Camilla, hertiginna av Cornwall

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Camilla, hertiginna av Cornwall
The Duchess of Cornwall in 2014.jpg
Hertiginnan av Cornwall 2014.
SuccessionHertiginna av Cornwall
GemålAndrew Parker Bowles (1973–1995)
Prins Charles (2005– )
BarnTom Parker Bowles
Laura Lopes
PersonnamnCamilla Rosemary
FarBruce Shand
MorRosalind Cubitt
Född17 juli 1947 (70 år)
London, Storbritannien, Storbritannien

Camilla, hertiginna av Cornwall, tidigare Parker Bowles, född Shand, med andra förnamnet Rosemary, hertiginna av Cornwall och Rothesay, grevinna av Chester och Carrick, baronessa av Renfrew, född 17 juli 1947 i London, är hustru till Storbritanniens tronarvinge prins Charles. Hon är därmed även prinsessa av Wales, en titel hon dock avstått från att använda, vilket oftast tolkats som en ovilja att sammanblandas med makens tidigare hustru, Diana, prinsessa av Wales.

Hertiginnan av Cornwall är dotter till major Bruce Shand och Rosalind Cubitt (dotter till baron Ashcombe). Camilla Shand träffade prins Charles första gången 1970 under en polomatch, varvid de inledde ett förhållande. Ett år senare bröts förbindelsen, ryktesvis därför att prins Charles inte friade. I stället kom hon att gifta sig med kavalleriofficeren Andrew Parker Bowles 1973. Camilla har två barn från äktenskapet med honom: Tom (f. 1974) och Laura (f. 1978). Paret skildes 1995.

Prinsen och den dåvarande Mrs. Parker-Bowles fortsatte att vara nära vänner, även efter hans giftermål med prinsessan Diana 1981. Så småningom, i augusti 1996, skilde sig även prins Charles och prinsessan Diana. En tid efter den senares död flyttade Charles samman med den då frånskilda mrs. Parker-Bowles, och den 9 april 2005 gifte sig paret i Windsor. Charles var då 56 år och Camilla 57.

Titlar och tilltal[redigera | redigera wikitext]

Som maka till prins Charles är Camilla prinsessa av Wales och grevinna av Chester, hertiginna av Cornwall, samt hertiginna av Rothesay, grevinna av Carrick, baronessa av Renfrew, Lady of the Isles och prinsessa av Skottland.

I samband med parets förlovning meddelades dock att prinsessan av eget val bett att titeln "prinsessa av Wales" inte ska användas. I stället har hon valt att använda sig av sin makes engelska sekundärtitel, och tilltalas följaktligen som Hennes kunglig höghet hertiginnan av Cornwall. I Skottland tilltalas hon, i enlighet med makens skotska titlar, Hennes kunglig höghet hertiginnan av Rothesay.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]