Vairochana

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Detalj av mandala. I mitten Vairochana.

Vairochana eller Mahavairochana (Japanska: Dainichi Nyorai eller Birushana) är en gestalt i den tibetanska och mahayanska buddhismen.

Vairochana är en Buddha, en upplyst, och anses i vissa riktningar ingå i en central grupp om fem buddhor, meditationsuddhorna. I det traditionella japanska bildprogrammet för de fem meditationsbuddhorna avbildas Vairochana i mitten, samt förknippas med rummet och färgen vit. De andra är Amitabha (i väster; vatten; färgen röd), Akshobhya (i öster; jord; färgen blå), Ratnasambhava (i söder, eld, färgen gul) och Amoghasiddhi (i norr; luft, färgen grön). Det finns också flera andra bildprogram, exempelvis hushållshelgedomar som avbildar Vairochana i en triptyk omgiven av Shingons grundare Kobo Daishi och vidyarajan Acala, eller mandalas som avbildar en grupp om fem buddhor innehållande Vairochana, Prabhūtaratna, Bhaisaiya Guru, Siddharta Gautama och någon av meditationsbuddhorna.

I Japan förknippas han med solgudinnan Amaterasu, och är särskilt viktig inom Tendai- och Shingon-buddhismen, medan han i Tibet anses vara Siddhartha Gautamas dharmakaya.

Se även[redigera | redigera wikitext]