Vesuvius

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Vesuvius (olika betydelser).
Panoramabild över vulkanen Vesuvius.
Vesuvius krater.

Vesuvius är ett berg och en vulkan i södra Italien, 10 km sydöst om Neapel, som sträcker sig 1 277 meter över havet. Den klassificeras som en stratovulkan och är fortfarande aktiv.

Vesuvius har haft hög förekomst av vulkanutbrott, även om lång tid förflyter mellan utbrotten. Det senaste ägde rum 1944.

År 79 e.Kr. ödelade ett utbrott städerna Pompeji, Herculaneum och Stabiae och förstörde flera andra städer.

Man har bland annat hittat spår efter ett mycket omfattande utbrott för ungefär 3 800 år sedan. En uppskattning är att det utbrottet var mångdubbelt svårare än det kända utbrottet 79 e.Kr: bland annat ska kokande vatten har forsat 25 kilometer nordväst om nuvarande Vesuvius, genom Neapel och vidare. Förödelsen ska ha varit enorm och allt inom en radie av 12 kilometer kring Vesuvius blev förstört. [1]

Vesuviusobservatoriet ligger på bergets nordliga sluttning och har till uppgift att försöka förutsäga nästa vulkanutbrott.

Geologi[redigera | redigera wikitext]

Vesuvius är del av en subduktionszon mellan den afrikanska och den eurasiska kontinentalplattan. Den tillhör ett vulkaniskt band som sträcker sig från Monte Amiata nära Siena till Monte Vulture nära Potenza.

Berget som i syd och väst gränsar mot Neapelbukten har vid foten ett omfång av cirka 80 km och täcker en yta av 480 km². Toppen från före 79 e.Kr. störtade vid utbrottet och bildade en caldera med 4 km diameter. Calderan fylldes nästan fullständigt med material från senare utbrott. Bara den norra delen av kraterkanten finns kvar. Den står ungefär 200 meter över omgivningen och har i spetsen Punta Nasone en höjd av 1 132 meter. Mitt i calderan uppkom en ny vulkandel, Gran Cono, som idag är 1 281 meter hög.

Vulkanens basis ligger ungefär 1 000 meter under havsytan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lina-Marie. ”I skuggan av Vesuvius”. http://www.backpacking.se/ReadArticle.asp?ArticleId=841. Läst 11 juni 2010. 
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]