Nörd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En stereotyp nörd
En nörd-emoji

Nörd kommer från engelskans slangord nerd och är en stereotyp benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde. Ordet användes första gången 1950 i Dr. Seuss bok If I Ran the Zoo, men då med betydelsen av en särskild djurart.[1] Fram till slutet av 1900-talet användes ordet nörd oftast negativt, ibland som en direkt synonym till tönt, men idag används ordet minst lika ofta positivt.

På engelska finns även begreppet dork som är skilt från nerd men som på svenska kan innefattas i begreppet nörd. Ett annat närbesläktat begrepp är geek.

Internationella nörddagen inträffar varje år den 25 maj.[2][3]

Definition[redigera | redigera wikitext]

En vanlig uppfattning är att så kallade nördar ofta intresserar sig mer för teknik eller naturvetenskap (exempelvis datornörd, biologinörd eller schacknörd) än socialt umgänge. Men ordet är flexibelt och exempelvis kan man ersätta audiofil med ljudnörd eller kalla den som gillar Counter-Strike för cs-nörd.

Det ironiska begreppet social nörd används ibland av nördar om personer som har ett starkt fixerat intresse av socialt umgänge och mänskliga relationer.

Internationella nörddagen[redigera | redigera wikitext]

25 maj är den internationella nörddagen. Dagen har firats i Sverige sedan 2006. En anledning till att det är just den 25 maj är att det datumet 1977 hade Star Wars sin första världspremiär.

Internationella nörddagen firas på olika ställen. I Stockholm firas dagen genom att ha ett nördgalleri på Tekniska Museet. I galleriet finns bilder på supernördar som har varit på nördcaféet. Caféet har varit öppet sedan 2008. Några år har det genomförts en parad[4] i Göteborg.

Egenskaper som ofta förknippas med en nörd[redigera | redigera wikitext]

Film och TV[redigera | redigera wikitext]

Nördar har framställts i populärkultur, bland annat i filmerna Nördarna kommer! och i dokusåpor som Beauty and the Geek och FC Z.

Fiktiva exempel på karaktärer som ofta betraktas som nördar, är Simpsons-karaktärerna professor Frink, Lisa Simpson, Martin Prince och Jeff Albertson, samt de flesta av huvudfigurerna i komedi-TV-serien The Big Bang Theory.

Johannes Grenzfurthner skapade "Traceroute" (2016), en dokumentärfilm om nördkulturen.[5]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]