Xalam

Från Wikipedia

Xalam (Serer) eller khalam (Wolof) är en traditionell luta från Västafrika med 1-5 strängar. [1]

Molo, en variant av Xalam, från Hausafolket i Nigeria

Instrumentet Xalam spelas i stora delar av Västafrika som t.ex. Mali, Gambia, Senegal, Niger, norra Nigeria, norra Ghana, Burkina Faso, Mauretanien och Västsahara. Den och liknande varianter är även kända på andra språk som ngoni (Bambara), bappe, diassare, hoddu (Pulaar), koliko (Gurunsi), kologo (Frafra), [2] komsa, kontigi, gurmi, garaya (Hausa), koni, konting (Mandinka), molo (Songhay / Zarma), ndere och tidinit (Hassaniyya och Berber).

På Wolof används termen xalamkat för att beskriva en musiker som spelar xalam. Detta ord kombinerar den verbala formen för xalam, vilket indikerar handlingen att spela xalam, med suffixet ”-kat”[3], vilket därmed betyder ”någon som spelar xalam.”

På Mande-språket används termerna "ngonifola" eller "konting fola". På Hausa antingen "mai gurmi" eller "mai kontigi".

En Hausa Griot som spelar gurmi (en Hausa-variant av xalam med en sfärisk kropp) i Diffa i Niger.

Struktur[redigera | redigera wikitext]

Baksidan av en molo. Ljudbrädan hålls fastspänd med råhudssträngarna på instrumentets baksida

Xalam i sin grundläggande form är en enkel luta med en till fem strängar. Instrumentets träkropp, en membranofon, är oval och klädd i nötkreatursskinn. Strängarna tillverkas vanligtvis av två eller tre hårt spända fiskelinor av nylon som fästs vid instrumentets brygga med hjälp av bomullssträngar. Långa smala läderremsor används för att fästa strängarna till instrumentets hals, och genom att justera dessa remsor kan instrumentet stämmas.

En xalam har vanligtvis två huvudmelodisträngar, som hålls med vänster hand likt gitarr- eller banjosträngar, samt två till tre kompletterande strängar med fast tonhöjd. Många xalam-spelare tillverkar sina egna instrument, även om de oftast anlitar träarbetare (lawbe) för att skära ut kroppen, halsen och bryggan.

Användning[redigera | redigera wikitext]

I de flesta områden spelas xalam av manliga griots, lovsångare, som är födda in i yrket. Xalam fungerar främst som ett soloinstrument eller i duo för att ackompanjera lovsånger och historiska berättelser. Ibland kan det även vara en del av en större ensemble tillsammans med instrument som kora, trummor och kalabasser. Traditionellt används xalam vid bröllop och namngivningsceremonier för nyfödda. Instrumentet är även vanligt förekommande i folklore-ensembler, populära mbalax-grupper och ndaga-varietéer.

Senegalesisk khalamkat som håller i en khalam (xalam, hoddu, molo). Cirka 1890-1905.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ J. H. Kwabena Nketia (1974). The Music of Africa. New York: W. W. Norton and Company. Sid. 103, 258. 
  2. ^ Guttman, Yoav. ”What is a Kologo?”. http://kologomusic.blogspot.de/p/what-is-kologo.html. 
  3. ^ ”-kat” (på engelska). Wiktionary, the free dictionary. 2023-01-02. https://en.wiktionary.org/w/index.php?title=-kat&oldid=70660970. Läst 29 november 2023.