Wikipedia:Veckans tävling/Storbritanniens kungahus + London

Från Wikipedia
Meghan Markle och Prins Harry av Wales.
Veckans tävling
TävlingsledareZquid
DatumStart: 2 april 2018 00:00:00
Slut: 8 april 2018 23:59:59
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:

Nu är tävlingen igång, och det har kommit bidrag från två tävlande; Thoasp och Jamba Go. Välkomna!
Thoasp kom med första bidraget, som var en nyskriven artikel om ett torg med ruskig historia. Men Thoasp nöjde sig inte med det, utan utökade även fyra artiklar om sånt som londonbesökare kan se. Jamba Go ägnade måndagen åt det kungliga temat i tävlingen, och förbättrade artikeln om hertiginnan av Cornwall. Båda tävlande verkar också ha tittat i förteckningarna över artiklar som är lite extra prioriterade (och ger extra poäng). Jag tackar så mycket för bidragen och ser med spänning fram emot vad tisdagen ger för resultat. Blir det mer om sevärdheter från London och medlemmar från den kungliga familjen? Dyker det upp någon ny tävlande? Om knappt åtta timmar får vi svaret.
Tisdag:
Fil:The Duchess of Cornwall in 2014.jpg

De två tävlande var fortsatt flitiga under tisdagen. Jamba Go arbetade vidare med artikeln om hertiginnan av Cornwall, och hann även med att utöka artiklarna om Prinsessan Eugenie av York, Prinsessan Charlotte av Cambridge och Meghan Markle. Thoasp kombinerade sevärdheter med kunglig anknytning: först ett besök i platsen där många från den kungliga familjen vigts, sedan vidare till en park med många kungliga anknytningar.
Dagen var produktiv, och de båda tävlande har redan fått varsin (preliminär) rosett.
Onsdag:

På förmiddagen fick tävlingen sin tredje deltagare. Välkommen Mickeno!
Mickeno började med att utöka och ge källor till artikeln om Fotboll i London, fortsatte under eftermiddagen med lite arbete i artikeln om Meghan Markle och avslutade med att lägga till information och källor i Portobello Road. De andra två tävlande var också aktiva. Thoasp gav Hyde Park källor och en infobox. Även Jamba Go lade till information och källor i artikeln om en känd plats i London, och fick kanske där inspiration av kulturmärkningen? Dagen avslutades iallafall med utökningar och källbeläggningar åt Claire Bloom, Emily Blunt och Camille Coduri; tre skådespelare som alla är födda i London.
Vid dagens slut ledde Jamba Go, Thoasp var tvåa och Mickeno trea. Men som vanligt kan mycket hända innan tävlingen är slut. Och det finns många artiklar att välja på för alla deltagare - gamla och nya!
Torsdag:

Nu har tävlingen fått ännu en deltagare; Nordelch, som ger oss mer att läsa om en balanskonstnär man ofta ser i London. Välkommen, Nordelch, och tack för ditt bidrag!
De båda tävlande Thoasp och Jamba Go verkar ha hittat varsitt område de trivs med. Thoasp gav under torsdagen fler artiklar en infobox, denna gång Portobello Road, Apollo Theatre och British Library. Jamba Go fortsatte att utöka och källbelägga artiklar om londonfödda skådespelare, denna gång Michelle Dockery, Alice Eve och Emilia Fox.
Jag tittar på alla förbättringar som hittills gjorts av artiklarna i kategorierna Storbritanniens kungahus och London. Det har hänt en hel del, vilket är mycket glädjande. Det ska bli intressant att se hur fortsättningen blir...
Fredag:

Fredagen var något lugnare där tre av deltagarna arbetade med varsin artikel. Jamba Go förbättrade artikeln om Naomie Harris, Thoasp gjorde detsamma i artikeln om ett försvunnet palats och Mickeno skrev mer om fotboll i London. Men kanske får de se upp... för en ny deltagare dök upp under eftermiddagen.
Ma805 bidrar med hela tre nyskrivna artiklar: om uppslagsverket The London Encyclopaedia och dess författare Ben Weinreb och Christopher Hibbert.
Med en sån tävlingsstart, hur ska det hela sluta? Och finns det fler som sitter och arbetar på bidrag till tävlingen? Det kan bli riktigt spännande. Jag säger välkommen till Ma805 och välkomna alla som vill vara med att tävla. Än är ju inte veckan slut!
Lördag:

Nu hälsar jag Smetanahue välkommen som ny deltagare i tävlingen.
Smetanahue låter oss veta mer om berättelser som utspelar sig i London; en nyskriven artikel om en bok (av författaren Evelyn Waugh) och en ny om en film.
Jamba Go fortsätter det goda arbetet med att förbättra olika skådespelares artiklar, denna dag Rachel Hurd-Wood och Emily Mortimer. Även Ma805 ägnade lördagen åt det kulturella området, och utökade Ben Weinreb och Christopher Hibbert. Thoasp däremot tittade närmre på byggnader, både sådana som finns och sådana som inte finns. Mickeno valde också turistattraktioner, och gav Oxford Street mer information och en välbehövlig första källa.
Nu är det inte många timmar kvar av tävlingen. Jag vill passa på att säga att 22 april hålls London Marathon, 24-26 maj pågår Chelsea Flower Show, och inte många veckor senare London Pride. Alla tre ger extrapoäng för arbete i / skapande av artiklarna... och fler bonusartiklar hittas under "poängberäkning".
Söndag:

Söndagen var väldigt lugn, eftersom nästan alla deltagare tog en välförtjänt paus från tävlandet. Men bara några få minuter innan tolvslaget, kom den först anmälde; Paracel63, in i tävlingen. Välkommen, Paracel63, och tack för din utökning i artikeln om en londonfödd musiker!
Nu är tävlingen slut, och jag säger ett stort Grattis till Jamba Go, som vann med stor marginal!
Jag tackar alla deltagare för era bidrag. Tack vare er finns det nu förbättrade, utökade och nya artiklar att läsa om Storbritanniens kungahus, om London och människor därifrån. Närmare bestämt 31 förbättrade och 6 nya artiklar totalt. Jag är säker på att många kommer att läsa dessa i samband med kommande händelser inom kungafamiljen, eller sin egen londonresa. Priser kommer till deltagarna snart. Tack än en gång, jag hoppas vi ses i någon annan tävling!

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.

Nästa vecka tävlas det i ämnet Tecknat och animerat. Välkommen att delta även där!

Välkomna till denna veckas tävling som handlar om Storbritanniens kungahus, och om London.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Det händer en hel del inom Storbritanniens kungliga familj under 2018. Nu i april väntar prins William och hertiginnan Catherine sitt tredje barn. I maj hålls bröllop mellan prins Harry och Meghan Markle, och i höst gifter sig prinsessan Eugenie. Nyheter om förlovningarna, bröllopen och graviditeterna ger märkbara toppar i sidvisningar för artiklarna om personerna och ämnena det gäller. Jag har därför valt att göra "Storbritanniens kungahus" [a] till tema för en Veckans tävling. Min förhoppning är att vi ska få många förbättrade och nyskrivna artiklar redo för alla intresserade när förlossning och bröllop äger rum.

Tävlingen har även "London" som tema. Det finns många londonrelaterade artiklar som saknar källor och/eller är väldigt korta. Även här hoppas jag att veckan ska resultera i utökade, källbelagda och nya artiklar att läsa för till exempel de som turistar i London. Det finns mycket att välja på - parker, gator, museer, olika slags evenemang, historia och personer. Jag har från tävlingens två teman valt ut ett antal artiklar som behöver förbättras eller skapas. De kan vara väldigt korta, mycket lästa eller handla om saker som är aktuella. (Eller kan bli mycket lästa.) Dessa ger extra mycket poäng - 2 x poängen och 3 x poängen.

Om du vill skriva om något annat inom tävlingens båda teman, titta gärna efter tips i kategorierna London och Storbritanniens kungahus, eller i kategorierna British royal houses och London på engelskspråkiga Wikipedia. Vill du inrikta dig på londonrelaterade artiklar som saknar källor, hittar du en del i denna kategori: Artiklar som behöver källor 2017-12.

Du kan även hitta, och lägga in förslag, i tipshörnan här nedan!

  • Mål: Förbättra och skapa nya artiklar om Storbritanniens kungahus och om London.
  • Tid: 2 april 2018 00:00:00 — 8 april 2018 23:59:59
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
  • Vinnare: Du?

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller nyskrivning av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskrivna artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning av något slag. Även stycken med ny fakta i gamla artiklar behöver en källa. [b]
  • 3 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta eller saknar bild på en personartikels huvudperson, räknas detta också som en bildlös artikel.
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[b] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete [c] i vissa artiklar:

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Alla är välkomna att önska – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

För att inte sidan ska fyllas av önskningar får varje önskare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn). Stryk över det som har fixats. När en önskan (länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel) blivit uppfylld kan önskaren lägga in en ny.

  1. Zquid: Utöka artikeln Fotboll i London och lägg till fler källor + gärna en karta.
  2. Zquid: Utöka artikeln Brixtons muralmåleri
  3. Zquid: Skapa artikeln Londons tunnelbanemygga (eller annat lämpligt namn) (en)
  4. Zquid: Skapa artikeln Mind the gap (en)
  5. Zquid: Skapa artikeln Englands kungliga emblem (en)
  6. Zquid: Utöka artikeln Tudorrosen och lägg till källor
  7. Zquid: Utöka artikeln Christopher Wren med mer text (exempelvis om vad han uppnådde inom vetenskapen) och lägg till fler källor.
  8. Zquid: Utöka artikeln Drottning Elizabeth, drottningmodern och lägg till källor
  9. Zquid: Utöka artikeln Prinsessan Margaret, grevinna av Snowdon och lägg till källor
  10. Zquid: Utöka artikeln Elizabeth (film) och lägg till källor
  1. Allexim: Skapa artikeln Christopher Hussey(en), förfader till Meghan Markle.
  2. Allexim: Skapa artikeln Philip Wentworth(en), förfader till Meghan Markle. Se även släkten Wentworth.
  3. Allexim: Skapa artikeln Mary de Clifford alt. Lady Mary de Clifford alt. Mary Wentworth alt. Dame Mary Wentworth, gift med Meghan Markles förfader Philip Wentworth.(en)
  4. Allexim: Skapa artikeln Margery le Despencer(en), moder till Philip Wentworth(en) som är förfader till Meghan Markle.

Deltagare (listas efter ditt användarnamn)[redigera | redigera wikitext]

Exempelanvändare (66 p)
  1. London Pride, ny, 956 byte = 10 p, 2 x poängen = 10 x 2 = 20 p
  2. Meghan Markle, utökad 425 byte = 4 p, 3 x poängen = 4 x 3 = 12 p
  3. Cockney, utökad 900 byte, källa 1 = 9 + 3 = 12 p
  4. Oxford Street, utökad 756 byte, källa 1 = 8 + 3 = 11 p, 2 x poängen = 22 p

Jamba Go, 444 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Camilla, hertiginna av Cornwall, utökad 909 byte, första källan = 9 + 3 = 12 p, 2 x poängen = 24 p
  2. Camilla, hertiginna av Cornwall, utökad 1 326 byte = 13 p, 2 x poängen = 26 p
  3. Prinsessan Eugenie av York, utökad 1 826 byte = 18 p, 2 x poängen = 36 p
  4. Prinsessan Charlotte av Cambridge, utökad 1 448 byte = 14 p, 2 x poängen = 28 p
  5. Meghan Markle, utökad 2 979 byte = 30 p, 3 x poängen = 90 p
  6. Abbey Road (gata), utökad 776 byte = 8 = 8 p
  7. Claire Bloom, utökad 1 163 byte, första källan = 12 + 3 = 15 p
  8. Emily Blunt, utökad 2 573 byte = 26 = 26 p
  9. Camille Coduri, utökad 1 391 byte, första källan = 14 + 3 = 17 p
  10. Michelle Dockery, utökad 1 922 byte = 19 = 19 p
  11. Alice Eve, utökad 3 462 byte, första källan = 35 + 3 = 38 p
  12. Emilia Fox, utökad 2 487 byte, första källan = 25 + 3 = 28 p
  13. Naomie Harris, utökad 3 180 byte, första källan = 32 + 3 = 35 p
  14. Rachel Hurd-Wood, utökad 2 952 byte, första källan = 30 + 3 = 33 p
  15. Emily Mortimer, utökad 1 844) byte, första källan = 18 + 3 = 21 p

Ma805, 122 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Ben Weinreb, ny 2 344 byte = 23 p
  2. Christopher Hibbert, ny 7 404 byte = 74 p
  3. The London Encyclopaedia, ny 2 492 byte = 25 p

Mickeno, 145 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Fotboll i London, utökad +4 024 byte, första källa = 40 + 3 = 43 p
  2. Meghan Markle, utökad +231 byte = 2 p x 3 = 6 p
  3. Portobello Road, utökad +1 966 byte, första källa = 23 p x 2 = 46 p
  4. Oxford Street, utökad +2 203 byte, första källa = (22 + 3) x 2 = 50 p

Nordelch, 21 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Grå ekorre, +2 140 byte = 21 p

Paracel63, 11 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Cat Stevens, +1 141 byte = 11

Smetanahue, 50 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Vile bodies, ny 1 973 byte = 20 p
  2. Four lions, ny 2 961 byte = 30 p

Thoasp, 231 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Mitre Square, ny 881 byte = 9 p
  2. Battersea Bridge, utökad 1 021 byte = 10 p
  3. Westminster Bridge, utökad 1 025 byte = 10 p, 2 x poängen = 20 p
  4. Observatoriet i Greenwich, utökad 1 955 byte = 20 p, 2 x poängen = 40 p
  5. Greenwich Park, utökad 412 byte = 4 p
  6. St. George's Chapel, Windsor, utökad 122 byte, 3 x poängen = 1 x 3 = 3 p
  7. Kensington Gardens, utökad 690 byte, 2 x poängen = 7 x 2 = 14 p
  8. Hyde Park, utökad 807 byte, källa, 2 x poängen = (8 + 3) x 2 = 22 p
  9. Portobello Road, utökad 504 byte, 2 x poängen = 5 x 2 = 10 p
  10. Apollo Theatre, utökad 1 986 byte = 20 p
  11. British Library, utökad 517 byte = 5 p
  12. Devonshire House, utökad 2 401 byte, källa = 24 + 3 = 27 p
  13. Isokon Building, utökad 2 299 byte, källa = 23 + 3 = 26 p
  14. Kristallpalatset, utökad 2 107 byte = 21 p
  1. ^ I denna tävling räknas Meghan Markle in i temat "Storbritanniens kungahus", trots att hon ännu inte gift sig med prins Harry.
  2. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Hittar du en svenskspråkig wp-artikel som enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den alltså som källös. Du kan översätta en wp-artikel till svenska, och även använda samma böcker etc som källa, om du själv har hittat faktauppgifterna där.
  3. ^ Även 3 poäng-bonusen för första källan och/eller första bilden räknas in. Se Exempelanvändarens poäng.