Alliansen europeiska konservativa och reformister

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Europeiskt parti
Alliansen europeiska konservativa och reformister
Förkortning AECR
Partiledare Jan Zahradil
Grundat 1 oktober 2009
Politisk ideologi Konservatism
Anti-federalism
Politisk position Höger
Politisk grupp i Europaparlamentet Gruppen ECR
Europaparlamentet
Mandattilldelning
54 av 751
Europeiska rådet
Mandattilldelning
2 av 28
Europeiska kommissionen
Mandattilldelning
1 av 28
Webbplats
aecr.eu

Alliansen europeiska konservativa och reformister (engelska: Alliance of European Conservatives and Reformists, AECR) är ett konservativt och anti-federalistiskt europeiskt parti, grundat den 1 oktober 2009. Partiets Europaparlamentariker sitter i Gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR).

AECR:s kärna utgörs av det brittiska Konservativa partiet, tjeckiska Demokratiska medborgarpartiet och polska Lag och rättvisa. Konservativa partiet och Demokratiska medborgarpartiet tillhörde tidigare samma partigrupp som Europeiska folkpartiet (EPP) men bröt sig ur på grund av sin skilda syn på det europeiska samarbetet.

Den stora skiljelinjen mellan EPP och AECR handlar om den europeiska integrationen. Medan EPP förespråkar ytterligare integration och utökat samarbete, menar AECR att Europeiska unionen (EU) har utvecklats i en allt för federalistisk riktning. AECR vill istället att samarbetet koncentreras till ett mindre antal områden, däribland den inre marknaden.

Partiledare för AECR är den tjeckiska Europaparlamentarikern Jan Zahradil, tillhörande Demokratiska medborgarpartiet. Andra framstående Europaparlamentariker som ingår i partiet är den brittiske politikern Daniel Hannan. Både Zahradil och Hannan är kända euroskeptiker.

Innan AECR bildades samarbetade det brittiska Konservativa partiet och det tjeckiska Demokratiska medborgarpartiet med varandra genom Rörelsen för europeisk reformation (MER). MER var till skillnad från AECR inte ett erkänt europeiskt parti. Lag och rättvisa ingick tidigare i Alliansen för nationernas Europa (AEN).

Partiföreträdare[redigera | redigera wikitext]

Europaparlamentet[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande mandatfördelning efter politisk grupp i Europaparlamentet
  Mandat tillhörande ECR-gruppen

I Europaparlamentet är AECR representerat genom Gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR), som är en grupp bestående av AECR samt oberoende Europaparlamentariker som har valt att ansluta sig separat till gruppen.

Gruppen omfattar ett 70-tal ledamöter, varav de flesta också tillhör AECR. Partiets representation i parlamentet är betydligt högre procentuellt än i rådet och kommissionen, där partiet saknar representation. Gruppen bildades efter Europaparlamentsvalet 2009 av partier från Gruppen Unionen för nationernas Europa (UEN) och Europademokraterna (ED). Den polske politikern Michał Kamiński från Lag och rättvisa valdes till gruppledare 2009, efter att ha misslyckats med att bli vald till en av Europaparlamentets vice talmän.

Europeiska rådet och Europeiska unionens råd[redigera | redigera wikitext]

I Europeiska rådet och Europeiska unionens råd finns AECR representerat med sina stats- eller regeringschefer och ministrar.

Namn Partitillhörighet Medlem sedan Befattning Senaste val Nästa val[1]
Beata Szydło
Beata Szydło AECR
(PiS)
2015-11-16 Polen Polens premiärminister 2015 2019
David Cameron
David Cameron AECR
(CON)
2010-05-11 Storbritannien Storbritanniens premiärminister 2015 2020

Europeiska kommissionen[redigera | redigera wikitext]

I kommissionen Juncker tillhör Jonathan Hill AECR.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Årtalen för nästkommande val är preliminära. Datumen kan komma att ändras som följd av att nyval utlyses.
Europeiska unionens flagga EU-portalen – temasidan för Europeiska unionen på svenskspråkiga Wikipedia.