Missionskyrkan Valhalla

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Valhallakyrkan)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Missionskyrkan Valhalla
Kyrka
Missionskyrkan Valhalla
Missionskyrkan Valhalla
Land Sverige Sverige
Län Stockholm
Ort Stockholm
Trossamfund Lutherska missionsföreningen

Missionskyrkan Valhalla, (även Valhallakyrkan) var en missionskyrka i kvarteret Gripen vid Mäster Samuelsgatan 57 på Norrmalmi Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

År 1870 hade några frikyrkliga individer, som senare skulle bilda Lutherska missionsföreningen, hyrt teaterlokalen Valhalla[1] på Mäster Samuelsgatan 51[2] för sina predikningar.[3] Huset inköptes 1897 av församlingen, som senare kom att byta namn till Stockholms Fria Missionsförsamling.

År 1924 uppfördes en ny kyrka på granntomten Mäster Samuelsgatan 57. Arkitekt för kyrkan var Alfred Danielsson-Bååk. Själva kyrksalen som låg en trappa upp, och rymde 322 platser. Den var 17 x 14 meter stor och mellan 6 och 12 meter i takhöjd. Fondmålningen i salen föreställde ett solbelyst Jerusalem och var utförd av Filip Månsson. Läktare löpte utmed tre av salen sidor, vilka rymde ytterligare 284 platser. Därutöver fanns en församlingssal med 100 platser.

Det sista mötet hölls 1962 varefter kyrkan revs liksom resten av kvarteret för att lämna plats åt Åhléns City i och med Norrmalmsregleringen.[4] Samma år slogs de sex missionsförsamlingarna i Stockholms innerstad samman och bildade Immanuelskyrkans församling, idag ansluten till Equmeniakyrkan[5]

Interiörbilder[redigera | redigera wikitext]

Fotografen Lennart af Petersens tog ett svep interiörbilder i oktober 1961, kort före rivningen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]