Gatineau

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gatineau
Stad
Solnedgång bakom kontorsbyggnader i västra Gatineau (stadssektorn Hull).
Solnedgång bakom kontorsbyggnader i västra Gatineau (stadssektorn Hull).
Stadens vapen
Land Kanada Kanada
Provins Québec
Region Outaouais
Koordinater 45°29′N 75°39′V / 45.483°N 75.650°V / 45.483; -75.650
Yta 342,21 km²
Folkmängd 242 124 (2006)
Befolkningstäthet 708 invånare/km²
Borgmästare France Bélisle (2021–)
Geonames 5959974
Gatineaus läge i Québec.
Gatineaus läge i Québec.
Gatineaus läge i Québec.
Webbplats: www.ville.gatineau.qc.ca

Gatineau (franskt uttal: gatino, gatino) är en stad i södra delen av den kanadensiska provinsen Québec, på Ottawaflodens norra strand och mittemot Kanadas huvudstad Ottawa.[1] Ottawa och Gatineau bildar tillsammans Kanadas huvudstadsregion och betraktas vanligen som ett enda storstadsområde.

Gatineau har 242 124 invånare (2006, 17:e i Kanada) och med sin yta på 342,21 km² en befolkningstäthet på 662,3 invånare/km². I Gatineau finns 94 124 hushåll och majoriteten av invånarna bor i Aylmer, Hull och Gatineaus äldre delar. Buckingham och Masson-Angers är glest befolkade.

Flera federala och provinsiella myndighetsbyggnader är placerade i Gatineau, vilket beror på närheten till huvudstaden Ottawa och Gatineaus roll som huvudort i regionen Outaouais. Kanadas regering har beslutat att de arbetstillfällen man kan erbjuda ska fördelas lika på båda sidor om floden. Detta gjorde att flera stora kontorsbyggnader byggdes i Gatineau, bland annat Place du Portage och Terrasses de la Chaudière i Hulls gamla stadskärna.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Före den 1 januari 2002 fanns på Québecsidan av Ottawafloden fem städer: Hull, Gatineau, Aylmer, Buckingham och Masson-Angers. Av dessa städer räknades Hull, som hade längst historia, som den viktigaste, trots att Gatineau faktiskt hade fått fler invånare. När städerna slogs samman till en ansåg separatisterna, Parti Québécois som då hade makten, "Gatineau" vara ett mer representativt och, framför allt, franskt namn för regionen. Dessutom hade många landmärken redan namn som knöt dem till Gatineau, till exempel "Parc de la Gatineau" nordväst om staden och Gatineaufloden mellan Gatineau och Hull. Invånarna själva[källa behövs] hade snarare önskat sig namnet "Hull-Gatineau".

Det liberala partiet som sedan tog makten genomförde 20 juni 2004 en folkomröstning där invånarna i de olika stadsdelarna fick chansen att välja om de skulle lämna Gatineau. Valdeltagandet var emellertid lågt och ingen tillräcklig majoritet uppnåddes.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

I Gatineau finns många parker varav några, som Parc du lac Beauchamp, utgörs av relativt orörd natur som förlorar sig i det omgivande landskapets skogar och fält. Vattendrag av varierande storlek genomkorsar dessa grönområden.

Större delen av staden ligger på en plan yta, men de nordliga och östliga delarna hittar upp på Kanadensiska sköldens södra kant, Collines de Gatineau (engelska: Gatineau Hills).

Panorama över Hull, Gatineau med Ottawafloden i förgrunden, Musée canadien des civilisations till höger och Collines de Gatineau i bakgrunden.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Musée canadien des civilisations från ett fartyg på Ottawafloden.

Gatineau Airport ligger i Gatineau. Flygplatsen är stor nog för att kunna ta emot mindre jetflygplan. Försök med fasta flygförbindelser till Gatineau har dock inte fallit väl ut.

Ottawa och Gatineau har två tydligt åtskilda infrastrukturer. Busstrafiken erbjuder få möjligheter att ta sig från den ena staden till den andra och olika färdavgifter gäller på var sin sida om floden. Många huvudgator och motorvägar i Gatineau ansluter direkt till de broar som sträcker sig över floden, men på Ottawasidan leder dessa trafikleder direkt in i Ottawas tätbebyggda centrum eller in i något bostadsområde utan direkt anslutning till Ontarios motorvägssystem.

Eftersom Québec dessutom saknar en motorvägsförbindelse mellan Gatineau och Montréal, väljer många trafikanter att först ta sig över till Ottawa för att där utnyttja Ontarios motorvägssystem österut till Montréal.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

Varmluftsballonger i parken.

I slutet av augusti och början av september hålls den årliga luftballongsfestivalen då himlen över staden fylls av färgglada varmluftsballonger.

Gatineaus viktigaste turistattraktioner är Musée canadien des civilisations och Casino du Lac Leamy. I Gatineau har Université du Québec ett campus, Université du Québec en Outaouais (UQO).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]