Wikipedia:Kartor

Från Wikipedia

Denna sida tar upp användning av kartor på Wikipedia. Det finns i huvudsak två sätt att lägga in kartor:

Att tänka på generellt[redigera | redigera wikitext]

  • Att kartorna inte innehåller upphovsrättsskyddat material. Både Wikimedia Commons och Open Street Map använder Creative Commons och bör vara ok. Eftersom alla har möjlighet att redigera på bägge sidorna kan det dock vara så att någon av misstag lagt upp något som är skyddat så om du är misstänksam dubbelkolla så gott du kan innan du använder materialet.
  • Om kartan innehåller felaktigheter bör du åtgärda det direkt på Commons respektive Open Street Map.

Jämförelser[redigera | redigera wikitext]

  • Om du skapar en egen karta kan du själv bestämma över allt innehåller. Det kan dock vara svårt att ta fram kartor helt på egen hand. Tänk på att datan (inklusive koordinater m.m.) som du baserar kartan på behöver vara fri
  • Kartor på Open Street Map är ofta relativt färdiga att använda. För att det ska fungera krävs att det finns en "relation" på Open Street Map där rätt Wikidata-nummer är inlagt. Kontrollera innan du lägger in en karta att relationen omfattar allt du tänkt dig (t.ex. hela flodens eller vägens längd och inte bara en del).

Mallar som använder kartor från Open Street Map[redigera | redigera wikitext]

Redigera Open Street Map-kartor[redigera | redigera wikitext]

Open Street Map (och andra virtuella kartor) består av två typer av information. Dels innehåller den olika geometriska former som linjer, cirklar och polygoner, dels innehåller den information om vad linjerna, cirklarna och de andra geometriska formerna står för (t.ex. om det är en väg eller ett vattendrag och vilket vägnummer eller namn det i så fall har) genom bland annat "tags". Flera geometriska former kan höra samman i en logisk enhet (t.ex. en väg som består av många linjer/delsträckor). Detta kallas av Open Street Map en 'relation'. Det är framförallt dessa relationer och deras "tags" som är intressanta för Wikipedia och Wikidata-användare. Detta tas upp nedan.

För en allmän introduktion av Open Street Map är deras hjälp på https://www.openstreetmap.org/help användbar. För att göra ändringar på Open Street Map behöver du skapa ett konto där.

Lägga till en wikidata-koppling (observera att i exemplet har en koppling redan skapats)[redigera | redigera wikitext]

Om det inte visas någon bild av något (annat av hela planeten jorden) beror det sannolikt på att det inte finns någon koppling mellan Open Street Map och Wikidata. För att visa något på en Open Street Map-karta (t.ex. märka ut en väg eller ort, till skillnad från att använda kartan som bakgrund) så behöver Open Street Map veta vilket Wikidata-id som det du vill visa har. Om du t.ex. vill visa Riksväg 46 behöver Open Street Map veta dess wikidata-ID som är Q10655333 (Riksväg 46 (Q10655333) (du kan hitta wikidata-ID:et genom att klicka på "Wikidata-objekt" på artikelsidan). Detta behöver du lägga till som en tag till objektet på Open Street Map. I visa fall finns på Wikidata OpenStreetMap relations-ID (P402). Om den finns (som i detta fallet) kan du klicka på länken för att hitta relationen på Open Street Map. Om däremot informationen inte finns på wikidata behöver du själv hitta relationen.

För att kunna göra det behöver du först hitta objektet på Open Street Map och sedan zoom in till minst nivå 16 (som t.ex. https://www.openstreetmap.org/edit?relation=70385#map=17/57.98140/13.53020, numret efter "map=" i adressen är hur inzoomad den är). Därefter klickar du på objektet (i detta fallet vägen som har en orange färg). Du får nu upp en mängd information till vänster. Detta är information om den inlagda geometriska formen, du har inte kommit fram till relationen än. För att komma till den går du längst ner bland informationen till vänster. Du ser nu (när detta skrivs) tre relationer: 'Buss 209: Falköping => Ulricehamn', 'Buss 209: Ulricehamn => Falköping' och 'Riksväg 46'. Klicka på länken för 'Rikväg 46'. Du är nu framme vid rätt relation.

När du kommit fram till rätt relation så behöver du lägga till en "tag" för wikidata. Detta gör du genom att bland informationen till vänster till rubriken "tags" och klicka på den stora plus-knappen som finns under den. Då kommer en rad fram. Skriv 'wikidata' i första kolumen och lägg in wikidata-ID-et (Q10655333) i andra kolumnen. Nu har du skapat kopplingen! Nu behöver du bara spara den också. Gå upp till övre högra hörnet av fönstret och klicka på 'save'. Det kommer nu upp en ruta till vänster. Där kan du skriva in information under 'Changeset Comment' (motsvarande 'sammanfatta redigeringen' på wikipedia). Du kan också klicka för en ruta om du vill att någon annan ska kontrollera din ändringar. Efter att du trycker på 'Upload' laddas dina ändringar upp och kopplingen är sparad. Efter det kan det ta någon dag innan ändringen syns på Wikipedias kartor.

Ändra och skapa relationer[redigera | redigera wikitext]

Om t.ex. en karta över ett vattendrag eller en väg inte visar hela vattendraget eller vägen beror det sannolikt på att allt inte är del av den relation som är länkad enligt beskrivningen ovan. Då behöver du bygga ut relationen. För att göra det går du först till det området där den del som redan visas korrekt (som en del av t.ex. vägen) slutar och den del som ännu inte visas börjar. Som tidigare behöver du vara tillräckligt inzoomad (minst nivå 16) för att kunna klicka och göra ändringar. Du kan börja med att gå till den som är korrekt och kontrollera att det har den relevanta relationen (t.ex. 'Riksväg 46' i exemplet ovan om den hade saknat en vägsnutt). Du går sen vidare på t.ex. vägen och klickar på den del som inte visas korrekt (så att informationen till vänster visas). Du går längst ner till 'Relations' klickar på det stora plustecknet och väljer "Choose a parent relation". Där väljer du rätt relation (den som redan fanns för den del som visades, som t.ex. 'Riksväg 46'). Du upprepar proceduren för alla delar som saknas och sparar på samma sätt som när du lade till en wikidata-koppling.

För att skapa relation börjar du på samma sätt som när du ska lägga till en relation (d.v.s. du klickar på saken som du vill lägga till, går längst ner till relations och klickar på plustecknet. Där väljer du "choose a parent relation". Till skillnad från tidigare väljer du nu "New relation". Du väljer lämplig "feature type" ("road route" för en väg, "waterway" för ett vattendrag o.s.v.) och fyller i den information som efterfrågas. Om något är oklart kan du går till sidorna under "Mer hjälp" nedan och fråga de som är experter på Open Street Map.