Wii Channels

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Wii Channels är en inbyggd funktion i spelkonsolen Wii från Nintendo. Wii Channels är ett sätt att kategorisera och strukturera de funktioner som konsolen kan hantera. I dagsläget finns nio olika funktioner planerade. Kanalerna går att flytta runt i menyerna med undantag för Disc Channel som har en fast position överst till vänster.

Förinstallerade kanaler[redigera | redigera wikitext]

Funktionerna är följande:

Disc Channel[redigera | redigera wikitext]

Disc Channel finns för att låta användaren spela det Wii- eller Gamecube-spel som för närvarande finns i konsolen.

Mii Channel[redigera | redigera wikitext]

Mii Channel ger möjligheten skapa avatarer kallade Miis av sig själv, sin familj eller vem man vill. Sedan kan man ladda ner dem till sin Wii-remote och ta den till en kompis. Denna funktion har funnit under utveckling hos Nintendo en längre tid men var från början tänkt för att användas tillsammans med Nintendo DS [1].

Photo Channel[redigera | redigera wikitext]

Photo Channel är en funktion med vars hjälp användaren kan titta/visa och i viss mån även redigera digitala bilder. Bilderna kan överföras till/från en Wii med hjälp av ett minneskort av typen Secure Digital. Bilderna kan skickas mellan användare via internet. OBS! Bilderna bör vara JPEG bilder som komprimerats med alternativet Baseline och inget annat för att de ska kunna hanteras. Denna kanal kan även visa video lagrat i en digital fil av typen .mov eller .avi som är kodade med alternativet motion jpeg.

Message Board[redigera | redigera wikitext]

Message Board kan beskrivas som en virtuell anslagstavla, där man kan lämna meddelanden till andra som använder ens Wii. Även vissa spel använder denna funktion, till exempel Animal Crossing (ej utannonserat till Wii) uppdaterar spelaren genom Message Board.

Virtual Console[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Virtual Console

Spel som laddas hem via Wii Shop Channel hamnar i en egen kanal som sedan kan köras via den inbyggda funktionen Virtual Console. Nedladdade spel hamnar vanligtvis i en egen kanal men kan även organiseras om i en enda kanal.

Wii Shop Channel[redigera | redigera wikitext]

Wii Shop Channel är var praktiskt taget allt laddas ner; webbläsare, Virtual Console-spel, nya kanaler, Wii Points och uppdateringar till spel. De nya spelen kopplas till Virtual Console eller Wii Software och inkluderar även spel till NES, SNES, Nintendo 64, Sega Mega Drive och Turbografx-16.

Nintendo Channel[redigera | redigera wikitext]

Nintendo Channel gör att användare kan se på videor med intervjuer, trailrar, reklamer och även ladda ned demospel till Nintendo DS. Kanalen tillhandahåller spelinformationssidor samt att användare kan betygsätta spel. Det finns även statistik för användning av olika spel, med antalet som har registrerat det och hur länge de har spelat det totalt.

Nerladdningsbara kanaler[redigera | redigera wikitext]

Internet Channel[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Internet Channel

Internet Channel - här är det tänkt att användaren ska kunna surfa på internet med hjälp av en webbläsare som måste laddas ner för att funktionen ska fungera. Webbläsaren som bygger på en variant av Opera finns att ladda ner gratis från och med de 22 december 2006 fram till juni 2007. Den första versionen av denna webbläsare är inte fullständig, en uppdaterad version är att vänta.

News Channel[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: News Channel

News Channel innehåller aktuella nyheter, levererade direkt till användarens Wii. Tjänsten är aktiv från och med den 27 januari 2007.

Forecast Channel[redigera | redigera wikitext]

Forecast Channel visar det aktuella vädret där användaren bor. Det finns också femdygnsprognoser. Tjänsten är aktiv från och med den 20 december 2006.

Everybody Votes Channel[redigera | redigera wikitext]

Everybody Votes Channel har varit tillgänglig sedan den 13 februari 2007. Tjänsten gör det möjligt för Nintendo att genomföra enkla opinionsundersökningar, resultatet delges sedan de röstande.

Användare av tjänsten kan själva lämna in förslag till kommande röstningar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 12 oktober 2007. https://web.archive.org/web/20071012031334/http://www.joystiq.com/2007/03/18/mii-channel-began-as-a-ds-project/. Läst 8 december 2009.