Hoppa till innehållet

Ungerskt demokratiskt forum

Från Wikipedia

Ungerskt demokratiskt forum (MDF) (Magyar Demokrata Fórum), var ett konservativt/kristdemokratiskt politiskt parti i Ungern. Partiledare var Károly Herényi. Partiets store profil var fram till sin död József Antall, som också var Ungerns premiärminister 1990 - 1993.

Partiet ledde den första demokratiskt valda regeringen 1990-1994 och ingick i en koalitionsregering 1998-2002 som leddes av Fidesz. Från 2002 var de bägge partierna i oppositiosställning och relationerna mellan partierna har genom åren fösämrats allt mer. MDF har också haft stora inre stridigheter, bland annat med anledning av närmandet till SZDSZ. Trots valsamverkan med SZDSZ i valet 2010 erhölls inte mer än 2,7 procent av rösterna och partierna nådde därmed inte upp till den parlamentariska spärren som i Ungern ligger på 5 procent. Partiet blev därmed utan platser i Ungerns parlament.

I Europaparlamentsvalet 2009 fick MDF 5,3 procent av de ungerska rösterna och ett mandat i Europaparlamentet. Partiet tillhöde Alliansen europeiska konservativa och reformister (AECR).

Partiordförande[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]