Tsatsiki

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln handlar om den litterära figuren Tsatsiki. För såsen, se tzatziki.

Tsatsiki är huvudfiguren i en serie barn- och ungdomsböcker av Moni Nilsson-Brännström. Tsatsiki bor i Stockholm tillsammans med sin mamma som älskar Grekland, hon kallar Tobias för Tsatsiki efter sin favoriträtt tzatziki. Det har utkommit totalt sju böcker om Tsatsiki, och tre filmer baserade på dem har även gjorts.

Böcker[redigera | redigera wikitext]

Filmer[redigera | redigera wikitext]

Figurer, i urval[redigera | redigera wikitext]

Tsatsiki
Tsatsiki är huvudperson. Hans ålder skiftar mellan böckerna. Tsatsikis bästa kompis heter Per Hammar. Tsatsiki är kär i Maria Grynwall.
Morsan
Morsan är Tsatsikis halvknasiga mamma. Hon gillar att sjunga i sitt eget rockband (vilket en gång slutade med att hon blev dödshotad, så att SÄPO tvingades komma på besök hemma). Hon har haft några äktenskap/pojkvänner, bland annat Göran, Tsatsikis pappa och en basist.
Tsatsikis pappa
Tsatsikis pappa är en bläckfiskfiskare. Han bor i Grekland. När Tsatsiki hälsade på honom första gången, trodde har först inte på att Tsatsiki var hans son, men efter att morsan läxade upp honom förstod han att han faktiskt hade en son.
Basisten
Basisten ogillar Tsatsiki. Han är Morsans ex-pojkvän och spelar i hennes band. En gång spelade Tsatsiki över deras demo med "en massa smörja".
Göran
Göran är Morsans man. Han hyrde ett rum av Tsatsiki och Morsan, och senare blev han och Morsan kära. I böckerna så är Göran militär, men i filmerna så jobbar han som polis. Han och Tsatsiki är goda vänner. Han har en kompis som heter Elin.
Mårten Pissråtta
Mårten Pissråtta var en ökänd mobbare på skolan där Tsatsiki går. Han mobbade nördar, men han slutade senare att mobba efter att Morsan hade pratat med honom och erbjudit honom gitarrlektioner. Hans pappa är alkoholist.
Maria Grynwall
Tsatsiki och Maria är kära i varandra. De blev ihop på hennes födelsedagskalas. I en av böckerna gjorde hon slut.
Per Hammar
Han och Tsatsiki är bästa kompisar. En gång köpte de en bikini åt Tsatsikis mamma.

Senare figurer[redigera | redigera wikitext]

Här är några av de senare figurerna:

Retzina
Retzina är Tsatsikis lillasyster, och Görans och Morsans gemensamma barn.
Elin
Hon är Görans vän. Hennes yrke är eldslukerska.
Elena
Elena är Tsatsikis kusin.