Västerhus kapell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hove Kirke i Sogn og Fjordane fylkeVestlandet har samma uppbyggnad som Västerhus kapell.

Västerhus kapellFrösön var troligen den första kristna kyrkan i Jämtland. En stavkyrka byggdes sannolikt vid mitten av 1000-talet, i samband med kristnandet. På 1100-talet byggdes den första kyrkan i sten i byn Västerhus på den västligaste delen av Frösön. Den romanska kyrkan hade ett rektangulärt långhus med ett torn i väster och ett smalare rakt kor i öster, samt en aldrig helt färdigbyggd absid. Västerhus församling införlivades sannolikt med Frösö församling under slutet av 1300-talet, men kyrkan verkar att ha använts ännu i slutet av 1400-talet.

Skola[redigera | redigera wikitext]

På den danske kungen Fredrik II:s befallning grundade biskopen i Trondheim år 1578 Jämtlands första skola i Västerhus kapell, och skolverksamheten pågick till omkring år 1597.[1]

Ruinen[redigera | redigera wikitext]

Kyrkoruinen frilades vid arkeologiska utgrävningar år 1947. 1952 revs ruinen av Flygvapnets flottilj F4 då man behövde utvidga landningsbanan. 364 skelett av medeltida jämtar forslades då bort från kyrkogården och skickades för undersökning till Osteologiska institutionen vid Stockholms universitet. Skeletten förvaras nu, trots flera vädjanden genom åren att återlämna dem för återbegravning på Frösön, på Statens historiska museum i Stockholm. De utgör ett klassiskt forskningsmaterial i svensk osteologi.

Ruinen har RAÄ nr 2528-K-0000-00-0010 hos Riksantikvarieämbetet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Västerhus kapell Arkiverad 24 februari 2015 hämtat från the Wayback Machine. från Svenska kyrkan

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]