World Anti-Doping Agency

Från Wikipedia

World Anti-Doping Agency, på franska: Agence mondiale antidopage, "Världens antidopingsbyrå", förkortat (WADA), är en världsorganisation som har det övergripande ansvaret inom idrotten att utarbeta dopningslistan[1] över förbjudna preparat och metoder och är det enda ackrediterande organet för dopninglaboratorier. WADA arbetar med förebyggande samt arbetar aktivt med anti-doping inom idrotten. De största resurserna inom WADA läggs på forskning och antalet tester har ökat markant.

WADC (Världsanti-dopingkoden, World Anti-doping code) är den kod/regelverk som WADA står för. Samtliga idrotter och länder som är anslutna till WADA skall följa koden. WADC har utarbetats i en process som är unik för idrotten - med hundratals yttranden från både idrottsorganisationer och regeringar på varje nytt utkast till WADC. På en världskonferens i mars 2003 fastställdes den första giltiga versionen och till OS i Aten 2004 var varje tävlande nation tvungen att skriva under koden för att få delta. Förutom att idrottsvärlde fått gemensamma regler har WADC också lett till nationernas regering världen över enats om att utarbeta en internationell dopingkonvention i Unescos regi, som stödjer idrottens arbete enligt WADC. WADC är ett skydd både för idrottarna och idrotten, rättssäkerheten förstärks och enigheten gör det svårare för idrottare att fuska. Idrotten har aldrig stått starkare i dopingfrågan än idag.

WADA bildades den 10 november 1999 i Lausanne i Schweiz. På ett möte i Estland den 21 augusti 2001 beslöts att förlägga WADA:s huvudkontor i Montréal till Kanada.

Fotnoter

Externa länkar