Hoppa till innehållet

Tyréns

Från Wikipedia
Tyréns AB
Tyréns logo.JPG
TypTeknikkonsultföretag
HuvudkontorSverige Stockholm
NyckelpersonerJohan Dozzi, VD
TjänsterKonsulttjänster inom bygg & anläggningsteknik.
Antal anställdaca 2200
Historik
Grundat1936
GrundareJohn-Erik Ekström
Tidigare namnJohn-Erik Ekströms konsulterande ing.byrå
Dr Ekströms konstruktionsbyrå
Sven Tyrén konsulterande ing.firma AB
Sven Tyrén AB
Tyréns byggkonsult AB och Tyréns infrakonsult AB
Struktur
ModerbolagSven Tyréns stiftelse
Övrigt
SloganFör bättre samhällen
Webbplatswww.tyrens.se

Tyréns är ett teknikkonsultföretag (vad som förr hette ingenjörsbyrå) som i huvudsak sysslar med det som traditionellt förknippas med civilingenjörsyrket, arkitektur och väg- och vattenbyggnadskonst, dvs anläggnings- och byggnadskonstruktion, men även med sådant som tillkommit i mer modern tid som, fastighetsutveckling, hållbarhetsarbete, ljusdesign, fastighetsel, miljö, riskanalys med mera.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Sven Tyrén.

Tyréns har fått sitt namn efter civilingenjör Sven Tyrén (1912-1991). Sven Alfred Tyrén föddes i Göteborg den 8 augusti 1912 och avlade examen vid Chalmers tekniska institut 1936. Tre år senare fick han anställning vid John-Erik Ekströms konsulterande ingenjörsbyrå på Östermalm i Stockholm.

År 1942 avled tekn. dr John-Erik Ekström (1901-1942) varpå två av de fyra anställda sade upp sig. Men Sven Tyrén stannade kvar och slöt ett avtal med Ekströms änka Brita (född Curman och dotter till Sigurd Curman) som innebar att han skulle fortsätta att driva byrån och efter ytterligare fem år, den 15 december 1947, blev Sven Tyrén ensam ägare till företaget. Företaget har efter det varit personalägt, men ägs numera av Sven Tyréns stiftelse.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Tjänster erbjuds inom i princip alla sektorer i avseendet samhällsbyggnation, områden så som hus-, bro, väg- och järnvägsprojektering, ljusdesign, byggnadsakustik, fuktprojektering, brandskyddsprojektering, geodetisk mätning, GIS/kartteknik, geoteknik, arkitektur, landskapsarkitektur och fysisk planering. Verksamheten bedrivs huvudsak i Sverige. Tyréns är med sina ca 2 000 anställda på 30 platser i landet ett av de större teknikkonsultbolagen i Sverige. I koncernen ingår även företagen AKT II och Hilson Moran med verksamhet i Storbritannien, Tari i Estland och Kelprojektas i Litauen. Tyréns har även verksamhet i Polen och Bulgarien. Sammanlagt har man över 3 000 anställda.

Tyréns AB är stiftelseägt. Ägaren, Sven Tyréns Stiftelse, ger även anslag till forskning och utbildning, dels att bedrivas inom Tyréns men även i samarbete med högskolor och universitet.

Tyréns-konstruktioner (urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]