Vanessa Liftig

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vanessa Liftig
FödelsenamnVanessa Helena Liftig
Pseudonym(er)CurioCity
FöddGöteborg, Sverige
17 mars 1984 (34 år)
GenrerHiphop, jazz med flera
RollSångare, musiker, kompositör, textförfattare
År som aktiv1995-nutid
ArtistsamarbetenWu-Tang Clan, DJ Embee, Looptroop, Medina, Sjukstugan m fl
WebbplatsVanessa Liftig

Vanessa Helena Liftig, född 17 mars 1984 i Göteborg, är en svensk sångerska, kompositör, textförfattare, musiker och musikproducent.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Vanessa Liftig är uppvuxen i Göteborg i ett musikaliskt hem som dotter till den amerikansk-svenske jazzmusikern Eric Liftig och musikern Josefine Liftig. Som barn gick hon i Brunnsbo musikklasser och sjöng i kör, som bland annat deltog i konsert för påven Johannes Paulus II i Vatikanen. 1995-96 gjorde hon sin sångdebut i rollen som Märta i musikalen Kristina från DuvemålaGöteborgsOperan, följt av ännu en roll i Mozart-operan Trollflöjten på samma scen 1999-2000. Åren 2004-08 utbildade hon sig inom bland annat komposition vid Musikhögskolan vid Göteborgs universitet. Hon har under flera år varit verksam som sångare, musiker, kompositör / textförfattare, arrangör och producent inom flera olika musikaliska genrer, såsom jazz, klassiskt och hip-hop och hon spelar ett flertal instrument.

2005 gav hon ut sitt första album, When Will is Silent, i singer-songwriter-genren. 2006 medverkade hon i sällskap med bland andra Timbuktu och DJ Embee som sångerska och kompositör vid de stora festkonserterna i samband med Ostindiefararen Götheborgs historiska ankomst till Kanton i Kina. Hon har också medverkat och arrangerat musik vid P3 Guld-galan, vid Göteborgs kulturkalas och en rad egna konserter, bland annat på Stora Teatern i Göteborg. 18 juni 2014 släppte hon sitt andra album med en egen blandning av soulmusik och hip-hop, CurioCity, som även är hennes extra artistnamn inom hip-hopen.[1]

Hon har samarbetat med en mängd svenska och utländska artister inom framför allt hip-hop, däribland DJ Embee, José González, Looptroop Rockers, Medina, Kurious Jorge, Sjukstugan och Cilvaringz. 2014 väckte hon stor uppmärksamhet genom sitt samarbete med amerikanska Wu-Tang Clan som låtskrivare och sångerska – vid sidan av ett antal inbjudna världsartister som Cher med flera – med fyra låtar på deras mycket speciella dubbelalbum The Wu – Once Upon a Time in Shaolin. Albumet existerar bara i ett enda exemplar att utställas på museer etc världen över och sedan säljas till högstbjudande, detta som en protest mot den rådande situationen för musikartister i och med vikande skivförsäljning och omfattande nedladdning av musik med mera via Internet.

Hon har skrivit musik till kortfilmerna Maxim (2007) av Jonas Eskilsson och London Transfer (2008) av Roozbeh Behtaji. 2010 var hon en av initiativtagarna till grundandet av The Music College i Angered i samverkan med Folkhögskolan i Angered och Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Hon har medverkat i utformningen av den högskoleförberedande musikutbildningen och undervisat vid skolan parallellt med sitt övriga arbete.[2]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Expressen 3 juni 2014, "Liftig: Jag vill spela musik och ha det gött"
  2. ^ DirektPress Göteborg 10 juni 2014, "Vanessa Liftig om livet mellan hemmaplan och Wu-Tang Clan" Arkiverad 16 juni 2014 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]