Alla hjärtans dag

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Alla hjärtans dag
BigPinkHeart.jpg
Alla hjärtans dag-kort, USA, cirka 1910.
Datum 14 februari
Geografi och firare hela världen
Period sedan medeltiden
Anledning Sankt Valentins dag
Traditioner Alla hjärtans dag-bakelse
Andra namn Valentindagen
Sankt Valentins dag
Vändagen

Alla hjärtans dag (i Finland ibland vändagen, från finskans ystävänpäivä) är en temadag som firas den 14 februari varje år och har sitt ursprung i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Den kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet, men exakt vem denne var är oklart. Flera olika martyrer med namnet Valentinus från 200- och 300-talet är dokumenterade, även om nästan ingenting konkret är känt om dem. Enligt en sen medeltida helgonlegend ska Sankt Valentinus ha återgett synen åt sin fångvaktares dotter – något som kom att inlemmas i vissa moderna historier om Sankt Valentin.

Kopplingen till romantik och kärlek uppkom först under medeltiden och uppstod möjligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver. Även i Sverige har seden att på lek para ihop flickor och pojkar funnits, men i tradition varit förlagd till pingsten.

I 1300-talets England och Frankrike blev Valentindagen en fest för ungdom och förälskade, och parbildningslekar av olika slag var vanliga. Det var först då som helgonet som sådant började förknippas med kärlek. Under medeltiden uppstod där också en sed att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste, och senare på 1800-talet blev tryckta och utsirade Valentinkort, ofta utsmyckade med sidenband och spetsar, populära. I dag är Valentindagen starkt uppmärksammad i alla engelsktalande länder, där kärleksbrev och små presenter brukar skänkas bort.

Olika berättelser med romantiskt innehåll har också kommit till. Enligt en av dessa var Sankt Valentin en kristen som levde i Rom på 200-talet och fick lida martyrdöden efter att ha trotsat kejsar Claudius II:s förbud att viga unga par. Innan han avrättades lyckades han smuggla ut ett kort till fångvaktarens dotter (jämför med den medeltida legenden ovan) som han var mycket förälskad i – det första Valentinkortet och ursprung till seden att skicka kort denna dag. Valentin sägs även ha haft för vana att plocka blommor i trädgården och ge dem till älskande par. Detta påstås ha givit upphov till seden att ge varandra blommor på alla hjärtans dag.

Den äldsta bevarade Valentinhälsningen är från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade John Paston som hon kallade sin ”worshipful and well beloved valentine”.[1]

I modern tid, efter 1960-talet[redigera | redigera wikitext]

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige har firandet av Sankt Valentin och alla hjärtans dag inte förekommit i någon större utsträckning förrän på 1960-talet, efter att det av kommersiella skäl lanserades och möjligen också utifrån amerikansk kulturell påverkan. Nordiska Kompaniet försökte importera seden till Sverige 1956[2] och 1957 anges Sveriges blomsterbransch ha försökt introducera "Valentines day",[3] men det tog tid innan firandet blev mer än det hjärtformade gelégodiset. 1985 markerades denna dag offentligt som Alla hjärtans dag i våra kalendrar.[4] Under 1990-talet tog dock firandet fart (kanske som en följd av uppmärksamheten i skolorna[5]).

Enligt en rapport, som Svensk Handel publicerade 2012 och som är sammanställd av enkätsvar från 1 100 tillfrågade svenskar i februari 2011, är det 56 procent som firar alla hjärtans dag.[6] 55 procent tycker att alla hjärtans dag uppmärksammas mer i dag än förr, 17 procent tycker att den uppmärksammas lika mycket i dag och 11 procent tycker att högtiden uppmärksammas mindre i dag än förut.[6] Blommor är vanligast att ge som gåva (17 procent), tätt följt av att bjuda sin bättre hälft[källa behövs] på middag, företrädesvis på restaurang (16 procent).[6] Det är mindre vanligt med kläder och böcker som alla hjärtans dag-gåva.[6] Middag är den populäraste gåvan att få denna dag (36 procent), medan kläder och geléhjärtan är minst önskvärda.[6]

På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige.[7] Framförallt efterfrågas mörkröda rosor.[7] Eftersom efterfrågan på rosor i världen är större än tillgången just denna dag, säljs det även många mörkröda tulpaner och nejlikor då.[7]

Finland[redigera | redigera wikitext]

I Finland kallas dagen för Ystävänpäivä, ”Vändagen” på svenska. Som namnet antyder är denna dag till för att framför allt komma ihåg sina vänner. Dagen har uppmärksammats sedan år 1987 då den upptogs i kalendern. På alla hjärtans dag uppmuntrar bland annat Finlands Röda Kors människor att delta i frivilligt vänarbete[förtydliga].

Andra länder[redigera | redigera wikitext]

I Japan och Sydkorea är det vanligt förekommande att flickor ger tycka-om-choklad och plikt-choklad till vänner och personer de tycker om. Detta i sin tur medför att pojkarna förväntas ge tillbaka något den 14 mars.

I Kroatien är det inte ovanligt att flickor och pojkar ger licitarhjärtan till personen de tycker om.

Även i en del arabländer, till exempel Tunisien, börjar man alltmer fira det som kallas "kärlekens dag".

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BBC – Love's labour found
  2. ^ ”Historien bakom Alla Hjärtans Dag”. hugin.info. http://hugin.info/134112/R/1032881/166217.pdf. Läst 6 maj 2013. 
  3. ^ ”14 februari - Alla hjärtans dag”. Ica-handlarna (Ica-handlarna öst ab och Connexion marketing ab): s. 9. vecka nr 6 1999. 
  4. ^ ”14 februari - Alla hjärtans dag”. Ica-handlarna (Ica-handlarna öst ab och Connexion marketing ab): s. 9. vecka nr 6 1999. 
  5. ^ ”Alla hjärtans dag”. Nordiska museet. http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/alla-hjartans-dag. Läst 31 december 2016. 
  6. ^ [a b c d e] ”Alla hjärtans dag (rapport 2012)”. Svensk handel. http://www.svenskhandel.se/Documents/Rapporter/2012/Alla%20hj%c3%a4rtans%20dag2011.pdf?epslanguage=sv. Läst 13 februari 2012. 
  7. ^ [a b c] ”Alla hjärtans dag”. Axfood Snabbgross. http://www.snabbgross.se/Om-Axfood-Snabbgross/Kalender/2012/Alla-hjartans-dag/. Läst 13 februari 2012. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]