Wyclef Jean

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Wyclef Jean
WyclefJean.jpg
Wyclef uppträder på en UNAIDS konsert.
Födelsenamn Neluset Wyclef Jean
Född 17 oktober 1969 (48 år)
Haiti Croix-des-Bouquets, Ouest, Haiti
Bakgrund USA Newark, New Jersey, USA
Genrer Hiphop, Reggae, Compas, R&B, Folkmusik
Roll Sångare
Instrument Gitarr, Piano, Trummor
År som aktiv 1987-
Skivbolag Ruffhouse, Columbia, J, Koch
Artistsamarbeten Fugees, Shakira, Akon, Will.I.Am, Avicii
Webbplats www.wyclef.com

Neluset Wyclef Jean, född 17 oktober 1969 i Croix-des-Bouquets i Ouest i Haiti, är en haitisk-amerikansk musiker, skådespelare, musikproducent och före detta medlem i hiphop-trion The Fugees. Hans arbeten influeras mest av hiphop, reggae och R&B.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Wyclef flyttade som liten med sin pappa från Haiti till Brooklyn i New York och sedan vidare till New Jersey. Under skoltiden i New Jersey började han rappa och arbeta med sin musik.

1987 startade han gruppen The Fugees tillsammans med sin kusin Pras och Lauryn Hill. The Fugees slog igenom 1996 med sitt andra album, The Score, och Wyclef blev superstjärna.

The Fugees avsomnade dock redan 1997 på grund av Hills barnledighet och meningsskiljaktigheter medlemmarna emellan, så vad som var tänkt att bli gruppens tredje album, The Carnival, släpptes av konstellationen "Wyclef Jean Featuring The Refugee Allstars", vilket på det hela taget var samma sak som The Fugees.

Efter The Carnival har Wyclef förutom sin egen musik ägnat sig åt att skriva låtar och producera åt andra artister som Destiny's Child, John Forté, Pras och Whitney Houston.

I augusti 2010 meddelade Wyclef Jean, som är mycket populär i hemlandet Haiti, att han ställer upp i presidentvalet i Haiti i november samma år.[1] När Wyclef Jean fyllde i sina papper för att kunna ställa upp som presidentkandidat så kom det fram att han i själva verket var född 1969 och inte 1972 han tidigare uppgett i media.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Wyclef presidentkandidat i Haiti”. 4 augusti 2010. http://www.svd.se/nyheter/utrikes/wyclef-presidentkandidat-i-haiti_5083237.svd. Läst 4 augusti 2010. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]