Universitetssjukhuset i Lund

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Denna artikel behandlar det tidigare sjukhuset Usil i Lund som sedan 2010 slagits ihop med sjukhuset i Malmö och bildat Skånes universitetssjukhus.
Universitetssjukhuset i Lund (Usil)
Sjukhusets huvudbyggnad, Blocket.
Sjukhusets huvudbyggnad, Blocket.
Plats Lund, Skåne
Grundat 1768
Sjukhustyp Regionsjukhus
Antal anställda ca 7 800
Årlig budget 5,4 miljarder kronor (2006)
Webbplats www.skane.se/sus

Universitetssjukhuset i Lund (Usil) var ett regionsjukhus i Lund. Sjukhusområdet och dess anläggningar är fortfarande aktivt, men sedan den 1 januari 2010 har sjukhuset slagits ihop med tidigare Universitetssjukhuset Mas i Malmö och går under namnet Skånes universitetssjukhus (Sus).

Usil grundades 1768 och är ett av de äldsta sjukhusen i Sverige. Före sammanslagning fanns cirka 7 800 anställda och en årsbudget på 5,4 miljarder kronor (2006). Det fanns högspecialiserade kliniker inom bland annat neurokirurgi, thoraxkirurgi och en neonatalavdelning. Patienter från hela södra Sverige med behov av speciell sjukvård var ofta tvungna att åka till Universitetssjukhuset i Lund.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Entrén till sjukhuset.

Från början höll man till i olika fattigvårdssjukhus som fanns inom staden. Först 1864 uppfördes Gamla Kirurgen som ännu står kvar under Skånes universitetssjukhus. Det gamla sjukhusområdet låg norr om Paradisgatan ut mot Vallgatan och Helgonagården. Redan från början stod det snabbt klart att lokalerna inte räckte till, och strax före första världskriget kunde man inviga ett sammanhängande komplex som sträckte sig norr om Vallgatan mot Helgonagården och Allhelgonakyrkan. Då tillkom de karaktäristiska valven som går ovanför gatan, vilka befanns vara billigare att bygga än att gräva kulvertar. Alla dessa hus finns kvar än i dag och används av Lunds universitet.

Under 1940-talet började man bygga ut norr om Lunds universitetsbibliotek i Lund. Ett nytt barnsjukhus, fem våningar högt i tegel, stod klart 1951, även Onkologen och Öron-Näs-Halskliniken tillkom vid denna tid genom donationer från hovet. Brist på lokaler tvingade landstinget att påbörja en sjukhusutbyggnad så snabbt som möjligt och på rekordtid. Från och med 1964 började det att grävas och schaktas för "Blocket" - en av Lunds högsta byggnader, tolv våningar högt (utom källarvåningar) och 55 meter ovanför markytan, totalt 119 meter över havet; på grund av denna position blev byggnadens tak från mitten av 1980-talet platsen för en stor tv-antenn, vilken tog emot fjärr- och satellit-tv-signaler till stadens kabel-tv-nät. Schaktmassorna från bygget kördes till soptippen, nuvarande Sankt Hans backar. Hela rekordbygget möjliggjordes av att arkitekterna fick åka till USA och studera skyskrapebyggnader. Det applicerades direkt i Lund när de kom hem, utan att de behövde lägga ned tidsödande arbete på ritningar. Blocket stod klart 1968, invigt av statsministern Tage Erlander och 1970 var hela inflyttningen klar i och med att lungkliniken hade flyttat till sina nya lokaler. På utrymmet omedelbart norr om Centralblocket står sedan 1910-talet Seminariet med sin karakteristiska tornhuv och sina tre flyglar. Det byggdes som folkskollärarseminarium men kom från omkring 1960 till 1990-talet att användas både av sjukhuset, av vårdutbildningar (bl a sjukgymnaster) och som lokal för tentamensskrivningar av universitetet. Från mitten av 1990-talet användes byggnaden under en period sparsamt, även om både sjukhuset och universitetet ibland tog den i bruk för utbildningsändamål. I nutid befolkas Seminariet av sjukhusets centrala administration samt delar av barn- och ungdomssjukvården.

Sedan 1970-talet har ytterligare om- och tillbyggnader skett. 2001 kunde man inviga det nya barnsjukhuset bredvid Blocket, under 1990-talet byggdes det vidare med flera parkeringshus, en ombyggnad till en kollektivtrafikterminal med mera. Senaste förändringarna som har skett är Ronald McDonaldshuset vid Lunds universitetsbibliotek, helikopterplattan invigd 2004 och nya akuten invigd samma år. Den ursprungliga akutmottagningen var ett provisorium som skulle visa sig hålla i 35 år.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]