Trois-Rivières

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Rue des Forges, Trois-Rivières huvudgata.
Trois-Rivières läge i Québec.

Trois-Rivières (franska för Tre floder, på engelska tidigare även Three Rivers) är en stad i den tätbefolkade Québec-Windsorkorridoren i den kanadensiska provinsen Québec. Staden ligger vid Saint-Mauriceflodens utflöde till Saint Lawrencefloden, ungefär halvvägs mellan städerna Montréal och Québec.

Trois-Rivières har 126 325 invånare (2006)[1]. Staden är huvudort och inofficiell huvudstad i regionen Mauricie.

Vid Trois-Rivières har aldrig funnits mer än två floder. Namnet kommer sig istället av att Saint-Mauricefloden vid sitt utflöde till Saint Lawrencefloden passerar mellan två öar, vilket man i slutet av 1600-talet uppfattade som tre separata floder.

Stadens invånare kallas Trifluvien(ne)s på franska och Trifluvians på engelska ("treflodarna").

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sieur de Laviolette

Innan den europeiska koloniseringen av Nordamerika beboddes området av algonkinindianer. 1535 upptäcktes området av den franska upptäcktsresanden Jacques Cartier och sitt nuvarande namn fick området år 1599. När Nicolas Goupil, sieur de Laviolette, grundade Trois-Rivières 1634, var det den andra staden som grundades i Nya Frankrike (efter Québec, före Montréal). Trois-Rivières fick stor betydelse i den unga, franska kolonin.

Under den amerikanska revolutionen stod staden i centrum för invasionen av Kanada och ett av de avgörande slagen blev slaget vid Trois-Rivières 1776.

I mitten av 1800-talet började Trois-Rivières utveckla en tung industri och var så framgångsrik att staden kom att bli intimt förknippad med denna. Den postindustriella eran drabbade därför Trois-Rivières hårt. Först på senare tid har man lyckats utveckla service- och utbildningssektorn, med bland annat en del av Université du Québec (UQTR).

Idag har Trois-Rivières förlorat mycket av sin centrala betydelse i Québec till metropolen Montréal och huvudstaden Québec. Trois-Rivières är fortfarande en provinsens viktigare medelstora städer, vid sidan av städer som Saguenay, Sherbrooke och Gatineau.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Trois-Rivières har officiell status som Québecs poesihuvudstad och överallt i stadens centrum finns poesi anslaget. Staden håller också en internationell poesifestival.

Viktiga historiska landmärken är Cathédrale de l'Immaculée-Conception de Trois-Rivières, Ursulinesklostret och järnbruket Les Forges du Saint-Maurice.

Sport[redigera | redigera wikitext]

I Trois-Rivières hålls motortävlingar som Grand-Prix de Trois-Rivières och Toyota Atlantic Championship.

Ekonomi[redigera | redigera wikitext]

Trois-Rivières är världsledande vad gäller pappersmassa- och pappersframställning.

Demografi[redigera | redigera wikitext]

Åldersfördelning

0-14 år: 16,1 %, 15-64 år: 68,6 %, 65-: 15,3 %

Etnicitet

Vita: 97, 6%, övriga: 2,4 %

Religion

Katoliker: 92,4 %, protestanter: 1,9 %, övriga: 4,3 %

Språk

Franska: 98,8%, övriga 1,2%

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Community highlights for Trois-Rivières, läst 2008-12-21

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]