Vakö myr

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vakö myr från sydväst.

Vakö myr är en stor mosse på gränsen mellan Skåne och Småland, i Osby och Älmhults kommuner. Den har en areal på ungefär 13 kvadratkilometer. Mossen består av tre naturreservat: Vakö myr (Skåne), Vakö myr (Småland) och Tyringemossen.

Myren i äldre tid[redigera | redigera wikitext]

Mossens namn är egentligen en förvanskning, på 1700-talet skrevs den "Wackre myhr". På några öar ute på myren levde torpare ända fram till början av 1900-talet. Spår av deras verksamhet och fattiga liv kan fortfarande ses.

Bränntorvsproduktion[redigera | redigera wikitext]

Ute på mossen bedrevs mycket stor produktion av bränntorv både under första och andra världskriget. En stor fabrik uppfördes på platsen 1917-1918, och när driften var som intensivast arbetade 500 personer med bränntorvsproduktionen på Vakö. Författaren Harry Martinson arbetade i sin ungdom en period där, och har skildrat den i ett avsnitt av boken "Vägen ut". Driften nedlades omkring 1959-1960, men fabriken som var byggd i armerad betong kvarstod öde och övergiven fram till 1978, då den sprängdes under militära övningar. Rester av fabriken, torvmaskiner och järnvägsspår kan fortfarande ses, liksom vattenfyllda torvgravar. Till minne av torvproduktionen restes sommaren 2008 en minnessten nere i samhället Hökön söder om Vakö myr.

Branden 1992[redigera | redigera wikitext]

En stor brand rasade på Vakö myr i juli 1992, och bekämpades av räddningsstyrkor från hela Sydsverige. Händelsen fick stor uppmärksamhet i media. I stort sett alla träd och all övrig vegetation på myren brändes av, men bebyggelsen utanför myren blev räddad. Växtligheten började sedan ganska snabbt att återhämta sig, men många spår av branden kan ändå fortfarande ses. Kort tid efter branden gjordes mossen till ett naturreservat.

Nutid[redigera | redigera wikitext]

För den som vill se Vakö myr är enklaste sättet att köra länsväg 120 österut från Älmhult. Cirka 5 kilometer från Älmhult finns skylt mot Vakö myr, och längre fram vid gården Låkan finns en parkeringsplats. Därifrån kan man gå på en gångstig och långa spänger ut till en utsiktsplats med vid utsikt över myren. Att ta sig ut till den före detta torvfabriken är svårare - det området ligger på mossens andra sida, är oskyltat och man är tvungen att gå flera kilometer.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]