Van Veeteren – Moreno och tystnaden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Moreno och tystnaden
(Moreno och tystnaden)
Genre Thriller
Regissör Erik Leijonborg
Producent Jan Marnell
Manus Håkan Nesser (Roman)
Björn Carlström
Stefan Thunberg
Skådespelare Sven Wollter
Eva Rexed
Philip Zandén
Björn Bengtsson
Thomas Oredsson
Originalmusik Stefan Nilsson
Fotograf Rolf Lindström
Produktionsbolag Svensk Filmindustri
ARD/Degeto
TV4
TV2 Norge
TV2 Danmark
YLE
Canal plus
Film på Gotland
Premiär 2006
Speltid 88 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
Föregångare Carambole
Uppföljare Svalan, Katten, Rosen, Döden
IMDb SFDb

Moreno och tystnaden är en svensk-tysk-dansk-norsk-finsk thriller från 2006 i regi av Erik Leijonborg med Sven Wollter, Eva Rexed och Thomas Hanzon i huvudrollerna. Filmen hade svensk biopremiär den 27 januari 2006 och släpptes på DVD den 3 maj 2006.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En sen kväll ringer en ung kvinna polisens larmcentral. Då hon är mycket upprörd lyckas inte Eva Moreno, som av en slump tar emot samtalet, få veta så mycket mer än hennes namn och att hon hålls fången i en, för henne, okänd byggnad. Samtalet pågår i alla fall tillräckligt länge för att polisen skall lyckas spåra det till en öde lokal i ett industriområde. Men när Moreno och hennes följeslagare hittar tjejen är det för sent. Och efter att både följt hennes dödskamp och funnit hennes kropp, känner Moreno sig personligen engagerad och ber sin chef om få ta hand om detta fall. Då hon redan har mycket att göra, tvingas hon att ta officiell hjälp från rikskriminalens representant Jaan Blauveldt (Björn Bengtsson) och inofficiell från sin före detta chef Van Veeteren (Sven Wollter) som numera är pensionerad.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Detta är den fjärde av sex filmer om polisen Van Veeteren som, tillsammans med Carambole (den tredje filmen), hade biopremiär, medan de övriga fyra gavs ut direkt på DVD innan de visades på Canal+ och TV4. Alla filmer är baserade på Håkan Nessers böcker om kommissarie Van Veeteren.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]