Vakttornet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För organisationen, se Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania.
Vakttornet
Watchtower.svg
Vakttornets logotyp.
Grundad 1 juli 1879
Ansvarig utgivare Lars-Erik Eriksson
Språk 302
Upplaga 61 651 000 exemplar
Huvudägare Jehovas vittnen (Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania)
ISSN 0346-4040
Webbplats http://www.jw.org/sv/publikationer/tidskrifter/
Ett nummer av The Watchtower från 1907

Vakttornet förkunnar Jehovas kungarike (engelska The Watchtower announcing Jehovah's kingdom), tidigare Zions Vakt-torn och förkunnare af Kristi närvaro, är en kristen tidskrift som utges av Jehovas vittnen sedan 1879. Vakttornet är världens största och mest spridda tidning inom sitt område. Den delas ut gratis och innehåller inga annonser.

Syftet med tidskriften[redigera | redigera wikitext]

Vakttornet vill ära "Jehova Gud, som är universums härskare". Tidskriften framhåller att Guds himmelska rike snart ska ta bort all ondska och göra om jorden till ett paradis. Den framhåller också tron på Jesus Kristus, som dog för att människan ska kunna få evigt liv och som nu är kung i Guds rike. Vakttornet har getts ut sedan 1879 och är en opolitisk tidskrift. "[1]

Om tidskriften[redigera | redigera wikitext]

Varje nummer består vanligen av några huvudartiklar med anknytning till framsidan, historiska artiklar som till exempel Efterlikna deras tro som behandlar olika bibliska personer, frågor från läsekretsen som är besvarade, samt övriga artiklar, till exempel om biblisk historia.

Tidskriften ges ut på 302 språk och trycks i drygt sextio miljoner exemplar (allmänna upplagan).[2] Den svenska upplagan ligger på cirka 125 000 exemplar.

Tidskriften sprids gratis vid husbesök men även på offentliga platser. Fram till 1990 delades Vakttornet och Vakna! ut mot en mindre betalning. År 1989 var föreslagen donation för tidningen $0.25 per nummer. År 1990 fastslog USA:s högsta domstol att försäljning av religiös litteratur var föremål för beskattning. Från 1990 har tidningarna delats ut gratis men frivilliga donationer mottages.

Vakttornet utges i en allmän upplaga och i en studieupplaga. Jehovas vittnen anordnar varje vecka studier av en förutbestämd artikel från studieupplagan i Rikets sal. På dessa möten läser en person artikeln högt och församlingsmedlemmar diskuterar de frågor som ställs i artikeln.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sida 2 i varje nummer av Vakttornet (senast kontrollerat i numret för november 2014).
  2. ^ Vakttornet (nr 4): sid. 2. 2017. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]