Union J

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Union J
Union J at Ullswater Community College.jpg
Tidigare namnTriple J (2011-2012)
BakgrundStorbritannien London, England, Storbritannien
GenrePop
År som aktiva2011–2012 (som Triple J), 2012–2019 (som Union J)
SkivbolagSony Music, Epic Records, RCA Records, Syco Music
Tidigare medlemmar
Josh Cuthbert
JJ Hamblett
Jaymi Hensley
George Shelley

Union J var ett brittiskt pojkband som bestod av George Shelley, Jaymi Hensley, JJ Hamblett och Josh Cuthbert. De var med i den nionde säsongen av The X Factor, och det var där de bildades. De slutade på fjärde plats. Efter X Factor skrev de skivkontrakt med Sony Musics dotterbolag RCA Records. De släppte sitt debutalbum Union J den 28 oktober 2013.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

2012: Formation och The X Factor[redigera | redigera wikitext]

Union J bildades genom att Jaymi Hensley, JJ Hamblett och Josh Cuthbert sökte som en grupp, Triple J, och George Shelley sökte som soloartist till The X Factor. Triple J sjöng Rihannas "We Found Love på sin audition, och Shelley sjöng en akustisk version av Britney Spears låt "Toxic".[2] De gick båda vidare till det s.k. bootcamp, men juryn tyckte inte att de kunde gå längre, så de fick lämna tävlingen. Men p.g.a. att ett band var tvunget att lämna tävlingen, kontaktade X Factor-producenterna Triple J:s manager, Blair Dreelan, och föreslog att bandet skulle få komma tillbaka till tävlingen, men bara ifall Shelley kom med i bandet. Alla sa ja till erbjudandet och de blev då Union J.[3]

Deras första framträdande som Union J var en akustisk version av Carly Rae Jepsen:s låt "Call Me Maybe", under det s.k. judges houses steget.[4] Det tog dem vidare till den livesända biten av programmet. De eliminerades den 2 december 2012 under semifinalen och slutade på fjärde plats.

2013–2014: Union J och Magazines and TV Screens Tour[redigera | redigera wikitext]

Den 15 december 2012 under en konsert i Cardiff, Wales tillkännagav Union J att de hade skrivit på ett skivkontrakt med Sony Music Entertainment.[5] Deras debut singel "Carry You" spelades in i London under januari 2013[6] och släpptes den 2 juni 2013.

Union J släppte sin andra singel "Beautiful Life" den 21 oktober, en vecka innan deras självbetitlade debutalbum "Union J" släpptes.[7] I december 2013 och januari 2014 turnerade Union J i Storbritannien och Irland med sin turné Magazines and TV Screens Tour.[8] En musikvideo för "Loving You Is Easy" släpptes den 4 december 2013, men låten släpptes aldrig som en singel.

2014–2019: Andra albumet[redigera | redigera wikitext]

När Union J gästredigerade Daily Stars Playlist-spalt i januari 2014 berättade de att de hade skrivit ett kontrakt till sitt andra album och att de snart skulle börja spela in det.[9]

Den 15 augusti 2014 släpptes "Tonight (We Live Forever)", som är den första singeln från bandets andra studioalbum. Musikvideon till "Tonight" släpptes cirka en månad tidigare, den 23 juli. Den 14 oktober 2014 berättade Union J att de skulle släppa ytterligare en singel, vid namn "You Got It All". Låten släpptes den 28 november 2014.

Bandet upplöstes 2019.

Medlemmar[redigera | redigera wikitext]

Josh Cuthbert[redigera | redigera wikitext]

Joshua Thomas John "Josh" Cuthbert, född 28 juli 1992, är från Ascot, Berkshire. Han är en av de tre originalmedlemmarna då gruppen hette Triple J. Innan The X Factor jobbade Cuthbert på kontor. När han var fjorton år gammal medverkade han i musikalen Chitty Chitty Bang Bang. År 2009 skulle han blivit medlem i musikgruppen The Wanted, men kunde inte. Anledningen var att han hade ett tvåårigt kontrakt med en annan musikgrupp som hette Replay.

JJ Hamblett[redigera | redigera wikitext]

Jamie Paul "JJ" Hamblett, född 25 maj 1988, är från Newmarket, Suffolk. Han är den äldsta medlemmen i gruppen och en av de tre originalmedlemmarna då gruppen hette Triple J. Han har en son, Princeton J. Alexander, född den 28 november 2013, tillsammans med sin flickvän Caterina Lopez.

Jaymi Hensley[redigera | redigera wikitext]

James William "Jaymi" Hensley, född 24 februari 1990, är från Luton, Bedfordshire. Han är en av de tre originalmedlemmarna då gruppen hette Triple J. Hensley är homosexuell och lever idag ihop med en man vid namn Olly Marmon. De förlovade sig i mitten av 2010. Han gick på samma teaterskola som sin kollega Josh Cuthbert.

George Shelley[redigera | redigera wikitext]

George Paul Shelley, född 27 juli 1993, är från Clevedon, North Somerset. Han är den yngsta medlemmen i gruppen och gick med under Bootcamp i The X Factor då gruppen bytte namn ifrån Triple J till Union J. Hans föräldrar Dominic Shelley och Toni Harris är skilda och omgifta. Han har två bröder, Tom (bor i Australien), Will (har jobbat för marinen i Afghanistan) och en yngre syster som heter Harriet. Shelley har även två styvsystrar, Anabelle och Louisa och tre styvbröder, Spencer, Archie och Leo.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum[redigera | redigera wikitext]

Titel Detaljer Högsta placering
UK IRE SCO
Union J 6 8 5
You Got It All - The Album
  • Släpptes: 8 december 2014
  • Skivbolag: Epic, Sony
  • Format: CD, Digital nedladdning
57

Singlar[redigera | redigera wikitext]

År Singel Högsta placering Album
UK IRE SCO
2013 "Carry You" 6 12 4 Union J
"Beautiful Life" 8 19 7
"Loving You Is Easy" 196
2014 "Tonight (We Live Forever)" 9 7 45 You Got It All - The Album
"You Got It All" 2 64 2

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]