Wikipedia:Veckans tävling/Förlovning och bröllop II

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
.
Veckans tävling
TävlingsledareZquid
SegrareSjunnesson
Priser
VinnarprisArticle green2.svg
Övriga tävlande, minst 200 poängArticle purple.svg
Övriga tävlande, minst 100 poängArticle brown.svg
Samtliga deltagareWeddingCake 2014.jpg
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Necco-Candy-SweetHearts.jpg

Måndag:
Heart3D.png

Redan på morgonen levererades första bidraget, i form av en kärleksfull symbol från Sjunnesson. Och inte nog med det, Sjunnesson ägnade även sig åt förbättringar i artikeln om en kärleksfull dag. Resultatet blev mer information och källor, samt att en gammal och tråkig mall kunde tas bort. En bra start på veckan, och jag säger Tack och välkommen till tävlingen! Tack säger jag också till SomeCatsKnow som kommit med ett bidrag till tipshörnan.
Tisdag: På tisdagen hände inget...
Love and Rockets (3920154801).jpg

Onsdag:
Stefan Anderson & Ragnhild Sandberg 1905.jpg

... men på onsdagen kom nya bidrag från Sjunnesson. Nu fick vi veta mer om steg man kan ta i en relation, och inte bara en, utan två artiklar förbättrades. Jag kan bara konstatera att Sjunnesson gör ett fint arbete... men finns det några fler som vill vara med? Ja, än är veckan inte slut, så vi får se vad som händer!
Candid-wedding-photographers-chennai6.jpg

Torsdag:
1815-regency-proposal-woodcut.gif

Denna dag var Sjunnesson lite extra flitig och levererade fyra bidrag. Trolovning och frieri var de delområden som valts - och förbättrats med bland annat historiskt perpektiv.
Jag säger än en gång Tack för arbetet i artiklarna!
Ehe - Romantisches Brautpaar posiert für den Fotografen.jpg

Fredag:
Van Eyck - Arnolfini Portrait.jpg

Inte vilken fredag som helst, utan Alla hjärtans dag! Sjunnesson arbetade vidare, nu med en form av äktenskap och något som ett par kan bära. Och vi har även fått två nya deltagare: Deryni och Nalle&Lisa. Deryni gjorde dagen bättre (iallafall artikeln om dagen) och Nalle&Lisa förbättrade två artiklar samt skapade en.
Välkomna till tävlingen! Och tack till er alla tre för bidragen!
Engagement ring of groom.jpg

Lördag:
Wilhelmina von Hallwyls förlovningsring - Hallwylska museet - 110013.tif

Tävlingsveckan börjar närma sig sitt slut, men Sjunnesson reste under lördagen tillbaka i tiden och skaffade historiskt perspektiv.
En titt på deltagarnas poäng visar att Sjunnesson dessutom leder, med Nalle&Lisa som tvåa och Deryni som trea. Men än finns det tid kvar, och många artiklar att välja på. Och ni glömmer väl inte att artiklarna Alla hjärtans dag, Sankt Valentin, Hjärta (symbol) och artikeln Skottår ger dubbla poäng?
076 WanAlbum (2) (7975896074).jpg

Söndag:
Something old something new something borrowed something blue (cropped).jpg

Sista dagen fortsatte Nalle&Lisa förbättringsarbetet i ett tidigare bidrag, hittade en artikel som saknade källor och skapade en ny artikel om något gammalt. Sjunnesson ägnade dagen åt bröllop på film - en kategori där det finns mycket att göra.
Nu är tävlingen slut. Det blev till slut 3 deltagare och totalt 14 förbättrade artiklar samt 2 nya. Deryni kom på tredje plats, Nalle&Lisa på andra och Sjunnesson på första. Jag säger Grattis till Sjunnesson och Tack till alla deltagare! Priser är nu utdelade.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Emoji u1f449.svg Vecka 8 har ännu inte någon tävling inbokad. Är du intresserad av att ordna en sådan? Eller för någon annan ledig vecka? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.

Denna veckas tävling har temat förlovning och bröllop.

Välkomna!

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag, en dag som för många är extra förknippad med kärlek, och kanske nya steg i ett förhållande. Därför arrangerar jag nu Veckans tävling Förlovning och bröllop II, där vi än en gång ägnar oss åt artiklar som handlar om just förlovning och bröllop, och även lysning, registrerat partnerskap samt andra begrepp och företeelser inom området. Det finns många artiklar som kan skapas eller förbättras. Leta upp källor som behövs, utöka, ge ett globalt & historiskt perspektiv, lägg till bilder. Det kan även finnas filmklipp och ljudklipp på Commons som passar. Titta gärna efter tips på sidan för tävlingen med samma tema som hölls 2018, i tipshörnan här nedan, samt i kategorierna Äktenskap och Marriage eller liknande på andra språkversioner. Det finns även en del artiklar som är relaterade till ämnet, men inte lagda i någon sådan kategori. Exempelvis är myrten förknippad med bröllop och artikeln utökades med ett avsnitt om detta och inkluderades i underkategorin Bröllopstraditioner i samband med förra tävlingen. Det kan finnas fler artiklar som missats. Hittar du någon du är osäker på om den passar in i tävlingstemat, fråga gärna på diskussionssidan.

 • Mål: Förbättra och skapa nya artiklar om förlovning, bröllop och med dessa förknippade områden.
 • Tid: 10 februari 2020 00:00:00 — 16 februari 2020 23:59:59
 • Tävlingsledare: Zquid.
 • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
 • Pris: Vinnaren får Article green2.svg, övriga tävlande med minst 200 poäng får Article purple.svg och tävlande med minst 100 poäng får Article brown.svg. Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
 • Vinnare:

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Bonuspoängen för första bilden är något lägre än för första källan, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp. Dessutom går det att få dubbla poäng för vissa artiklar.

I tävlingen får du:

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskapade artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning . Även utökningar med faktauppgifter i gamla artiklar behöver en källa (befintlig eller ny). [a]
 • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel. [b]
 • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng. [b]
 • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng. [b]
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar.

 • 2 x poängen: I år är det inte bara - som vanligt - Alla Hjärtans dag, utan också skottår (då enligt gammal tradition kvinnor får fria). Så nu firar vi lite extra: Eftersom det är väldigt många sidvisningar på artiklarna Alla hjärtans dag, Sankt Valentin och Hjärta (symbol) runt den 14 februari varje år, och artikeln Skottår i samband med skottdagen, så ingår dessa artiklar i tävlingen och det blir dessutom dubbla poäng för arbete i dem. (Även bonuspoäng får dubbla summan.)

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.

 1. Zquid: Utöka artikeln Brud och lägg till källor
 2. Zquid: Utöka artikeln Brudgum och lägg till källor
 3. Zquid: Utöka artikeln Bröllop med globalt och/eller historiskt perspektiv, och lägg till fler källor
 4. Zquid: Utöka artikeln Vera Wang
 5. Zquid: Skapa artikeln Vi kom över havet [1] (en) (de)
 6. Zquid: Skapa artikeln Något gammalt (en)
 7. Zquid: Skapa artikeln Trash the dress (en)
 8. Zquid: Utöka artikeln Vigselförrättare och lägg till källor
 9. Zquid: Utöka artikeln Gretna Green
 10. Zquid: Utöka artikeln Brudklänning med globalt och historiskt perspektiv samt ge artikeln källor.
 1. SomeCatsKnow: Utöka artikeln Brudmarsch av Mendelssohn och lägg till källor

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Exempelanvändare (34 p)
 1. Förlovningsring, + 1 466 byte, första källan = 15 + 3 = 18 p
 2. Chapel of Love, + 450 byte = 4 p
 3. Jack Baker, + 880 byte, första bilden = 9 + 2= 12 p

Nalle&Lisa, 104 p Article brown.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Brudmarsch av Mendelssohn +224 byte +466 byte = 690 byte + första källan = 7+3 = 10 p
 2. Makarna Arnolfinis trolovning (ny artikel) +1728 byte + bild = 17 + 2 = 17 p
 3. Samkönat äktenskap +1968 byte +3702 byte = 5671 byte = 57 p
 4. Vigselförrättare +201 byte + första källan = 2+3 = 5 p
 5. Något gammalt (ny artikel) +1453 byte = 15 p

Deryni, 18 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Alla hjärtans dag, +903 byte + bonus = 9 * 2 = 18 p

Sjunnesson, 303 p Article green2.svg[redigera | redigera wikitext]

 1. Hjärta (symbol), +2844 byte, första källan = 28 + 3 = 31 * 2 = 62 p
 2. Alla hjärtans dag, +1322 byte = 13 * 2 = 26 p
 3. Förlovning, +2287 byte = 23 p
 4. Lysning, +2364 byte, första källan = 24 + 3 = 27 p
 5. Trolovningsbarn, +191 byte = 2 p
 6. Trolovning, +330 byte = 3 p
 7. Frieri, 2874 byte = 29 p
 8. Friargåva, 613 byte = 6 p
 9. Bigami, +1057 byte, bild = 11 + 2 = 13 p
 10. Förlovningsring, +10251 byte, första källan = 102 + 3 = 105 p
 11. Min bäste väns bröllop, +356 byte, första källan = 4 + 3 = 7

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du översätter en wp-artikel från ett annat språk, måste du kontrollera att faktauppgifterna finns i källan/källorna (bok, tidningsartikel etc). Anges läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.
 2. ^ [a b c] Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.