Varmbadhuset, Karlskrona

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Varmbadhuset i Karlskrona
Varmbadhuset Karlskrona.JPG
Samling av byggnader, badhus Redigera
Del avÖrlogsstaden Karlskrona Redigera
Tillkomst1904 Redigera
LandSverige Redigera
Admi­nis­tra­tivt områdeBlekinge län
 • Karlskrona kommun Redigera
PlatsKarlskrona Redigera
Koor­di­na­ter56°9′57″N 15°35′19″E Redigera
ArkitektWilhelm Klemming Redigera
Anv­änd­ningbadhus Redigera
Kul­tur­skydds­statusenskild byggnadsminnesanläggning Redigera

Varmbadhuset i Karlskrona är ett av Sveriges äldsta badhus, beläget på Norra Kungsgatan 32 i staden. Badhuset uppfördes mellan 1903 och 1904 av Karlskrona Varmbadhus AB. Det ritades av badhusarkitekten Wilhelm Klemming, som bland annat även ritat Centralbadet i Stockholm. Varmbadhusets fasader är i utpräglad jugendstil, med många tidstypiska detaljer. Fasaderna har ordnats symmetriskt kring huvudentrén som mittaxel, en huvudentré med rik ornamentik och särpräglad uppglasning, samt ett torn. På varje våning finns arbeten utvändigt i natursten.

Även invändigt finns många tidstypiska detaljer intakta, bland annat mässingsstänger, trappräcken, järnsmiden och målade glasdörrar. De ursprungliga första och andra klassens bassänghallar är ursprungliga, liksom trapphallarna och tvättstugan med dess manuella hiss.

1992 blev varmbadhuset ett byggnadsminne. Badhuset ingår även i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.[1] Mellan sommaren 2021 och hösten 2022 kommer varmbadhuset vara stängt för renovering.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Lönnbom, Ingemar (2015). Blekinges byggnadsminnen. En källa till vår historia. Karlskrona: Länsstyrelsen i Blekinge län. sid. 131 .

Noter[redigera | redigera wikitext]