Tyréns

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tyréns AB
Typ Teknikkonsultföretag
Huvudkontor Sverige Stockholm
Nyckelpersoner Johan Dozzi, VD
Tjänster Konsulttjänster inom bygg & anläggningsteknik.
Antal anställda ca 2200
Historia
Grundat 1936
Grundare John-Erik Ekström
Tidigare namn John-Erik Ekströms konsulterande ing.byrå
Dr Ekströms konstruktionsbyrå
Sven Tyrén konsulterande ing.firma AB
Sven Tyrén AB
Tyréns byggkonsult AB och Tyréns infrakonsult AB
Struktur
Moderbolag Sven Tyréns stiftelse
Övrigt
Slogan För bättre samhällen
Webbplats www.tyrens.se

Tyréns är ett teknikkonsultföretag (vad som förr hette ingenjörsbyrå) som i huvudsak sysslar med det som traditionellt förknippas med civilingenjörsyrket och väg- och vattenbyggnadskonst, dvs anläggnings- och byggnadskonstruktion, men även med sådant som är mer perifert, fastighetsutveckling, miljö, riskanalys mm. Tjänster erbjuds inom områden så som hus-, bro, väg- och järnvägsprojektering, byggnadsakustik, fuktprojektering, brandskyddsprojektering, geodetisk mätning, GIS/kartteknik, geoteknik och fysisk planering. Verksamheten bedrivs huvudsak i Sverige. Tyréns är med sina ca 1500 anställda på 30 platser i landet ett av de större teknikkonsultbolagen i Sverige. I koncernen ingår även företagen AKT II med verksamhet i Storbritannien, Tari i Estland och HaCaFrö i Danmark. Sammanlagt har man över 2200 anställda i de fyra länderna.

Tyréns AB är stiftelseägt. Ägaren, Sven Tyréns Stiftelse, ger även anslag till forskning och utbildning, dels att bedrivas inom Tyréns men även i samarbete med högskolor och universitet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Tyréns har fått sitt namn efter civilingenjör Sven Tyrén (1912-1991). Sven Alfred Tyrén föddes i Göteborg den 8 augusti 1912 och avlade examen vid Chalmers tekniska institut 1936. Tre år senare fick han anställning vid John-Erik Ekströms konsulterande ingenjörsbyrå på Östermalm i Stockholm. 1942 dog tekn. dr John-Erik Ekström (1901-1942), då endast 40 år gammal, varpå två av de fyra anställda sade upp sig. Men Sven Tyrén stannade kvar och slöt ett avtal med Ekströms änka Brita (född Curman och dotter till Sigurd Curman) som innebar att han skulle fortsätta att driva byrån och efter ytterligare fem år, den 15 december 1947, blev Sven Tyrén ensam ägare till företaget. Företaget har efter det varit personalägt, men ägs numera av Sven Tyréns stiftelse.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Bilder på Tyréns-konstruktioner[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]