Nedladdning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En aktiv nedladdning.

Nedladdning av datafiler innebär att en dator kopierar en datafil från en annan dator via ett nätverk, vanligtvis Internet.

Begreppet bygger på en tanke om att den dator som filen kopieras från i någon mening kan sägas stå "över" den dator som den kopieras till. Det handlar ofta om nätverk där många är kopplade till en viss dator (till skillnad från till exempel p2p-nätverk). Därigenom uppkommer också begreppet uppladdning, för filer som kopieras i andra riktningen.

Upphovsrättslagen reglerar i vilka situationer det är tillåtet och inte att kopiera verk. Att kopiera ett verk i form av en datafil är ett exempel på vad som i upphovsrättslagen kallas att "framställa exemplar". Att göra det möjligt för vem som helst att kopiera verket är en form av "tillgängliggörande", mer precist en "överföring till allmänheten". De juridiska begreppen har alltså en viss koppling till hur begreppen upp- och nedladdning används i vardagligt tal.

Inom musikbranschen används även benämningen digital nedladdning för musiksinglar man lagligt laddar ner från Internet, exempelvis iTunes Store och 7digital.

Se även[redigera | redigera wikitext]