Hoppa till innehållet

Vor Frue Kirke, Köpenhamn

Vor Frue Kirke
Kyrka
Kyrktornet i juni 2010
Kyrktornet i juni 2010
Land Danmark Danmark
Ort Köpenhamn
Trossamfund Danska folkkyrkan
Stift Köpenhamn
Arkitekt Christian Frederik Hansen
Stil Nyklassicism
Invigd 1829
Thorvaldsens Kristus och de tolv apostlarna
Thorvaldsens Kristus och de tolv apostlarna
Thorvaldsens Kristus och de tolv apostlarna

Vor Frue Kirke (’vårfrukyrkan’) i Köpenhamn är domkyrka i Köpenhamns stift i Danska folkkyrkan. Den har varit domkyrka sedan stiftet inrättades 1922. Kyrkan är tillägnad Jungfru Maria, som tidigare också kallades för ”Vår Fru”. Det har funnits en kyrka på platsen sedan 1100-talet, men kyrkobyggnaden har brunnit och återuppbyggts flera gånger. Tre gånger har den brunnit ner helt till grunden för att sedan ersättas av en ny byggnad. Den nuvarande kyrkan är byggd i början av 1800-talet i klassicistisk stil.

Den tidiga kyrkan

[redigera | redigera wikitext]

Vor Frue Kirke i ligger på Nørregade i den Indre by. Det äldsta omnämnandet av kyrkan är ett dokument som utfärdades av biskop Absalon 1185, där mottagandet av tionde för att bygga och utsmycka den heliga Marias kyrka bekräftas. Vor Frue Kirke uppfördes i kritsten på stadens högsta punkt. Kyrkan var dock inte klar för invigning förrän runt 1200, troligen i mars på Marie bebådelsedag och denna dag firas enligt det danska kyrkoåret som kyrkans födelsedag.

Den nya kyrkan fick status som kollegiatkyrka under Roskilde domkyrka och ett stort antal präster, dekaner, kaniker med mera fick anställning där. Det knöts också en katedralskola, Vor Frue Skole, till kyrkan.

Kyrkan förstördes ett antal gånger i bränder. Nyuppbyggd efter en brand 1314, försågs den med en tympanon som berättade att den då återuppbyggts år 1316 efter att ha förstörts av eld fyra gånger.[1]

Danmarks huvudkyrka

[redigera | redigera wikitext]
Vor Frue Kirke år 1520. På 1300-talet återuppbyggdes kyrkan i den då moderna stilen tegelgotik.

När Köpenhamn senare fick status som huvudstad av Erik av Pommern och växte i storlek, gjordes kyrkan till kungens huvudkyrka. Den hade använts av kungarna tidigare. När Valdemar Atterdag gifte bort sin då nioåriga dotter Margareta till Håkon VI 1363 skedde detta i Vor Frue Kirke. När kung Kristian I och drottning Dorotea kröntes och vigdes 1449 likaså.

När Köpenhamns universitet grundades 1479 blev Vor Frue Kirkes dekan samtidigt universitetets rektor; kanikerna var universitetets lärare, och den till domkyrkan knutna skolan tillhandahöll lokaler.

Den nuvarande kyrkan

[redigera | redigera wikitext]

Den nuvarande kyrkobyggnaden fick ytterligare en föregångare, efter att kyrkan brunnit ned i samband med Köpenhamns brand 1728. Den kyrkan förstördes i en brand den 5 september 1807, under slaget om Köpenhamn.[1][2]

Därefter byggdes kyrkan upp i den form den har än i dag. Under ledning av arkitekten Christian Frederik Hansen byggdes kyrkan upp i klassicistisk stil i nyantikens anda. Delar av den gamla murverket, däribland tornet, återanvändes. Den nya kyrkan invigdes den 7 juli 1829.[1]

Vor Frue Kirke blev domkyrka i Köpenhamns stift 1922.

Thorvaldsens staty Den uppståndne Kristus.

Kyrkans inredning domineras av Bertel Thorvaldsens skulpturer föreställande Kristus och de tolv apostlarna. Thorvaldsens Kristusstaty har kopierats på många håll världen runt, bland annat på Tempeltorget i Salt Lake City. Utvändigt skildras Johannes döparens predikan på tympanon. Centralt ovanför kyrkans ingång står en obelisk.

Kyrkans största orgel byggdes av firman Marcussen & Søn 1995 och har 87 stämmor fördelade på fem manualer och pedal.[3]

Kungliga begivenheter i kyrkan

[redigera | redigera wikitext]
  1. ^ [a b c] Vor Frue Kirke: Københavns domkirke, 1945–1958, Danmarks Kirker, Nationalmuseet. Läst 18 maj 2021.
  2. ^ Henrik Saxtorph. Vor Frue Kirke, 1807.dk, läst 18 maj 2021.
  3. ^ http://www.die-orgelseite.de/orgelliste_001_e.htm

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]