Georges Braque

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Braque” leder hit. För andra betydelser, se Braque (olika betydelser).
Georges Braque 1908.

Georges Braque, född 13 maj 1882 i Argenteuil, Val-d'Oise, död 31 augusti 1963 i Paris, var en fransk målare, skulptör och grafiker.

Georges Braque växte upp i Le Havre från det att han fyllt åtta år. Som 16-åring blev Braque lärling i faderns målerifirma och därefter hos en lokal dekorationsmålare, tills han år 1900 for till Paris.

Braque började som fauvist tillsammans med bland andra Matisse och fortsatte som kubist med Picasso. Han hade ett mycket nära samarbete med Pablo Picasso och de båda utvecklade den analytiska kubismen. De arbetade ihop mellan 1907 och 1914 då Georges Braque blev uttagen till militärtjänst för Frankrike under första världskriget.[1]

Under senare delen av sitt liv höll sig Braque liksom de Chirico till en arkaisk motivkrets. Braque målade mest stilleben och musikinstrument i ovala målningar. Braque är representerad vid bland annat Göteborgs konstmuseum[2].

L'olivier près de l'Estaque[redigera | redigera wikitext]

George Braques signatur

Verket L'olivier près de l'Estaque ska ha blivit slängd i en sopcontainer i samband med en konstkupp mot ett museum i Paris.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Stokstad, Marilyn. Art History. sid. 1024. ISBN 0-205-74422-2 
  2. ^ Göteborgs konstmuseum
  3. ^ Artikel i DN

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]