Nörd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Nörd kommer från engelskans slangord nerd och är en stereotyp benämning på en person som har ett fixerat intresse eller intresseområde. Ordet användes första gången 1950 i Dr. Seuss bok If I Ran the Zoo, men då med betydelsen av en särskild djurart.[1] Fram till slutet av 1900-talet användes ordet nörd oftast negativt, men idag används ordet minst lika ofta positivt.

Internationella nörddagen inträffar varje år den 25 maj.[2][3]

Definition[redigera | redigera wikitext]

En vanlig uppfattning är att så kallade nördar ofta intresserar sig mer för teknik eller naturvetenskap (exempelvis datornörd, biologinörd eller schacknörd) än socialt umgänge. Men ordet är flexibelt och exempelvis kan man ersätta audiofil med ljudnörd eller kalla den som gillar Counter-Strike för cs-nörd.

Det ironiska begreppet social nörd används ibland av nördar om personer som har ett starkt fixerat intresse av socialt umgänge och mänskliga relationer.

Egenskaper som ofta förknippas med en nörd[redigera | redigera wikitext]

Film och TV[redigera | redigera wikitext]

Nördar har framställts i populärkultur, bland annat i filmerna Nördarna kommer! och i dokusåpor som Beauty and the Geek och FC Z. Andra exempel på nördar är Simpsons-karaktärerna Professor Frink, Lisa Simpson och Jeff Albertson.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition
  2. ^ Missa inte Internationella Nörddagen imorgon (Publicerat 2013-05-23)
  3. ^ P4 Skaraborg: Nördar firade sin egen dag i Skövde (Publicerat 2013-05-25)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]