Wikipediadiskussion:2M

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ska vi fira 2 miljonergränsens passerande med en "2-miljonerstårta"?[redigera wikitext]

Ska 2-miljonersgränsens passerande firas med en sådan här Wikipediatårta....
...eller med en sådan här smaskig wikitårta...
....eller skall vi "hugga in" på en sådan här Wikipediatårta?

Ska det firas med en "2 miljoner-tårta"? --Allexim (diskussion) 18 januari 2015 kl. 18.16 (CET)

@Allexim: Tack för det! Tårta är gott. Fast vi sparar väl på tårtan tills det är dags. Däremot behövs det tillverkas provlogotyper och annat. Vill du hjälpa till?--Paracel63 (diskussion) 29 januari 2015 kl. 21.29 (CET)
Tårtan var en kreativ idé. Jag lutar nog ändå åt att rösta på en glob i någon form. Jag har lagt två kazakiska logotyper som inspiration på artikelsidan. Kanske ska de flyttas hit?! Deryni (diskussion) 30 januari 2015 kl. 13.13 (CET)
@Paracel63: Vad menar du med "provlogotyper"?
@Deryni: Ursäkta mig! Jag uttryckte mig oklart. Syftade på ett firande med en IRL-tårta!
Till alla
Vad sägs om ett 2-miljonersfirande på olika platser i Sverige? Av vad jag kan se på Wikiträffar så har det varit aktiviteter i Borlänge, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Västerås under de senaste månaderna, så någonstans i Sverige borde det finnas ett intresse för en IRL-tårta.
Om man ansöker i god tid hos Wikimedia eller kontaktar någon Wikimedian som ex. Adville, Ainali och Hannibal så kanske det går att få ekonomiska medel till 2-miljonersfirandet. Det är förstås svårt att säga när det skall ske men det är viktigt att en förhandskontakt tas med Wikimedia hur de skulle ställa sig till en sådan ansökan. Är det någon som kan tänka sig kontakta dem för att få ett förhandsbesked?
Tyvärr skedde aldrig detta vid 1-miljonersfirandet vilket jag tror hade varit uppskattat på många olika wikiträffar. Jag har tyvärr aldrig har kunnat deltaga på någon träff men tycker ändå att det skulle vara kul om andra fick möjlighet att "hugga in" på en 2-miljonerstårta. Om Wikimedia beviljar ekonomiska medel till inköp av en 2-miljonerstårta så kanske många fler (även jag?) tar sig till den eller de platser som har ett 2-miljonersfirande.
I ex. Göteborg skulle man ex. kunna be Fröken Olssons kafé tillverka en 2-miljonerstårta eller att de beställde en sådan tårta och serverade den på en speciell förutbestämd dag. Vad sägs om det upplägget? --Allexim (diskussion) 30 januari 2015 kl. 19.34 (CET)
Tack för att du engagerar dig, Allexim! Med "provlogotyp" menade jag ett utkast eller första förslag till hur vår tvåmiljonerslogotyp ska se ut, den som är tänkt att ersätta vår standardlogotyp längst upp till vänster under ett antal dagars tid.
Ja, jag äter gärna en tårta för att fira det hela när det blir dags. Och det vore också roligt att träffa t.ex. dig och inte "bara" språkas här på Wikipedia. Däremot är det kanske lite svårt att planera när själva firandet ska bli av. Men vi göteborgare kan ju slå på stort i samband med nästa wikifika (efter att gränsen är nådd) eller göra ett specialevenemang på Litteraturhuset, där vi ändå är ganska ofta. Och i Stockholm kan man samlas på sitt håll. Du får jättegärna vara med och förbereda det, om du kan och vill.
Tack för de kazakiska länkarna, Deryni. De är bra att ha som idégivare. :-)--Paracel63 (diskussion) 30 januari 2015 kl. 20.35 (CET)
@Paracel63: Jag tycker man skall vänta med att slå på stort tills 2-miljonsgränsen är passerad. Skulle du kunna kontakta Wikimedia för att få ett förhandsbesked om de är villiga att bekosta ett firande i Göteborg med en speciell Wikipediatårta? --Allexim (diskussion) 30 januari 2015 kl. 21.21 (CET)
Hej! Tårta kan vara trevligt, men det är kanske inte det viktigaste med ett sådant tillfälle. Tårtan var din idé, så jag tycker det är bäst att du fortsätter driva det. Wikimedia Sverige kan t.ex. kontaktas via användarna Historiker (ordförande) och Ainali/Jan Ainali (WMSE) (verksamhetsledare). Du får jättegärna också dyka upp på en kommande wikifika, så att vi kan prata mer om vad vi vill göra. Wikihälsningar. :-)--Paracel63 (diskussion) 30 januari 2015 kl. 23.05 (CET)
@Paracel63: Absolut! Javisst kan jag kontakta dem för att få ett förhandsbesked, men eftersom jag aldrig har deltagit och ej heller vet om jag kan delta på en wikiträff så kan det bli lite bökigt. Kanske går det att ordna ändå?
Som du kan se här ovan listade jag Adville, Ainali och Hannibal eftersom de klart och tydligt har deklarerat på sina användarsidor att de är aktiva i föreningen Wikimedia. Jag hade funderingar på att lista även Historiker eftersom jag hade ett svagt minne om Wikimediaaktivitet. Dock finns det inget om Wikimedia på Historikers användarsida. Därför avstod jag ifrån att lista Historiker.
Ang. "provlogotyper" - Jag är så långt ifrån en teknisk person som skulle kunna skapa en "provlogotyp". Dock tänker jag tillbaka på den gamla debatten som finns arkiverad här (Bokmässa och 500000). I den debatten framkom det att Jsdo1980 (jiˈesˌdeːo) kan skapa en "provlogga". Nu är dock aktiviteten låg för henne/honom (över två månader sedan sista aktiviteten) så det är inget man kan räkna med, men kanske hoppas på?
I den här arkiverade debatten framkom det att Bugzilla:40582 gav lite tips på hur andra i framtiden skulle kunna ändra logotype själva, utan att gå till bugzilla varje gång. Detta eftersom det går långsamt att få ändringar gjorda. --Allexim (diskussion) 31 januari 2015 kl. 14.09 (CET)
Tack. Bra att du påminner om den här bugglösningen för enklare logotyp-byte. Det ska jag komma ihåg. Jag kan också fixa logotyp (det var en av mina varianter som syntes vid 1M-firandet), men just nu har jag för mycket arbete för att kunna ta mig den tiden som behövs.--Paracel63 (diskussion) 31 januari 2015 kl. 14.20 (CET)
Jo, jag vet att du är erkänt duktig på logotyp, så när du ber mig komma med logotypförslag så blev jag nästan full i skratt. Jag har öppet flera gånger deklarerat att jag tycker Wikipedia är alldeles för tekniskt avancerat. Om jag fick önska så skulle jag vilja ha ett mer användarvänligt (för oss otekniska) Wikipedia. Kanske skall jag önska mig det när/om jag blåser ut ljusen på 2-miljonerstårtan? ;) --Allexim (diskussion) 31 januari 2015 kl. 15.55 (CET)
Kontaktade Adville för nästan sex månader sedan men har fortfarande inte fått svar. Därför skrev jag ett påminnande här med frågan om styrelsen anser att de kan betala för 2 miljoner-tårtan. --Allexim (diskussion) 28 juli 2015 kl. 01.19 (CEST)
Jag bytte jobb och slutade därför i styrelsen. Mitt förslag är därför att du går direkt till föreningen och kommer med förslag på hur man skulle kunna göra. Jag har haft dör mycket annat som gjort att kag glömt detta. Förlåt. Mvh Adville (diskussion) 31 juli 2015 kl. 20.50 (CEST)
@Adville: Hur gör jag det? --Allexim (diskussion) 27 augusti 2015 kl. 15.04 (CEST)
Det är alldeles för krångligt med ansökningar och organiserande av firandet. Därför gör jag det enkelt genom att lämna ett brunt kuvert med en femhundring hos Fröken Olssons kafe i Göteborg till Paracel63 och Historiker för ett 2 miljonersfirande på wikifikat måndagen den 7 september 2015. --Allexim (diskussion) 5 september 2015 kl. 10.03 (CEST)

Ska vi ha en speciallogotyp för att fira 2-miljonersgränsens passerande?[redigera wikitext]

Förslag:
a) Ändra till 2.000.000 på banderollen.
b) Behåll samma form och färg på jordgloben/bollen.
c) Byt ut den ryska texten mot den svensk texten "Två miljoner artiklar på svenska".

Jag förordar att en speciallogotyp införs vid 2-miljonersgränsens passerande. Förordar den ryska varianten av jordgloben/bollen som är i vacker guldgul färg. Nu står det 1.000.000 men det borde någon tekniskt insatt person kunna ändra till 2.000.000. Den ryska texten får förstås tas bort och ersättas med en svensk text. --Allexim (diskussion) 31 januari 2015 kl. 16.11 (CET)

Jag stöder förslaget, med tillägget att texten "Википедия" bör ersättas med "Wikipedia". Definiendum (?) 8 februari 2015 kl. 13.43 (CET)
Instämmer med Definiendum. --Allexim (diskussion) 8 februari 2015 kl. 14.04 (CET)
Variant 1. Enligt förslaget ovan
Nu är det bara −1 446 283 artiklar kvar till tvåmiljonerstrecket.
Jag har gjort ett utkast till 2-miljonerlogotyp för svwp enligt specen från Allexim i rutan till höger. --Larske (diskussion) 8 februari 2015 kl. 15.17 (CET)
@Larske: Jag tror det skulle vara bra om man kunde förstärka/förtydliga siffrorna, så som det är i det ryska exemplet. Om du har möjlighet att göra det så att vi kan få se hur det ser, så vore det mycket bra. Kan du också förstärka den guldgula färgen så som det är i det ryska exemplet så vore det också mcket bra. --Allexim (diskussion) 8 februari 2015 kl. 15.32 (CET)
@Allexim: Har ändrat bilden så att siffrorna är tydligare och färgen är guldigare nu. Tog också bort en del av den tomma ytan under texten. --Larske (diskussion) 8 februari 2015 kl. 19.18 (CET)
@Larske: Mycket bra att du har ändrat bilden så att siffrorna är tydligare och färgen är guldigare nu. Går det att göra den mörkare så att den liknar mer den ryska? --Allexim (diskussion) 9 februari 2015 kl. 17.58 (CET)
@Definiendum:Snyggt förslag! Jag ser att du placerat loggon också i Veckans tävling där den platsar i galleriet. Jag har tagit mig friheten att också ge dig poäng i tävlingen, som alltså denna vecka gäller 2M, i ett försök att få @Paracel63:s lovvärda initativ att ta ytterligare steg framåt. Om tilltaget ogillas, var vänlig att rulla tillbaka. Deryni (diskussion) 18 mars 2015 kl. 22.36 (CET)
Har skrivit till Jsdo1980 här och bett om förslag på logotyp för 2 miljoners-firandet. --Allexim (diskussion) 28 juli 2015 kl. 01.27 (CEST)
@Allexim: Har gjort den lite mörkare nu enligt ditt önskemål. --Larske (diskussion) 29 juli 2015 kl. 01.10 (CEST)
@Larske: Tack för detta! Om du även kan lägga upp den föregående bilden4. Föreslagna jubileumslogotyper så vore jag tacksam. Går det att göra ytterligare en "wikipediajordglob" som är mer "guldlig", som liknar den ryska modellen mer i färg? Mvh --Allexim (disk) 31 juli 2015 kl. 01.28 (CEST)

Tidpunkten[redigera wikitext]

När vi inte har botgenerade artiklar brukar vi har strax under 100 nya per dag, och även om vi har haft drygt 100 i januari så är trenden minskande, så jag tror en riktigare siffra framåt kommer vara mellan 85-90 nya per dag, dvs 31-33 tusen på ett år. För att då skapa de 45 tusen som vi har kvar till 2m tar det då 1,4 år, vilket pekar på maj/juni 2016, nästa verksamhetsår. Om vi istället tar med nya massproducerade och botgenerade, och antar 3 sådana a 3 tusen, så tar det 1,2 år och vi skulle nå 2M mars 2016. Så även om det är bra vara ute i tid känns det lite väl tidigt. Tex de småbidrag Ainali nämner går ej söka för något som ligger så långt i framtiden.Yger (diskussion) 31 januari 2015 kl. 17.06 (CET)

Jag tycker det var ett mycket bra initiativ av Paracel63 att starta detta diskussionsforum i god tid så att det inte blir den stress/panik kring planeringen som skedde inför skapandet av den 500.000:e artikeln. Då missade vi att fira med en halvmiljonlogotyp på svWikipedia p.g.a. försent igångsatt diskussion.
Planeringen inför och vid passerande av gränsen för en miljon artiklar var tyvärr också otillräckligt och ledde därför till onödig stress. Detta eftersom ingen logotyp var bestämd i förväg. Dock blev en 1M-jubileumslogotyp satt upp innan allt var över. Hoppas vi kan bestämma hur loggan skall se ut redan nu så vi slipper en liknande stressituation. Spåren förskräcker! --Allexim (diskussion) 1 februari 2015 kl. 05.16 (CET)

Snart dags[redigera wikitext]

Lsjbot börjar komma igång på allvar med geografi nu, efter en tids provkörningar. Bör nå 2M om någon vecka. Lsj (diskussion) 29 augusti 2015 kl. 17.16 (CEST)

Tack! Vi får mer gjort via Bybrunnen, så jag fortsätter diskussionen där.--Paracel63 (diskussion) 2 september 2015 kl. 20.51 (CEST)
Det är verkligen synd att ämnet diskuteras där (Rubrik: Och det hände sig vid den tiden att från Lsjbot utgick en stor hop artiklar) och inte här. Om det inte hade varit för att Lsj hade lagt upp ett meddelande om Lsjbot:s provkörning slut och start på allvar och Paracel63:s meddelande om att det pågår en debatt på Bybrunnen om 2M-milstolpen, så hade jag aldrig uppmärksammat den. Tack, Lsj och Paracel63 för detta! Mvh --Allexim (diskussion) 3 september 2015 kl. 16.30 (CEST)

Inte snart dags[redigera wikitext]

Den här diskussionen på Bybrunnen lutar åt att det inte blir något 2M-jubileum på ett tag. Ställ tillbaka tårtan i kylskåpet. Lsj (diskussion) 5 september 2015 kl. 14.03 (CEST)

så var inte min tanke. Utan att köra på en bit till som du tänkt, men att jag i meddelandet på wikipedia-i kan skriva att vi just nu gör en utvärdering och att de också är välkomna komma med synpunkter. Det är en säkerhetsgrej så att de inte skåpar ut oss för att använda geonames rakt ut. Och kanske jag inte borde skrivit paus utan avstämningspunkt. Och om det inte kommer in tunga synpunkter är det väl bara köra på som planerat.Yger (diskussion) 5 september 2015 kl. 14.12 (CEST)
Och min fråga verkar heller inte få något gehör. Så jag tycker du kan köra på som du tänkt.Yger (diskussion) 5 september 2015 kl. 18.15 (CEST)
Förutom Wikipedia:Bybrunnen#Lsjbot-paus för utvärdering? diskuterades det även på Användardiskussion:Sniper Zeta/Presskontakt/PM#SVENSKA WIKIPEDIA NÅR 2 MILJONER ARTIKLAR I HELGEN: Pausa pressmeddelandet? och även jag uppfattade det som inte något gehör finns för det. Däremot finns det gehör för att extra uppmärksamma de artiklar som Ljs-boten skapar, speciellt den två miljonte svWp-artikeln Iro (berg). --Allexim (diskussion) 6 september 2015 kl. 11.23 (CEST)

Passerande av två miljoner artiklar-gränsen[redigera wikitext]

Wikipedia:Bybrunnen#Två miljoner artiklar passerade meddelade att gränsen passerades 01:11 söndagen den 6 september 2015 med artikel Iro (berg) som skapades av Ljs-bot. Terry Farrell blev artikel nr. 2 000 001 på samma tid, 01:11(!) och den skapades av Utopiantos. På samma klockslag (01:11) skapades artikel Chelsea Peretti som nummer 2 000 002 av Ariam. Samma minut skapades även artiklarna Fogha (nummer 2 000 003, av Lsjbot), Joe Gomez (artikelnummer 2000004, av Fredde 99) samt Sant'Apollonia (artikelnummer 2 000 005, av Slånbär).

Stort tack för allas bidrag och stort tack; Paracel63 för ditt bidrag till ett förtydligande av statistiken!// --Allexim (diskussion) 6 september 2015 kl. 12.20 (CEST)

Hur länge ska vi ha en speciallogotyp för att fira 2-miljonersgränsens passerande?[redigera wikitext]

Jag tycker att vi skall ha speciallogotypen för att fira 2-miljonersgränsens passerande upplagd på huvudsidan september månad ut.// --Allexim (diskussion) 6 september 2015 kl. 11.54 (CEST)

@Allexim: Det får du nog lov att försöka förankra via tydlig argumentering på wp:Bybrunnen (där fler kommer att läsa dina svar). Senaste två gångerna låg den ute en vecka, om jag minns rätt. Själv anser jag nog att en hel månad kanske är för lång tid, för att det riskerar att urholka igenkänningsvärdet hos vår standardlogga.--Paracel63 (diskussion) 6 september 2015 kl. 16.28 (CEST)
En vecka känns lagom, även om jag personligen föredrar något kortare, som fyra dagar.Yger (diskussion) 6 september 2015 kl. 16.31 (CEST)
Nu kollade jag på wp:1M. Den lades då ut på lördag och drogs in på onsdag = fyra dagar. Mitt förslag är max en vecka och minst fyra dagar.--Paracel63 (diskussion) 6 september 2015 kl. 16.34 (CEST)
Inte fler än fyra dagar är min synpunkt. Det är något att visa upp men inte så speciellt att det är värt att visa för länge, vi bör inte "urholka" standardutseendet. /Hangsna (diskussion) 6 september 2015 kl. 18.25 (CEST)
Som Hangsna. Det förlorar sitt värde om den är uppe för länge. I synnerhet när vi numera har bottar som gör artiklar i en rasande fart. Därmed inget sagt om botskapade artiklar som sådana, däremot har såna har "milstolpar" inget större värde när artiklar massproduceras. --MagnusA 6 september 2015 kl. 18.29 (CEST)
@Paracel63: Jag tycker det blir rörigt när diskussionerna om 2M förs på många olika fronter. Då blir risken att man missar inlägg. Därför tycker jag vi skall ha lite is i magen och se vad som händer här istället för att förhasta oss och kasta oss ut på Bybrunnen direkt. Har däremot lagt ut en blänkare på Deltagarportalen, så vi får hoppas det uppmärksammas via den också.
Wikipedia har inga regler huggna i sten och svWikipedia är nummer två i världen att passera gränsen. Det hände inte vid wp:1M och inte vid Wikipedia:500k. Därför är detta en unik situation och vi borde kunna fritt resonera oss fram till en lämplig längd för 2 miljoner-loggan. September månad ut för en sådan unik händelse tycker jag är en lämplig tidslängd. --Allexim (diskussion) 6 september 2015 kl. 18.43 (CEST)
Bra lösning, Allexim = att länka till den här diskussionen via mall:Aktuella diskussioner!--Paracel63 (diskussion) 6 september 2015 kl. 19.13 (CEST)
Skaparen av vinnarartikeln, Lsjbot, får bestämma. Inget kommer att urholkas. Och även om det gör det, vad exakt är det som urholkas och vad spelar det för roll? Den vita globen har blivit lite guldig och en banderoll har satts dit. Knappast omvälvande. Texten Wikipedia, som är en del av bilden, finns oförändrad kvar. Vi kan gott skryta med vår bedrift. Utopiantos (diskussion) 6 september 2015 kl. 20.07 (CEST)