Xanadu (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Xanadu
(Xanadu)
Genre Fantasy, musikal, romantik
Regissör Robert Greenwald
Producent Lawrence Gordon
Joel Silver
Manus Richard Christian Danus
Marc Reid Rubel
Skådespelare Olivia Newton-John, Gene Kelly, Michael Beck
Originalmusik Jeff Lynne, Barry De Vorzon, John Farrar, James V. Monaco
Fotograf Victor J. Kemper
Produktionsbolag Universal Pictures
Distribution Universal Pictures
Premiär 1980
Speltid 93 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb

Xanadu är en amerikansk film och musikal från 1980, regisserad av Robert Greenwald och med Michael Beck, Olivia Newton-John och Gene Kelly i de ledande rollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Grekiska gudar tar människogestalter på jorden för att inspirera människor. En av dem, Kira, bestämmer sig för att hjälpa artisten Sonny Malone. Med lite hjälp av en man som Kira hjälpt 40 år tidigare, Danny McGuire, lyckas Sonny bygga en stor discorink.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade svensk premiär den 20 oktober 1980. Detta blev Gene Kellys sista huvudroll i en spelfilm. Kritikerna sågade filmen, och den blev heller inte någon publiksuccé. Filmen vann en Razzie Award för sämsta regissör och nominerades i flera andra kategorier. Filmmusiken, som bestod av hälften Olivia Newton-Johns låtar och till den andra hälften av låtar med Electric Light Orchestra, nådde en viss framgång. Speciellt titellåten Xanadu, där Newton-John sjunger tillsammans med ELO, som tog sig ända upp till förstaplatsen i England.

En Broadwaymusikal baserad på filmen hade premiär 2007.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Filmens titel syftar på namnet på den klubb filmens huvudpersoner öppnar, vilket i sin tur anspelar på ett diktverk av Samuel Taylor Coleridge, Kubla Khan, or A Vision in a Dream. A Fragment, som syftar på Kublai khans stad Xanadu. Gene Kellys rollfigur, en före detta musiker, bär namnet Danny McGuire, vilket råkar vara samma namn som på Tommy Noonans rollfigur i En stjärna föds från 1954.

Exteriören till filmens "Xanadu" är den nu nerbrunna Pan-Pacific Auditorium i Los Angeles.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]