Nörd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nörd kommer från engelskans slangord nerd och är en stereotyp benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde. Ordet användes första gången 1950 i Dr. Seuss bok If I Ran the Zoo, men då med betydelsen av en särskild djurart.[1] Fram till slutet av 1900-talet användes ordet nörd oftast negativt, men idag används ordet minst lika ofta positivt.

Internationella nörddagen inträffar varje år den 25 maj.[2][3]

Definition[redigera | redigera wikitext]

En vanlig uppfattning är att så kallade nördar ofta intresserar sig mer för teknik eller naturvetenskap (exempelvis datornörd, biologinörd eller schacknörd) än socialt umgänge. Men ordet är flexibelt och exempelvis kan man ersätta audiofil med ljudnörd eller kalla den som gillar Counter-Strike för cs-nörd.

Det ironiska begreppet social nörd används ibland av nördar om personer som har ett starkt fixerat intresse av socialt umgänge och mänskliga relationer.

Internationella nörddagen[redigera | redigera wikitext]

25:e maj är den internationella nörddagen. Dagen har funnits i Sverige sedan 2006. En anledning till att det är just den 25:e maj är för att det datumet 1977 hade Star Wars sin första världspremiär. Många menar att det är väldigt nördigt.

Internationella nörddagen firas på många olika ställen. I Stockholm firas dagen genom att ha öppnat ett Nördgalleri på Tekniska Museet. I galleriet finns det bilder på alla supernördar som har varit på Nördcaféet. Caféet har varit öppet sedan 2008 och på caféet har det varit många passionerade nördar och berättat om det de brinner för. 2016 hade en parad[4] funnits i Göteborg i 3 år. 2016 var årets 25:e en onsdag men de förlängde paraden för att fler skulle kunna delta. På paraden har de en kostymtävling som alla får delta i och man anmäler sig genom fotografering. Bilderna kommer upp på Facebook så att alla kan återuppleva händelsen och även rösta på en vinnare som även den presenteras på Facebook.

Egenskaper som ofta förknippas med en nörd[redigera | redigera wikitext]

Film och TV[redigera | redigera wikitext]

Nördar har framställts i populärkultur, bland annat i filmerna Nördarna kommer! och i dokusåpor som Beauty and the Geek och FC Z. Andra exempel på nördar är Simpsons-karaktärerna Professor Frink, Lisa Simpson och Jeff Albertson.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition
  2. ^ Missa inte Internationella Nörddagen imorgon (Publicerat 2013-05-23)
  3. ^ P4 Skaraborg: Nördar firade sin egen dag i Skövde (Publicerat 2013-05-25)
  4. ^ Göteborgsparaden (Publicerad 2016-11-30)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]