiska begränsningar, som till exempel att det inte finns något sätt att omedelbart kommunicera över stora avstånd, gör att imperiets olika delar mest på pappret styrs av kejsaren. I realiteten är många delar av imperiet i praktiken självstyrande.

Teknologiskt sett är tredje imperiet både högtstående och förvånansvärt primitivt. För att behålla den rymdoperakänsla som är spelvärldens grund har skaparna avsiktligt uteslutit vissa högteknologiska företeelser som annars är standard inom science fiction-genren, som till exempel artificiell intelligens. Andra, som till exempel rymdfarkoster som kan färdas snabbare än ljusets hastighet, är däremot inkluderade.

Raser[redigera | redigera wikitext]

Även om Det tredje imperiet nästan helt domineras av mänskligheten så finns det ett stort antal icke-mänskliga folkslag i det kända universat. Vanliga sådana är:

  • Vargr som är humanoida hundar som är framtagna genom genetisk modellering. Vargr är utpräglade flockdjur.
  • Aslans som är stora humanoida varelser till viss del påminnandes om lejon.
  • Hivers som är sexbenta varelser som inte liknar humanoider över huvud taget.
  • Zhodani som har utvecklats ur människosläktet och har psioniska krafter.
  • Droyne som är kortväxta reptiloida tvåbenta varelser med vingar.
  • K'kree som är kentaurliknande varelser med mycket stark flockkänsla.

Utöver dessa finns det en uppsjö med mindre betydande icke-mänskliga arter.

Utgåvor[redigera | redigera wikitext]

Traveller (Klassiska Traveller)[redigera | redigera wikitext]

Det första Travellerspelet skrevs av Marc Miller och gavs ut för första gången 1977 av Game Designers Workshop. Det använde ett egenproducerat regelsystem av en för perioden traditionell typ. Spelet gavs ut som en serie om åtta häftade böcker i A5-format. Från början fanns det ingen färdig spelvärld utan varje spelledare förväntades skapa en egen. Efter ett tag introducerades dock Det tredje imperiet som Travellers officiella spelvärld. 1986 upphörde tillverkaren att ge ut material till denna version av spelet.

MegaTraveller[redigera | redigera wikitext]

MegaTraveller kan regelmässigt ses som version 2 av det ursprungliga Traveller, med ett antal förändringar och förbättringar, de flesta härstammandes från Traveller-magazinet Journal of Travellers' Aid Society (senare omdöpt till Challenge). Spelet utspelas även detta i Det tredje imperiet men efter tidspannet för klassiska Traveller, under en tid då imperiet skakas av ett förödande inbördeskrig. MegaTraveller gavs ut 1987 av Game Designers Workshop och lades ner 1992.

Traveller: The New Era[redigera | redigera wikitext]

Traveller: The New Era var Game Designers Workshop försök att bygga vidare på den nya premissen från MegaTravellers krigshärjade version av Det tredje imperiet. Detta gjorde man genom att skruva förstörelsen ett varv till genom att införa ett vapenteknologiskt experiment som slog fel. I ett försök att slutligen vinna inbördeskriget så tillverkade den ena sidan ett intelligent datavirus som skulle slå ut fiendens operationsförmåga. Dock så löpte det amok och slog istället ut hela imperiet vilket kort därefter kollapsade. Traveller: The New Era beskriver den värld som av de överlevande byggs på askan av det fallna imperiet.

Man introducerade även ett helt nytt regelsystem som man även använde i det militärinspirerade rollspelet Twilight 2000.

Traveller: The New Era gavs ut mellan åren 1993-1995

Marc Miller's Traveller[redigera | redigera wikitext]

Marc Miller's Traveller gavs 1996 ut av Imperium Games och var baserat på det ursprungliga Traveller. Spelvärlden var återigen det välbekanta Det tredje imperiet men denna gången utspelades det under imperiets tidiga dagar. Spelet lades ner 1998.

GURPS Traveller[redigera | redigera wikitext]

GURPS Traveller gavs ut 1998 av Steve Jackson Games och använder det regelsystem som används i alla GURPS-produkter. Världen är återigen Travellers klassiska imperium men utan inbördeskrig och civilisationsraserande datavirus.

Traveller 20[redigera | redigera wikitext]

Traveller 20 är en utgåva som utspelas i Det tredje imperiet men ett århundrade innan klassiska Traveller. Det använder inte originalreglerna utan D20-systemet och gavs ut 2002 av QLI/RPGRealms Publishing.

Traveller Hero[redigera | redigera wikitext]

Traveller Hero är en utgåva som utspelas i samma tid och rum som klassiska Traveller. Det använder det så kallade Hero System-systemet och gavs ut 2007 av tillverkaren Comstar Games.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]