Nörd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Två tekniknördar som leker med kopplingarna till en analog synttekniska museet i Stockholm.
Traditionella nördstereotypfördomar: glasögon som resultat av för mycket skärmtid/bokläsning, dålig hy som resultat av social stress, avvikande klädkod på grund av specialintressen och social utstötning.
Nörd-emoji (unicode: U+1F913)

Nörd (av engelska: nerd) är en stereotypbenämning på en individ som har stort intresse och kunnighet inom ett eller flera fixerade hobbyintressen eller intresseområden, ofta driven av att ackumulera och besitta kunskap inom dessa intressen. Stereotypiska nördar förknippas med akademiskt lagda personer med stort intellekt, men samtidigt viss social utstötning på grund av överintresse.[1]

Internationella nörddagen inträffar varje år den 25 maj.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Engelskans nerd användes första gången 1950 i Dr. Seuss bok If I Ran the Zoo, men då med betydelsen av en särskild djurart.[2] Fram till slutet av 1900-talet användes ordet nörd oftast som negativt slanguttryck, ibland som en direkt synonym till tönt, men idag används ordet mer kontrollerat och neutralt, och brukas positivt minst lika ofta som negativt.

På engelska finns även begreppet dork som är skilt från nerd och som på svenska kan översättas till tönt.

Definition[redigera | redigera wikitext]

En vanlig uppfattning är att så kallade nördar ofta intresserar sig mer för teknik eller naturvetenskap (exempelvis datornörd, biologinörd eller schacknörd) än socialt umgänge. Men ordet är flexibelt och exempelvis kan man ersätta audiofil med ljudnörd eller kalla den som gillar Counter-Strike för cs-nörd.

Det ironiska begreppet social nörd används ibland av nördar om personer som har ett starkt fixerat intresse av socialt umgänge och mänskliga relationer.

Internationella nörddagen[redigera | redigera wikitext]

25 maj är den årliga internationella nörddagen.[3][4] Dagen har firats i Sverige sedan 2006. En anledning till att det är just den 25 maj är att det datumet 1977 hade världspremiär för filmen Stjärnornas Krig (sedermera omdöpt till Star Wars: Episod IV - Ett nytt hopp), vilket blev starten för det gigantiska kulturfenomenet Star Wars, ett vanligt intresseområde hos Nördar.

Internationella nörddagen firas på olika ställen. I Stockholm firas dagen genom att ha ett nördgalleri på Tekniska Museet. I galleriet finns bilder på supernördar som har varit på nördcaféet. Caféet har varit öppet sedan 2008. Några år har det genomförts en parad[5] i Göteborg.

Vanligt förknippade egenskaper[redigera | redigera wikitext]

Film och TV[redigera | redigera wikitext]

Nördar har framställts i populärkultur, bland annat i filmerna Nördarna kommer! och i dokusåpor som Beauty and the Geek och FC Z.

Fiktiva exempel på karaktärer som ofta betraktas som nördar, är Simpsons-karaktärerna professor Frink, Lisa Simpson, Martin Prince och Jeff Albertson, samt de flesta av huvudfigurerna i komedi-TV-serien The Big Bang Theory.

Johannes Grenzfurthner skapade "Traceroute" (2016), en dokumentärfilm om nördkulturen.[6]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]