Hane

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För vapendelen hane, se hane (vapendel).
Den astronomiska symbolen för planeten mars används internationellt som symbol för hanar. Planeten i sin tur är uppkallad efter den romerska krigsguden med samma namn.

Hane, hanne eller handjur (♂) är hos djurarter med sexuell förökning den könstyp som fysiologiskt producerar spermier, i motsats till honor som är den andra könstypen och som fysiologiskt producerar ägg och som föder fram avkomman eller ett förstadium till detta, till exempel ett befruktat ägg. Hanliga egenskaper bland vissa växter förekommer också, till exempel bland humle.

Hannar har hos de flesta arter könskromosomuppsättningen XY, hos vissa arter är den dock ZZ och hos ytterligare andra X0. Hankönsindividerna brukar producera sädesceller med vilka honornas äggceller kan befruktas, varvid utvecklandet av en ny individ påbörjas. Hos de allra flesta arter finns äggcellerna i honans kropp vid befruktningstillfället, och för dettas skull brukar då speciella parningsakter utövas. Utmärks hos däggdjur (och kräldjur) av två könskromosomer, x och y i kombination. xx innebär hona och xy innebär hane. Detta medför att kampen mellan hanens spermier avgör genetiskt kön hos däggdjurens avkomma. Hos fåglar och groddjur är förhållandet omvänt, där har hondjuren wz och hannen zz.

Hanne eller hane?[redigera | redigera wikitext]

Heter det hanne eller hane? Båda kan anses vara rätt, men ibland brukar dock hanne framhållas som det mest korrekta alternativet.[källa behövs] Bakgrunden kan vara att det finns en annan betydelse av hane, nämligen tupp som alltså är artspecifikt, men som är bildat till en annan ordrot. Hanne är bildat till pronominet han. Hane i betydelsen individ av hankön, oberoende av art, kan antas ha uppkommit som sidoform till hanne i analogi med hona, det vill säga fått lång vokal för att det senare ordet har det.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källhänvisningar[redigera | redigera wikitext]