Universitetet (Roslagsbanan)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För tunnelbanestationen Universitetet, se Universitetet (tunnelbanestation).

Universitetet
Universitetet commuter3.JPG
Stationsinformation
KommunStockholms kommun
SystemRoslagsbanan
Invigd2010
Kapacitet
Antal plattformar2 st
Förbindelser
Linje 27   28   29 
Anslutande linjerStockholm metro symbol.svgTunnelbana
Läge
Avstånd från Stockholms Östra2,3 km
StationssignaturUnv
Föregående station 27   28   29 
Stockholms Östra
Efterföljande station 29  Stocksund
 27   28  Mörby
Linjekarta
Universitetet.jpg

Universitetet är en station på Roslagsbanan inom Storstockholms Lokaltrafik (SL) inom Stockholms län. Tidigare låg stationen vid den södra delen av Universitetet men den nuvarande stationen ligger mer centralt i förhållande till Universitetets huvudcampus. Den gamla stationen las ner 14 juni 2009 och den nya öppnades den 7 januari 2010. Det är cirka 300 m gångväg till tunnelbanestationen Universitetet.

Den nya stationen[redigera | redigera wikitext]

Den nya stationen är belägen mitt emellan de två tidigare stationerna Universitetet och Frescati, vid Kungliga Vetenskapsakademiens byggnader väster om Roslagsvägen i direkt anslutning till Universitets tunnelbanestation på motsatta sidan av Roslagsvägen. Det nya läget avser att öka tillgängligheten till universitetsområdet och underlätta byten mellan Roslagsbanan, tunnelbanan och bussarna mot Rinkeby och Tensta. En gång- och busstunnel leder under Roslagsvägen vid platsen. En ny gångväg på den västra sidan av spåret kommer att förbinda den nya stationen med Bergianska trädgården.[1]

Stationen är belägen vid bron som leder över Roslagsbanan och förbinder Vetenskapsakademiens område med universitetets campus genom tunneln under Roslagsvägen. Materialvalet i den nya stationen ansluter delvis till Vetenskapsakademiens och Naturhistoriska riksmuseets byggnader genom att använda samma mörka tegel som används i fasaderna på de nämnda byggnaderna.

Bilder av nya stationen[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]