Nintendo Wi-Fi Connection

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nintendo Wi-Fi Connection
Nintendo Wi-Fi Connection logo.svg
Information
Utvecklare Nintendo
Typ Internettjänst
Startad November 2005
Konsol Nintendo DS
Wii
Nintendo 3DS
Webbplats http://www.nintendowifi.com

Nintendo Wi-Fi Connection är en tjänst som gör det möjligt för användare av Nintendo DS, Wii och Nintendo 3DS att kostnadsfritt spela med andra spelare via internet. Nintendo har valt att inte ta betalt av användarna för nyttjande av tjänsten, tredjepartsutvecklare kan däremot själva bestämma om de önskar att ta betalt eller ej. Spelens online-uppkoppling upphör i maj 2014.[1]

Anslutning[redigera | redigera wikitext]

Nintendo Wi-Fi USB Connector

Nintendo DS kan kommunicera med andra trådlösa enheter som har stöd för IEEE 802.11 vilket inkluderar vissa hotspots, trådlösa routrar och andra Nintendo DS-enheter. Det går också att ansluta till tjänsten genom att använda en Nintendo Wi-Fi USB Connector kopplad till en USB-port på en dator som har internetanslutning. Med hjälp av tillbehöret kan upp till fem spelare dela på en anslutning. För att använda den officiella adaptern från Nintendo krävs en PC med operativsystemet Windows XP eller Windows Vista. För tillfället saknas stöd för äldre versioner av Windows, Mac OS X samt Linux. Ett oberoende operativsystem med stöd för Nintendo Wi-Fi USB Connector är version 3.9 av OpenBSD. Exempel på Wii-titlar som använder sig av internetanslutning är Mario Strikers Charged Football och Pokémon Battle Revolution,Guitar Hero,Mario kart wii. Vid anslutning till ett trådlöst nätverk visas tre olika symboler beroende på nätverksstatus. Ett grönt lås betyder att nätverket inte behöver en WEP-nyckel, ett rött lås betyder att en WEB-nyckel behövs. Ett grått lås kan ej användas av Nintendo DS. Hamburgerrestaurangerna McDonalds och Max erbjuder gratis uppkoppling. Tjänsten tillhandahålls på McDonalds av The Cloud i följande länder Sverige, Norge och Storbritannien och gäller endast spel inte webbläsaren Nintendo DS Browser.

Fler sätt att ansluta[redigera | redigera wikitext]

Att använda detta tillbehör är inte det enda sättet för spelare att ansluta till varandra via internet. Det går även att koppla upp en Nintendo DS med hjälp av tillbehöret WiFi MAX från Datel. Nintendo Wii och Nintendo DS kan även ansluta till vanliga WLAN-nät. Nintendo DS kan bara använda sig av WEP-kryptering och inte WPA eller liknande.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Nintendo Wi-Fi Conection har fått mycket kritik för att vara för enkelt och inte ge en djupare upplevelse. Något annat som också blivit kritiserat är de så kallade "Friend Codes" man måste skriva in innan man kan spela mot en vän. Detta finns som en spärr mot pedofiler som annars skulle kunna kontakta barn som spelar.

Källlor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://www.nintendo.com/consumer/network/en_na/network_status.jsp

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]