Håkan Nesser

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Håkan Nesser
Håkan Nesser
Håkan Nesser
Född21 februari 1950 (68 år)
Kumla
YrkeFörfattare, manusförfattare och lärare
NationalitetSvensk Sverige
Verksam1988–
GenrerKriminalromaner, romaner, noveller
DebutverkKoreografen
Framstående verkVan Veeteren-sviten, Barbarotti-kvartetten
Framstående priserSe lista nedan.
Webbplatshttp://www.nesser.se/

Sven Håkan Nesser, född 21 februari 1950 i Kumla,[1][2] är en svensk författare, manusförfattare och före detta högstadielärare[2] i Uppsala.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Håkan Nesser är son till lantbrukaren Sven August Nesser från Översta i Hallsberg och kontoristen Maria Olivia från Fjelie i Skåne. Släktnamnet Nesser upptogs av fadern och hans syskon.[3][4] Han föddes på Elvesta gård utanför Kumla, men när han var barn sålde fadern gården varmed familjen flyttade in i Kumla och fadern arrenderade i stället mark att bruka. Efter realskolan i Kumla och gymnasiet i Hallsberg började Nesser studera vid Uppsala universitet. Efter flera kurser i humanistiska ämnen gick han på Lärarhögskolan varpå han 1974 blev adjunkt i svenska och engelska. Efter en kortare anställning i Märsta blev han 1979 lärare på Tunabergsskolan i Uppsala, där han verkade fram tills att han 1998 blev författare på heltid[5]. Däremellan var han gift och sedan äktenskapet sprack började han författa. Han debuterade 1988 med Koreografen, men skrev 1993 sin första deckare, vilket blivit den genre som han slagit igenom med.[6]

Nesser är för närvarande bosatt på Furillen, Gotland. Han har haft stor framgång[2] med sina kriminalromaner om Van Veeteren, kommissarie och sedermera bokhandlare i den fiktiva staden Maardam, även i norsk, finsk och tysk översättning.

Författarskap[redigera | redigera wikitext]

Fiktiva städer[redigera | redigera wikitext]

Maardam[redigera | redigera wikitext]

I Nessers romaner om kriminalkommissarie Van Veeteren och i Paula Polanskis Straff utspelar sig handlingen i den fiktiva staden Maardam.

Kymlinge[redigera | redigera wikitext]

I Nessers romaner om kriminalkommissarie Gunnar Barbarotti utspelar sig handlingen i den fiktiva staden Kymlinge. I första boken, Människa utan hund, framgår det att Kymlinge har ungefär 70 000 invånare och ligger någonstans i Västsverige men uppvisar samtidigt vissa likheter med Nessers hemstad Kumla.

K–[redigera | redigera wikitext]

I Nessers "kumlaromaner", Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö, Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla, Skuggorna och regnet, Himmel över London samt Elva dagar i Berlin utspelas delar av handlingen i den fiktiva staden K– som lånat det mesta av Kumla. Boken Eugen Kallmanns ögon utspelar sig nästan uteslutande i K-, men detta K- ligger i stället i Norrlands inland.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]


Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges befolkning 1990
  2. ^ [a b c] Med rätt att döda, Svenska Dagbladet. Publicerat 21 juni 2009, läst 24 juli 2009.
  3. ^ Sveriges befolkning 1970
  4. ^ Sveriges befolkning 1900
  5. ^ "Biografi". Nesser.se. Läst 2012-03-12.
  6. ^ http://www.nesser.se/biografi.cfm

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]